Sekačka, sekaná nebo prostě šťavnatá krůtí sekaná a ještě když ji naplníte špenátem a vejci, tak není skoro nic lepšího.

Pokud milujete klasickou sekanou, ale rádi byste také někdy vyzkoušeli i něco jiného a třeba i zdravějšího, pojďte si se mnou připravit tuto krůtí lahůdku.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Šťavnatá krůtí sekaná se špenátem a vejci

Ingredience na krůtí sekanou se špenátem a vejci

Množství: 6 porcí

500 g mletého krůtího masa
80 g ovesných vloček
1 lžíce plnotučné hořčice (20 g)
1 stroužek česneku (5 g)
2 vejce vařená (100 g)
3 vejce celá (150 g)
1 lžička soli (7 g)
100 g předvařeného špenátu (listového)


CO KUCHTIT ZÍTRA?

Problém vyřešen, mrkněte na naší kuchařku Velká svačinková bichle. Najdete v ní 190 receptů skvěle použitelných nejen na svačinky, ale i na snídaně nebo večeře! To je na každý (školní) den jiný recept! Koupit zde. #každýdenjinásváča


Postup přípravy

Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 30 minut
Celkový čas: 15 minut

Krůtí sekaná plněná špenátem a vejci je popravdě trošku větší drbačka, než když připravujete klasickou sekanou. Nicméně výsledek stojí za to nejen z hlediska vizuálního (je prostě krásná) ale i chuťového a také výživového. Oproti klasické sekané, která je většinou připravována z tučného vepřového masa je totiž sekaná z krůtího masa téměř bez tuku. Plus si jako příjemný benefit také můžeme přičíst přítomnost vajec (bílkovin) a špenátu (vitaminová bombička).

A teď tedy jak na ni? Ještě tedy než začneme, klidně si už zapněte troubu na 180 °C. A nechte také vařit 2-3 vejce natvrdo (10 minut od bodu varu).

Připravujeme krůtí sekanou

Do mísy dáme mleté krůtí maso, které promícháme s vločkami a 2 vejci a prolisovaným česnekem. U mletého masa dávejte pozor, jestli již neobsahuje sůl, protože pak už není potřeba dále solit. Pokud je mleté zcela bez soli, tak směs ještě osolte. Nezapomeňte také na lžičku hořčice, která dodá masu šmrnc.

Listový špenát si rozmrazte v pánvi a lehce ho osolte. Uvařená vajíčka si oloupejte a jdeme rolovat.

Na pečicí papír si rozprostřeme přibližně 2/3 masové směsi. Na tu poklademe špenát a přidáme také celá vejce. Sekanou teď z obou stran pomocí pečicího papíru zvedneme a opatrně vytvarujeme do tvaru válečku. Zbytek masa použijeme na dotvarování a zakrytí estetických nedostatků. 🙂

Nebuďte na sebe příliš přísní, pokud se vám sekaná (stejně jako mě) bude různě kroutit pod rukama a třeba se hned nepovede krásný tvar. Stačí si jen namokřit ruce a prostě maso uhladit. Nebojte.

Sekanou přendáme do pekáčku i s pečicím papírem a pečeme v předehřáté troubě přibližně 30-40 minut při teplotě 180 °C, dokud se na ní neudělá krásná zlatá kůrka.

Bramborová kaše, batátové nebo jiné zeleninové pyré jsou ke krůtí sekané naprosto báječnou přílohou.

Dobrou chuť přeje Pája