Tradiční španělské tapas to je něco úžasného. Proč? Existuje totiž takových možností, jaké tapas připravit, že vám z toho bude přecházet zrak. Tentokrát pro vás mám výborné tapas s jamonem a meruňkou. Pokud jste se ještě s touto španělskou klasikou nesetkali, vězte, že jde o maličké talířky s dobrotami či jednohubky neskonale mnoha variant.


Tento recept je sponzorovaný firmou eDelikatesy


S meruňkou? Ona totiž taková ta klasika, kterou možná znáte, funguje velmi dobře s melounem. Ale říkala jsem si, proč neudělat českou modifikaci, která ale zachová tapas styl a zároveň nám bude blíž? Ne, nebojte. Nepojedeme ve stylu „když nemáte jamon, dejte tam gothaj“. Jdeme na to!

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Výborné španělské tapas s jamonem a meruňkou

Ingredience na španělské tapas s jamonem a meruňkou

Množství: 4 bohaté porce

100 g jamon serrano
100 g kozího sýra
100 g zelených oliv
4 meruňky
1 lžíce cukru (20 g)
1 lžíce másla (25 g)
50 g čerstvého mazacího sýra typu Lučina
2 bagety

Postup přípravy

Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 5 minut
Celkový čas: 20 minut

Příprava tapas

Pokud jste někdy měli možnost ochutnat pravé tapas ve Španělsku, určitě víte, že jich existuje nepřeberné množství od naprosto jednoduchých, které se skládají třeba jen z misky oliv, až po ty složitější a nákladnější v podobě mořských plodů, lanýžů atd.

Já jsem zvolila variantu studených tapas ze špičkových španělských surovin, které ale velmi jednoduše najdete i v Čechách. Kvalitní jamon serrano najemno nakrájený, olivy, křupavá bagetka, troška mazání, sýr a k tomu jako ovocná bomba meruňka – kombinujte a hrajte si.

Příprava meruňek

OK, studené tapas a meruňky by se možná daly použít i čerstvé, ale my jim dáme trošku vytuněný kožíšek, který naše tapas vystřelí do gastronebe. On totiž kontrast sladká-slaná je opravdu skvělý (promiňte vy, co ho rádi nemáte).

Meruňky si rozkrájejte na měsíčky a nechte na pánvi rozpustit trošku másla. Do něj přidejte lžíci cukru a nechte lehce zkaramelizovat 1-2 minuty. Pak přihoďte meruňky a ještě jim dejte 1-2 minuty, aby se obalily v cukru a povolily. Meruňky pak nechte vychladnout.

Kombinujeme tapas

Teď si teprve budeme hrát. 🙂

Velmi lobuji za kombinaci bagetka, trošku namazaného čerstvého sýra (ala Lučina), plátek jamonu serrano, plátek kozího sýra a zkaramelizovaná meruňka navrch.

Co je na tom ale super, že můžete z těch pár ingrediencí vytvořit další parádní kombinace tapas. Tady máte další typy:

  • bagetka, čerstvý sýr, jamon, zelená oliva
  • bagetka, čerstvý sýr, kozí sýr a meruňka
  • bagetka, čerstvý sýr, jamon a kozí sýr

Zkoušejte, co vám bude nejvíce chutnat, najděte si i vy své oblíbené tapas a napište mi o nich do komentářů. Příště si dáme třeba nějakou vařenou variantu těchto dobrůtek.

Pája