Smažené cibulové kroužky jsou super příloha a mě vždycky v restauracích nebo i ve fast foodech dost mrzí, že jsou tak nelidsky drahé, když jde přeci jen o cibuli?! Vás to nepohoršuje? 🙂
Arašídové máslo – peanut butter
Peanut butter neboli arašídové máslo je takový fenomének, kterému ale podlě mě určitě stojí za to dát šanci. Já jsem si k němu hledala vztah klikatou cestičkou a hřebík do rakve tomu zasadila moje kamarádka Péťa, která mi jednoho dne namazala křehkou bagetku s arašíďákem a džemem. „Co to pre boha živého je?“ jsem si říkala. „To je teda pěkně ujetý. Lidi už neví, co by se…li“, ale pak najednou…“Hmm, tam křupou malé kousky oříšků…Mně se teda lepí tlama…ale…..hmmm, to je dobrý. Ale víc už nebudu díky.“ O pět minut později: „Můžu dojíst ještě tady ten kousíček?“ A takhle to všechno začalo.
Bramboráky z řepy
Bramboráky z řepy asi musí působit trošku jako úlet. Ono vůbec kdo by tomu říkal bramborák, když je to řepák? Ale ono jak jinak popsat? Řeporák? Je to lingvistická past.
Křupavé tortilly s poctivým masovým zásypem
Křupavé tortilly s poctivým zásypem by mohly svádět k představě, že se z toho člověk moc nenají a jde spíš o takové nenáročné zobání. Opak je dle mého osobního mínění pravdou. JE to velké, až mohutné jídlo a strávníky to spolehlivě zasytí až břicho vyvalí.
Vepřové v krémovo-jablečné omáčce
Jestliže stejně jako my, Čubínci, máte kamarády, kteří trpí nějakým druhem netolerance (myslím samozřejmě jídelní, protože jinak máme kamarády velmi tolerantní), tak je pro vás recept na vepřovou panenku v krémově-jablečné omáčce naprostá trefa.
Cukety plněné masem se sýrem
Cuketa je takový můj miláček mezi zeleninou (latinsky cucurbita), na kterého nedám dopustit. Je pravda, že u cukety z obchodu už člověk moc nepozná chuť, když neudržuje vizuální kontakt s pokrmem, ale i tak.
Vepřové v mrkvi s hráškem
Velmi dlouho jsem hledala vhodná slova, která by popsala mou lásku k tomuto jídlu, pak jsem si ale řekla, že nechám promluvit jiné a doufám, že vám bude jasné, jak to s vepřovým v mrkvi a vlastně s vařením obecně, mám (buďte trpěliví a pěkně čtěte):
Domácí bramborový chléb + video postup
Vytvořit si domácí chléb, pěkně vláčný a s kůrkou je prostě takový malý zázrak. Příprava není těžká a pokud z ní máte respekt, tak se můžete podívat na video pod fotogalerií, kde vám ukážu, jak na to 🙂 Ani se nedivím, že se tradičně chléb nabízel jako pohoštění jen se solí, protože u nás to ostatně vypadá často tak, že počkáme jen nezbytně dlouhou dobu, než pecen vychladne, a vrháme se na něj jen tak, nebo ideálně s máslem.
Bramborový guláš
Když se tak zamyslím na tím, kdy začalo vzkvétat mé kuchařské umění a co bylo moje oblíbené jídlo na přípravu, tak mi vždycky naskočí bramborový guláš.
Klasický nakládaný hermelín
Nakládaný hermelín je klasika….chutná mladým, starým, najdete ho v největším pajzlu čtvrté cenové, ale i v lepších restauracích a pokud je správně odležený při pokojové teplotě, tak se vám rozplyne v ústech.
Dýňové placky – dýňáky
Dýňové placky, nebo spíš „bramboráky„, taky jinak dýňáky jsou skvělou alternativou klasických bramborových bramboráků. Jestliže máte rádi dýně a moc už nevíte, co s nimi, tak vřele doporučuji vyzkoušet a zamilovat se.
Moussaka
Moussaka je takové to tradiční jídlo…A jelikož už jsem dlouho v receptu nedávala žádné vzdělávací okénko, tak si ho teď dáme právě u moussaky. Moussaka je tradičním jídlem Blízkého Východu, Balkánu a pak ještě další spousty státečků všude možně.
Telecí pečeně na másle
Telecí pečeně pohladí na jazyku, udělá dobře bříšku a svou jemnou a lahodnou chutí společně s velmi jednoduchou přípravou vám udělá i z pondělí malou neděli. Vždycky mám tak trochu výčitky svědomí, když se rozhodnu uvařit nějaké to mláďátko. Vegetariánům se teď určitě svírají prsty na nohou v pěstičku a je pravda, že je potřeba se od toho nějak oprostit a nepředstavovat si pod kouskem masa nějaké malé roztomilé telátko. Protože ono to masíčko z něj je fakt moc dobré.
Tradiční bramboráky
Bramboráky mám ráda, protože jsou opravdu hodně jednoduché na přípravu, dokážou krásně křupat, zahnat hlad a potěšit vlastně každého. Pokud znáte někoho, kdo bramboráky nemá rád, dejte mi vědět 😉
Kuřecí prsa v jogurtové marinádě
Kuřecí prsa v jogurtové omáčce je jedna z mých úplně nejvíc nejoblíbenějších variant, jak si připravit kuřecí maso.
Chilli con carne
Vůně chilli con carne je tak neuvěřitelně svádivá a úžasná, že jen málokdo odolá byť jen si třeba uzobnout nebo si hrábnout lžící. Chilli con carne jsem docela dlouho neměla, a tak mě jednoho dne doslova práskl do nosu oběd mé kolegyně, která si přinesla něco tak povědomě voňavého, co ve mně okamžitě spustilo Pavlovův slinící reflex a já věděla, že není čas otálet a chilli si také připravit. Podle ingrediencí to vypadá na docela složitou záležitost, ale toho se neděste. Všechno se jen smíchá dohromady.
Jelení kýta se smetanovou omáčkou
Jelení kýta se smetanovou omáčkou zní krásně vznosně a určitě na sto procent popisuje to, o co v tomhle receptu jde. Tento recept by se mohl vyprávět dvěma příběhy. První z nich by se jmenoval „Jak se jezinky pomstily jelenovi, který strkal čumák tam, kam neměl“ a ten druhý pak „Jak trubka Čuba kupovala červené víno a odešla kvůli vlastní blbosti s bílým“.
Vepřová pečeně se švestkami
Každý určitě máte takové to svoje jídlo, které se vám pojí k nějaké události nebo osobě, takový ten srdeční recept. Jedním z takových srdcovek je pro mě vepřová pečeně se švestkami, která se mi pojí s naší Juci. Ta je naprosto skvělou kuchařkou s nezaměnitelným rukopisem v kuchyni.
Králík se smetanovo-vinnou omáčkou (Braillon)
Jsem už od přirození šťoura, a tak jsem hledala, jak se dá ještě jinak připravit králík. Jeho maso je výborné a dělat ho pořád se smetanovou omáčkou, na víně nebo na česneku mi přišlo trošku líto. Takže jsem jednoho dne narazila na super lahodný recept na tzv. králíka Braillon. Na tom by nebylo nic tak zvláštního.
Rajčatová bruschetta
Rajčatová bruschetta – klasická italská dobrota původně těch nejchudších obyvatel se v poslední době stává docela předraženou položkou na jídelních lístcích v restauracích. Což mi přijde jednak škoda a zároveň sprostota, protože suroviny na přípravu bruschetty jsou levné a rozhodně nestojí dohromady 70 až 100 Kč.