Tentokrát s receptem zabrousím na Balkán a připravíme si pravý nefalšovaný džuveč. Nechci zde vlastně vůbec psát, že jde o rizoto, protože za to by vás Balkánci hnali.
Banánové muffiny
Za voňavými křehkými a lahodnými muffiny by se nejeden otočil. A co takhle klasika, kterou mé oblíbené banánové muffiny s čokoládovými pecičkami bez sporu jsou? Máte je také rádi? Pokud pochybujete, tak si je pojďte společně se mnou zamilovat.
Křehké posvícenské rohlíčky
Pokud jde o přípravu klasických lahůdek, jakými křehké posvícenské rohlíčky bezesporu jsou, držím se hesla, že je lepší držet osvědčeného postupu a sklízet tak dokonalé plody (rozuměj rohlíčky), se kterými uděláte radost všem, kdo se do nich s chutí zakousnou.
Svatomartinská husa
Svatomartinská husa se svou křupavou kůrkou, krásně šťavnatým masem, společně třeba s domácím zelím, knedlíkem nebo lokšemi je velmi důstojný pokrm na sváteční stůl.
Cuketová buchta s čokoládovou polevou
Cuketová buchta s čokoládovou polevou ač často používána jako recept nouzový, když už nevíme, co s cuketami, je tak lahodnou sladkou záležitostí, že bychom ji měli do jídelníčku zařadit nejen v cuketové špičce.
Grilovaná žebra s jemnou sladko-slanou marinádou
Grilovaná žebra s jemnou sladko-slanou marinádou jsou naprostou lahůdkou, která si své místo na grilu zaslouží na 100%.
Pečené plněné papriky
Pečené plněné papriky s mletým masem, sýrem feta, olivami a bylinkami je vlastně taková sexy sestra mnohdy lehce nudné a urousané papriky s rajčatovou omáčkou, kterou mnoho lidí zrovna nemusí.
Kuře s nádivkou z medvědího česneku
Milujete nádivky? Já tedy každopádně. Vždycky dodají jídlu šmrnc. Kuře s nádivkou z medvědího česneku je specialitka jarních dní – především pak března, dubna. V tomto období je totiž sezona medvědího česneku.
Pstruh s libečkem a pestem z medvědího česneku
Mám tu pro vás opět jednu jarní specialitku, která kombinuje dvě výtečné bylinky – libeček a medvědí česnek. Pstruh s libečkem a pestem z medvědího česneku je neskutečná dobrůtka, kterou si zamilujete na první dobrou.
Quiche s medvědím česnekem, tuňákem a cibulí
Máte rádi quiche? Pro mě je to dokonalý způsob přípravy slaného koláče s nepřeberným množstvím variant. A co takhle jarní specialitka v podobě quiche s medvědím česnekem, tuňákem a cibulí?
Tvarohový koláč
Není nic jednoduššího a krásnějšího než lehoučký a výborný tvarohový koláč. Jeho přípravou nezaberete více než deset minut a asi byste měli vědět i to, že i tak rychle se po něm zapráší. 🙂
Pečené zelňáky
Pečené zelňáky ve vás zanechají nesmazatelnou stopu. Jsou dokonalé. Kombinace kysaného zelí se slaninou, mozzarellou a vejci je tak báječná, že budete mít problém přestat je jíst, pak umlsávat a nakonec skončíte jako já – s pupíkem nacpaným k prasknutí.
Křehký koláč se skořicovo-mascarponovým krémem a ovocem
Některé krásné věci vznikají z naprostých nečekaných maličkostí. Křehký koláč se skořicovo-mascarponovým krémem a ovocem se mi udál vlastně jako taková nouzovka. V lednici vymeteno, mléko ani vajíčka nikde, ale chuť na koláč obrovská.
Honzovy buchty
Honzovy buchty se u nás doma zabydlely teprve nedávno. Upřímně, bála jsem se je doma připravit, protože mi cokoli kynutého přijde jako riskantní podnik. Jenže mlsný jazyk vyhrál a už taky nejsem nejmladší ročník v kuchyni, tak bylo na čase se pochlapit.
Božská gratinovaná kapusta se smetanou
Ve dnech podzimních a zimních je vždycky poměrně složité se dobře nakrmit něčeho zeleninového, co není dovezené až z druhého konce planety. Dostupná je například kapusta, ale co s ní?
Křehká vepřová pečeně v mrkvi a bramborách
Mám moc ráda vaření ve stylu eintopf, jeden hrnec nebo prostě hoďte to všechno dohromady, ponechte osudu a něco skvělého vznikne. Křehká vepřová pečeně v mrkvi a bramborách toto splňuje na 100%. Odpichuji se od naprosto dokonalého receptu na trhané vepřové a ladím ho na vyšší obrátky. 😉
Quiche lorraine
Quiche lorraine nebo také lotrinský koláč je bohovsky dobrý chuťový zážitek. Kdo se v quichích ještě nenašel, tak se pojďte najít. Je na čase.
Farářovo tajemství
Já vám vlastně ani nevím, proč se tento recept jmenuje farářovo tajemství. Když jsem nad tím párkrát přemýšlela, napadaly mě vždycky věci spíše dosti pochybné… No přeberte si ten název každý sám za sebe, ale nemějte žádné pochybnosti, že je to vynikající.
Dokonalá třená mramorová bábovka
Bábovek jsem se vždycky bála. Mohla bych napsat, že tomu tak bylo už na pískovišti, ale není to tak. Z přípravy bábovky jsem měla vždycky strach, že se to prostě nepovede. A co taková třená mramorová bábovka? To už bylo něco.