Ať si kdo chce, co chce říká, krásně kyselí odležení utopenci jsou klasika! Zastánci dietnější stravy přivřou očka a alespoň kousíček ochutnají.
Dokonalé křupavé vafle
Vafle pro mě byly vždycky něčím speciálním, co jsem si dopřávala spíše svátečně a přenechávala jsem jejich přípravu ostatním – kompetentnějším. Jenže ona to vlastně není žádná věda a takové domácí dokonalé křupavé vafle jsou bezkonkurenční.
Pesto z klíčků
Jak jste na tom s pestem? Používáte pesta v kuchyni? Milujete je? Pokud jste mu ještě nepropadli, mám tu pro vás recept na velmi netradiční a naprosto dokonalé pesto z klíčků.
Pstruh na másle
Při vaření se držím jen pár základních pravidel, která jsou mi posvátná. Jedním z nich je, že jídlo připravujeme z dobrých a pokud možno čerstvých surovin, což zrovna u ryb jakéhokoliv druhu platí dvojnásob. Pstruh na másle není vyjímkou.
Džuveč
Tentokrát s receptem zabrousím na Balkán a připravíme si pravý nefalšovaný džuveč. Nechci zde vlastně vůbec psát, že jde o rizoto, protože za to by vás Balkánci hnali.
Hovězí roštěná na houbách
Jednoduché perfektní jídlo do každého počasí – přesně taková je hovězí roštěná na houbách. Šťavnaté masíčko s výbornou houbovou omáčkou nepotřebuje mnoho. Stačí jen kvalitní maso a trošku těch hub a výborný pokrm je na světě.
Holandský řízek z mletého krůtího
Holandský řízek z mletého krůtího je báječnou alternativou klasického vepřového holandského řízku, protože není tak tučný a chuťově je skutečně vynikající.
Salát s mangem, špenátem, kozím sýrem a ořechy
Ať je léto nebo zima, dobrý salát člověk jako když najde. Salát s mangem, špenátem, kozím sýrem a ořechy, ač se nezdá, může být skvělým společníkem třeba i do zimních dní. Ingredience do něj totiž seženete velmi jednoduše a sladký prvek v podobě manga se dá velmi dobře zaměnit například za jablko, hrušku nebo třeba za oranžový meloun.
Slovenská kapustnica
Slovenská kapustnica patří k jedné z mých nejoblíbenějších polévek, které jsou tak syté, že vám stačí jeden plný talíř, a máte o oběd nebo hodně bohatou večeři vystaráno.
Jednoduchá čočková polévka
Dostane se k vám čočková polévka jen jako novoroční raritka? Je to škoda, velká škoda. Ona totiž i jen naprosto jednoduchá čočková polévka je velkou lahůdkou a také skvělým zdrojem vlákniny a řady vitamínu. A hlavně je fakt dobrá.
Dýňové noky se špenátem a kysanou smetanou
Dýňové noky se špenátem a kysanou smetanou velmi zásadně změní váš pohled na noky. Asi každý totiž známe klasické bramborové a jako dobré, ale což takhle je ozvláštnit právě jemně sladkou a lahodnou dýní? Zamilujete si je.
Křehké posvícenské rohlíčky
Pokud jde o přípravu klasických lahůdek, jakými křehké posvícenské rohlíčky bezesporu jsou, držím se hesla, že je lepší držet osvědčeného postupu a sklízet tak dokonalé plody (rozuměj rohlíčky), se kterými uděláte radost všem, kdo se do nich s chutí zakousnou.
Bramborové lokše
Bramborové lokše, když se dobře připraví, jsou naprosto geniálně jednoduchou a lahodnou přílohou, ale třeba i výborným hlavním jídlem na sladko.
Svatomartinská husa
Svatomartinská husa se svou křupavou kůrkou, krásně šťavnatým masem, společně třeba s domácím zelím, knedlíkem nebo lokšemi je velmi důstojný pokrm na sváteční stůl.
Kapustové karbanátky
Kapustové karbanátky jsou báječnou alternativou pro klasické karbanátky. Kapusta totiž dodá mletému masu naprosto dokonalý šmrnc a na talíř se vám tak dostane něco skvělého a také neskonale zdravého a nabouchaného vitaminy.
Dýňový salát s kozím sýrem
Dýně hokaido je skvělým sladkým podzimním miláčkem, kterého dost pravděpodobně znáte hlavně v polévce nebo třeba v nákypu. Což si ji ale připravit jako salát? Dýňový salát je úžasnou záležitostí, která rozhodně stojí za ochutnání.
Žampionová bruschetta
Bruschetta je naprosto dokonalým jednoduchým jídlem, kde díky pár dobrým surovinám vznikne chuťové nebíčko doslova za pár kaček. Rajčatovou bruschettu asi každý známe, ale co taková žampionová bruschetta? Dali byste si?
Grilovaný steak z krkovice v cibuli a saturejce
Grilovaný steak z krkovice v cibuli a saturejce si zamilujete na první dobrou. Cibulka společně s bylinkou saturejkou maso nádherně ovoní a na grilu vznikne totální božská mana.
Grilovaná žebra s jemnou sladko-slanou marinádou
Grilovaná žebra s jemnou sladko-slanou marinádou jsou naprostou lahůdkou, která si své místo na grilu zaslouží na 100%.
Zelené fazolky s rajčaty
Zcela upřímně mohu říct, že zelené fazolky s rajčaty patří mezi moje top přílohy. A až si je také připravíte, budou patřit i mezi vaše. 🙂