K jaru a létu naprosto bez diskuzí patří ovocné tvarohové knedlíky. Připravíte je během pár chvil a bříška strávníků si budou spokojeně vrnět. Není snad nic lepšího.
Domácí sušené maso jerky
Na výlety nebo na mlsandu je domácí sušené maso naprostým ideálem. Vydrží extra dlouho a dobije vás bílkovinami. A hlavně je výtečné!
Domácí hummus
Jste tým hummus, nebo se mu stále ještě trošku bráníte? Takový domácí hummus s klínky zeleniny nebo třeba tortillami je neskutečnou dobrotou. A na kolik způsobů si ho můžete připravit!
Kynuté lívance s bylinkovým tvarohem
Kynuté lívance ve sladkém provedení známe všichni. Jejich nadýchanost ve spojení s dobrým mazadlem je k nezaplacení. Co kdybychom si je ale tentokrát připravili na slano?! I tak jsou totiž naprosto fantastické.
Pstruh s bylinkovou krustou
Vlastně se tu budu opakovat s prohlášením, že je pstruh báječnou českou rybkou, které stačí drobná úprava a je to špica. Pstruh s bylinkovou krustou je toho dokonalým příkladem.
Nejlepší velikonoční mazanec
Krásně vláčný mazanec s rozinkami, lehce potřený máslem a k tomu dobrý čaj. Není nic lepšího takhle na Velikonoce!
Krůtí prsa na bylinkách
Lahodná krůtí prsa na bylinkách jsou dokonalou lehkou dobrůtkou, kterou si velmi jednoduše připravíte během pár chvilek.
Utopenci
Ať si kdo chce, co chce říká, krásně kyselí odležení utopenci jsou klasika! Zastánci dietnější stravy přivřou očka a alespoň kousíček ochutnají.
Dokonalé křupavé vafle
Vafle pro mě byly vždycky něčím speciálním, co jsem si dopřávala spíše svátečně a přenechávala jsem jejich přípravu ostatním – kompetentnějším. Jenže ona to vlastně není žádná věda a takové domácí dokonalé křupavé vafle jsou bezkonkurenční.
Pesto z klíčků
Jak jste na tom s pestem? Používáte pesta v kuchyni? Milujete je? Pokud jste mu ještě nepropadli, mám tu pro vás recept na velmi netradiční a naprosto dokonalé pesto z klíčků.
Pstruh na másle
Při vaření se držím jen pár základních pravidel, která jsou mi posvátná. Jedním z nich je, že jídlo připravujeme z dobrých a pokud možno čerstvých surovin, což zrovna u ryb jakéhokoliv druhu platí dvojnásob. Pstruh na másle není vyjímkou.
Džuveč
Tentokrát s receptem zabrousím na Balkán a připravíme si pravý nefalšovaný džuveč. Nechci zde vlastně vůbec psát, že jde o rizoto, protože za to by vás Balkánci hnali.
Hovězí roštěná na houbách
Jednoduché perfektní jídlo do každého počasí – přesně taková je hovězí roštěná na houbách. Šťavnaté masíčko s výbornou houbovou omáčkou nepotřebuje mnoho. Stačí jen kvalitní maso a trošku těch hub a výborný pokrm je na světě.
Holandský řízek z mletého krůtího
Holandský řízek z mletého krůtího je báječnou alternativou klasického vepřového holandského řízku, protože není tak tučný a chuťově je skutečně vynikající.
Salát s mangem, špenátem, kozím sýrem a ořechy
Ať je léto nebo zima, dobrý salát člověk jako když najde. Salát s mangem, špenátem, kozím sýrem a ořechy, ač se nezdá, může být skvělým společníkem třeba i do zimních dní. Ingredience do něj totiž seženete velmi jednoduše a sladký prvek v podobě manga se dá velmi dobře zaměnit například za jablko, hrušku nebo třeba za oranžový meloun.
Slovenská kapustnica
Slovenská kapustnica patří k jedné z mých nejoblíbenějších polévek, které jsou tak syté, že vám stačí jeden plný talíř, a máte o oběd nebo hodně bohatou večeři vystaráno.
Jednoduchá čočková polévka
Dostane se k vám čočková polévka jen jako novoroční raritka? Je to škoda, velká škoda. Ona totiž i jen naprosto jednoduchá čočková polévka je velkou lahůdkou a také skvělým zdrojem vlákniny a řady vitamínu. A hlavně je fakt dobrá.
Dýňové noky se špenátem a kysanou smetanou
Dýňové noky se špenátem a kysanou smetanou velmi zásadně změní váš pohled na noky. Asi každý totiž známe klasické bramborové a jako dobré, ale což takhle je ozvláštnit právě jemně sladkou a lahodnou dýní? Zamilujete si je.
Křehké posvícenské rohlíčky
Pokud jde o přípravu klasických lahůdek, jakými křehké posvícenské rohlíčky bezesporu jsou, držím se hesla, že je lepší držet osvědčeného postupu a sklízet tak dokonalé plody (rozuměj rohlíčky), se kterými uděláte radost všem, kdo se do nich s chutí zakousnou.
Bramborové lokše
Bramborové lokše, když se dobře připraví, jsou naprosto geniálně jednoduchou a lahodnou přílohou, ale třeba i výborným hlavním jídlem na sladko.