Pokud si chcete doma udělat opravdu skvělou a uvolněnou vánoční atmosféru, nebo chcete někoho milého obdarovat originálním, vlastoručně vyrobeným darem, vrhněte se na přípravu domácího vaječného likéru (nebo koňaku, je to to samé).
Nadívaný vepřův bůček
Nadívaný vepřový bůček je opět taková naše česká klasika, doslova do písmene prasečina (ať už si to přeberete jako od slova prase…nebo prostě že je to opravdu tučné a nezdravé až hanba, ale zároveň dobré…hmmm…)
Vepřové kotlety s krémovo žampionovou omáčkou
Vepř sem, vepř tam, všude samý vepř. Česká republika je zemí vepřového…no vás to možná ani tak nepřekvapí, ale po delší době jsem se vrátila do našich luhů a hájů a krom toho, že je to tu opravdu velmi na pohodu a nemáme si vůbec na co stěžovat, tak jsem si všimla, že prostě všude vepř (je pravda, že mě krapet mrzí, že tu tak moc nejíme kravičky, protože ty jsou taky hodně v pohodě).
Celerové pyré
Občas je to s vymyšlením nějaké vhodné přílohy docela zapeklitost. Jestli se občas stejně jako já motáte v začarovaném kruhu brambor, rýže, těstovin na různý způsob a už vás to moc nebaví, tak právě vám je určen recept na celerové pyré. Ne, nešklebte se, je to opravdu dobré.
Krémová špenátová polévka s rukolou a bazalkou
Pokud to máte s jarní únavou stejně jako já (připadáte si většinu dne jako po lobotomii a spali byste kdekoliv, kde se to hodí, ale i nehodí), tak krémová špenátová polévka by pro vás mohla být takovou pěknou zelenou vzpruhou.
Žampionový krém ve verších
V jednoduchosti je nesporně krása, já to tu v jednom kuse hlásám. Žampionový krém je toho příkladnou potravou, Krom toho pravděpodobně neskončíte s blitím a otravou.
Španělští ptáčci v rozletu
Španělský ptáček v rozletu je takový líný bráška španělského ptáčka…je rozcuchanější a na talíři pravděpodobně neudělá takovou parádu jako pěkně srolovaný uhlazený španělák, ale chuťově jsou na tom stejně. Bohovské.
Masové kuličky plněné sýrem v rajčatové omáčce
Půjdeme na to opět velmi jednoduše, prostě a bezbolestně…protože tak to většinou bývá nejlepší a výsledky potěší. 🙂 Masové kuličky plněné sýrem v rajčatové omáčce jsem před časem zahlédla na internetu a říkala jsem si, že je na čase je oprášit a připravit. Každý má přeci rád takové to překvapení, když si rozkrojí malý masový knedlíček a najednou se v něm objeví pomalu tekoucí vynikající sýr.
Citrónový koláč se sněhovou peřinkou
Nedaleko bývalé práce stojí takový malý obchůdek, kde mají vždycky vystavený citrónový koláč. Dlouhou dobu jsem kolem něho chodila a říkala si, že to vypadá moc hezky, ale že néé, protože to asi bude hodně kyselé a že vlastně nepotřebuju po obědě koláč. Jenže výloha mě i nadále hypnotizovala, takže jsem jednoho dne podlehla.
Kuřecí krémová polévka
Už když jsem kdysi psala o kuřecím vývaru, chrlila jsem na něj samé superlativy a to, že je to dobrá meducína na lecjakou bolístku, stále platí.
Smetanové rizoto s cuketou
Smetanové rizoto s cuketou je zase jeden z těch receptů, který je jednoduchý na přípravu, zaplácnete si tím bříško a popřípadě vám i zbyde na další den na oběd (pokud také praktikujete úspornou krabičkovou metodu, abyste neutráceli miliony za oběd někde venku). Krom toho se dá použít jako hlavní chod nebo i jako příloha.
Citrónové těstoviny se smetanovým kuřátkem
V poslední době si jedeme pěkně na vlně těstovin a tak v tom ještě chvilku budu pokračovat. Tentokrát si namočím tlapky do móóóc dobré smetanovo-citrónové omáčky s kuřecím masem, která se parádně promíchá s linguinama a vytvoří nám v puse jemnou a zároveň malinko citrónovou chuť. Ou jé.
Špagety s rajčatovo-smetanovým sosíkem
Pro všechny těstovinomily tu dnes mám jednoduchý recept na mírumilovně probublávající směsku k těstovinám, která pohladí po jazýčku.
Jelení kýta se smetanovou omáčkou
Jelení kýta se smetanovou omáčkou zní krásně vznosně a určitě na sto procent popisuje to, o co v tomhle receptu jde. Tento recept by se mohl vyprávět dvěma příběhy. První z nich by se jmenoval „Jak se jezinky pomstily jelenovi, který strkal čumák tam, kam neměl“ a ten druhý pak „Jak trubka Čuba kupovala červené víno a odešla kvůli vlastní blbosti s bílým“.
Králík se smetanovo-vinnou omáčkou (Braillon)
Jsem už od přirození šťoura, a tak jsem hledala, jak se dá ještě jinak připravit králík. Jeho maso je výborné a dělat ho pořád se smetanovou omáčkou, na víně nebo na česneku mi přišlo trošku líto. Takže jsem jednoho dne narazila na super lahodný recept na tzv. králíka Braillon. Na tom by nebylo nic tak zvláštního.
Těstoviny s cuketou v krémové omáčce a vepřovou panenkou
Obecně nejsem moc těstovinožrout. Ale když vidím nešťastný výraz své drahé Čubí polovičky, která má těstoviny tak ráda a chtěla by je jíst daleko častěji, obměkčí mě to a něco s těstovinami udělám.
Vynikající netradiční těstoviny v lososovo-melounové omáčce
Tyto vynikající netradiční těstoviny v lososovo-melounové omáčce jsou něco tak neskutečně dobrého, že i já jakožto osoba těstoviny nemilující, jsem z toho naprosto paf.
Kuře s žampionovou omáčkou
Tento recept by se správně měl jmenovat Kuře s houbovou omáčkou, aneb jak se to na poprvé moc nepovedlo. Je sice hezké sem psát především o tom, že se něco daří a jak dobře to chutná, ale co si budeme povídat, ono se občas něco nepovede a vůbec to nechutná podle našich představ.
Těstoviny s cuketou a krevetami
Kdybych těstoviny s cuketou a krevetami měly díky své chuti a vůni schopnost teleportovat někam pryč, určitě by mě přenesly někam k moři, kde bych si hodila pařáty na stůl a nechala se ovívat vlhkým mořským vzdouškem.
Kokosová buchta
Leckomu se při spojení slov „Natluču ti kokos“ vybaví dramatické chvíle, kdy ho po pokoji naháněl starší sourozenec, toužíc mladšího nezbedníka vytrestat za pravděpodobně rozbitou nebo ztracenou věc, se kterou ale on prostě určitě neměl co do činění. Paní Čubu nátluk kokosu spíše vrací do vzpomínek na chvíli, kdy se poprvé zakousla do své první vlastnoručně upečené kokosové buchty a to k tomu navrch ještě ochmýřené kokosovou peřinkou.