Nedaleko bývalé práce stojí takový malý obchůdek, kde mají vždycky vystavený citrónový koláč. Dlouhou dobu jsem kolem něho chodila a říkala si, že to vypadá moc hezky, ale že néé, protože to asi bude hodně kyselé a že vlastně nepotřebuju po obědě koláč. Jenže výloha mě i nadále hypnotizovala, takže jsem jednoho dne podlehla.

Byl to přesně ten citrónový koláč s peřinkou z bílků, která ho zjemňuje a kyselost v ústech zjemní natolik, že vás citrony jen polechtají na jazýčku a řeknete si: „udělala jsem dobře, ale uvrtala se dobrovolně do problému…“ Mně se pak totiž poměrně často stávalo, že jsem nadále chodila kolem výlohy a koláč mě táhl, ale dejte si ho každý den!?

Takže bylo na čase ho vyzkoušet i doma. Chvilku jsem pátrala po osvědčených receptech a nakonec našla ten svůj, který mi opravdu ale hodně moc chutná.

Hlavní fotka k receptu Citrónový koláč se sněhovou peřinkou

Ingredience na citrónový koláč


Těsto

250 g hladké mouky
125 g másla
70 g krupicového cukru
2 žloutky
5 cl vody
špetka soli

 Citronový krém

2 vejce
2 žloutky
2 dl smetany
160 g krupicového cukru
2 kvalitní citrony
špetka soli

 Sněhová peřinka

4 bílky – pokud jich máte někde přebytečně víc, tak klidně i víc.
150 g cukru

 

Množství: 12 kousků určitě


Nově: Sledujte Čubí stories na Instagramu!

Fotky nových receptů, ale i legrácky a pohled do zákulisí (nejen) kulinářského života Paní Čuby přes „Instagram stories“. Buďme v kontaktu 🙂

Čubí instagram a stories

@receptypanicuby


Postup přípravy

Doba přípravy: 60 minut
Doba vaření: 60 minut
Celkový čas: 120 minut

Chceš posílat upozornění na nové recepty přímo do FB messengeru? Můj nový virtuální pomocník Čubot se o to postará. A je to vtipálek! O co jde?



Také by Ti mohlo chutnat:

Příprava je jednoduchá, jen je potřeba trpělivě čekat, než vám zchladne korpus…což je občas k nesnesení.

Začneme pěkně těstem. Z rozměklého másla, mouky, cukru, žloutků, vody a špetky soli si vypracujte kompaktnější těsto a nechte ho tak půl hodiny odležet v lednici. Poté si připravte například dortovou formu (do té se mi to krásně vešlo) a vyložte pečícím papírem. Těsto pak hezky prstíčky rozhněťte do krajů a vytvořte si tak korpus, kam pak budete lít citrónový krém. Nezapomeňte těsto opravdu poctivě propíchat vidličkou. I mistr tesař se někdy utne, takže ano i já, Čuba, jsem měla těsto pěkně vzduté. Nechte péct v troubě přibližně 10 minut na 180 ºC. Vyndejte z trouby a nechte někde chladnout.

Citrónový krém si připravíte z citrónové šťávy, smetany, žloutků, celých vajec a cukru. Krém pak nalejte do zchladlého korpusu a nechte péct ještě dalších 30 minut na 180 ºC. Už se pomalu ale jistě blížíme do finále.

Z bílků si ušleháme pěnu a naneseme na zchlazený koláč. Necháme pak péct ještě deset minut, po kterých vypneme troubu a necháme v ní koláč dalších 30-40 minut dojít. Pokud máte z nějakého dalšího vaření přebytečné bílky, tak tím lépe. Protože čím je sněhová peřinka větší, tím líp. Nechte koláč vychladnout a pak už se na něj můžete s chutí vrhnout.

Paní Čuba