Pro všechny milovníky zmrzliny a sladkého studeného mlsání tu mám opravdovou delikatesu – semifreddo s čokoládou a jahodovým pyré. Něco tak vláčného a dobrého už jste zaručeně dlouho neměli.
Výborné španělské tapas s jamonem a meruňkou
Tradiční španělské tapas to je něco úžasného. Proč? Existuje totiž takových možností, jaké tapas připravit, že vám z toho bude přecházet zrak. Tentokrát pro vás mám výborné tapas s jamonem a meruňkou. Pokud jste se ještě s touto španělskou klasikou nesetkali, vězte, že jde o maličké talířky s dobrotami či jednohubky neskonale mnoha variant.
Jednoduchá rajčatová polévka
Ať už je sezona skvělých šťavnatých rajčat nebo vládne krutá zima a vy se doma zásobíte maximálně tak rajčatovým pyré, připravit si doma dokonale jednoduchou rajčatovou polévku není žádný problém.
Domácí toustový chléb
Což takhle si připravit domácí toustový chléb? Je to pro vás výzva?
Domácí pribináček z tvarohu a smetany
Pribináček patří k základní mlsací dobrůtce pro většinu z nás, co jsme někdy byli děti. Vyrobit si ho doma není vůbec nic složitého a hlavně ta chuť, lidi! Ta chuť!.
Kulajda s houbami a koprem
Nedokážu pochopit, proč mi kulajda s houbami a koprem zkřížila cestu až téměř po třiceti letech života. Chyba to byla. Neudělejte stejnou. Kulajda je totiž něco tak jednoduchého a skvělého, že patří na stůl do každé rodiny.
Dokonalá třená mramorová bábovka
Bábovek jsem se vždycky bála. Mohla bych napsat, že tomu tak bylo už na pískovišti, ale není to tak. Z přípravy bábovky jsem měla vždycky strach, že se to prostě nepovede. A co taková třená mramorová bábovka? To už bylo něco.
Nejlepší čokoládové brownies
Dokonalé jednoduché šťavňatoučké čokoládové brownies. A tady bychom mohli skončit. Asi každý z nás si tuhle lahodu dovedeme představit a možná jste je už někdy měli. Pokud ne, je na čase.
Rebarborový koláč
Květen je tu a máme tu sezónu rebarbory – zvláštního to stvoření z říše zeleniny. Trpká, kyselá, že to člověku roluje jazyk. Stejně to člověku nedá a rebarborový koláč si udělá :). Mám tu tedy pro vás jednu takovou parádní chuťovku na lžičku.
Hovězí guláš s povidly
S gulášem se to má tak: je to jako mít rád hudbu – buď vám může být vcelku jedno, co a jakým způsobem posloucháte, nebo můžete být opravdový labužník a hudbu si vybírat a a poslechem se doslova hýčkat. Kam myslíte, že spadá hovězí guláš s povidly? 😉
Velikonoční beránek – nejlepší recept na světě
Velikonoční beránek je pro mě symbolem Velikonoc. Od moji maminky je samozřejmě ten nejlepší, nejvláčnější a člověk nemá pomalu ani srdce mu říznout do prdýlky, když ho vidí s mašlí kolem krku. Vždycky se ale osmělíme a už ani při odřezávání hlavičky mi není velká hanba.
Salát coleslaw
Vždycky jsem si pod pojmem coleslaw představovala, že nejde jen o zelný salát, ale že za tím vším stojí nějaká super originální historka. Představovala jsem si to tak, že jméno salát dostal po nějakém přinejlepším svatém Coleslawovi, který krmil chudé a konal zázraky.
Bulharský bramborový salát
Bulharský bramborový salát podle mě zná asi každý, akorát mu každý možná říkáme trochu jinak. Někdo bulharský někdo chorvatský, někdo balkánský, ale všechno je to ve své podstatě stejné. Jde o studený velmi jednoduchý a rychlý salát s bramborami a s výraznou zálivkou.
Máslové – marcipánové sušenky
Možná si stejně jako já pod pojmem máslové sušenky vybavíte takové ty kulaté zdobené dózy, ve kterých jsou naskládané v jemných papírcích sušenky. Na první pohled mě nikdy nezaujaly a vždycky jsem se po nich dívala spíš jako po takových sladkých ušmudlaných popelkách, které nikdo nechce. Jenže vždycky to pak dopadlo stejně. Dala jsem si jednu. Šla jsem dělat něco jiného. Pak se najednou moje kroky opět ocitly u dózy se sušenkami. Dala jsem si další. Po páté takové „náhodné“ cestě kolem jsem si musela přiznat, že jsou vážně moc dobré.
Jablečný koláč bez vajec
Podzim udeřil v plné síle a mnohým z nás se ve špajzech a jiných skrýších kupí jablka. Štrůdlu bylo dost a vám dochází inspirace, co se zásobou jablek? Mám tu pro vás super jednoduchý a rychlý recept na jablečný koláč bez vajec, který mě tedy naprosto oslnil. Velký dík patří kamarádce Janče, který mě s ním seznámila.
Lahodní slaní šneci
Vždycky jsem se lačně vrhala po slaných šnecích, které jiní kuchtové nosili na různé akce a říkala jsem si, že je také jednou musím udělat. Nazrál čas a recept je tu. Počítejte s tím, že je jedno, jestli uděláte jeden, dva nebo tři plechy. Nebude jich nikdy dost a vždycky se sní ještě rychleji, než předpokládáte.
Dokonalé italské tiramisu
Možná už si říkáte, co to ta Čuba s italskými recepty pořád blbne, ale podzim a babí léto mě k tomu tak nějak nutí a tiramisu je sladkost, která pohladí po duši snad každého, nejen italského jídelního fanatika jako mě.
Tvarohové noky s jahodovou omáčkou
Jaro, léto, pohoda, sluníčko, prosluněné jahůdky…to je prostě pohoda. K tomu se naprosto bezvadně hodí tvarohové noky obalené v křupavé strouhance přelité jahodovou omáčkou. Ta vůně, ta chuť a lehkost je super. Pokud by bylo venku veliké horko, není vůbec problém nočky nechat vychladnout a podávat i se studenou jahodovou omáčkou. Dokonale to osvěží. Krom toho si k tomu dovedu i moc dobře představit i kopeček vanilkové zmrzliny :).
Kokosové palačinky s banánem
Kokosové palačinky s banánem mi už asi navždy budou připomínat naše první plachtění na lodi. Děkuji Lukášovi, který nás touhle neskonale jednoduchou a dobrou záležitostí ráno rozmazlil. Jeden by ani nevěřil, že tak málo stačí k totální blažence :).
Domácí skořicovo – vaječný likér
Pokud si chcete doma udělat opravdu skvělou a uvolněnou vánoční atmosféru, nebo chcete někoho milého obdarovat originálním, vlastoručně vyrobeným darem, vrhněte se na přípravu domácího vaječného likéru (nebo koňaku, je to to samé).