Recepty v kategorii: Rychlovky na talíři

Rozhuda – tvarohová pomazánka

U nás doma jsme si vždycky dělali rozhudu. O co jde? Je to super tvarohová pomazánka s pažitkou na chleba, ale třeba i jednoduše k vařeným bramborám na loupačku. Rozhuda pro mě bylo vážně hodně divné slovo neznámého původu, takže jsem si říkala, že si tady uděláme takové osvětové okénko a podíváme se na jeho význam.

Škvarková pomazánka paní Páji

Udělat si vepřové škvarky je taková vyšší dívčí, kterou jsem s narůstajícím počtem různě úspěšných pokusů, nakonec dotáhla k dokonalosti. Jenže občas je potřeba si stanovit nějakou další metu, další cíl v tom, jak se posunout dál. Sportovci překonávají své fyzické limity, já jdu za hranice kulinářského.

Jednoduchá vajíčková pomazánka

Těsně po Velikonocích se vždycky všichni těšili, jak se budou cpát vajíčkovým salátem nebo vajíčkovou pomazánkou a pro mě to bylo spíše nepochopitelné. Ani pořádně nevím, proč jsem si vypěstovala takový odpor k vařeným vajíčkům a z vlastních předsudků nebo možná blbosti jsem se ochudila o takovou dobrotu, jaká je jednoduchá vajíčková pomazánka. Poučení pro příště: nesuďte vejce podle smrádku a radši ho ochutnejte.

Citrónové těstoviny se smetanovým kuřátkem

V poslední době si jedeme pěkně na vlně těstovin a tak v tom ještě chvilku budu pokračovat. Tentokrát si namočím tlapky do móóóc dobré smetanovo-citrónové omáčky s kuřecím masem, která se parádně promíchá s linguinama a vytvoří nám v puse jemnou a zároveň malinko citrónovou chuť. Ou jé.

Tortilla plněná hovězím masem

Tortilla je neuvěřitelně vděčná věc. Můžete ji naplnit téměř čímkoliv, co vám z toho úplně nevyteče, můžete ji zapéct, jen tak překlopit, zarolovat, nakrájet, přikusovat a pokaždé třeba s nějakou jinou přísadou. Z mého líno-lážoplážo pohledu je jen tak přehnutá tortilla super způsobem, jak naplnit hladový žaludek a potěšit i oko nenažrané, které má rádo barevné vábící jídlo. Tortilla plněná hovězím masem se může přihodit, když například vaříte hovězí vývar a máte přebytečné maso. Pak je vlastně naprosto jednoduché masíčko vzít a rukou ho natrhat po vláknech na cárky, kterými pak budete tortillu plnit.

Rajčatová bruschetta

Rajčatová bruschetta – klasická italská dobrota původně těch nejchudších obyvatel se v poslední době stává docela předraženou položkou na jídelních lístcích v restauracích. Což mi přijde jednak škoda a zároveň sprostota, protože suroviny na přípravu bruschetty jsou levné a rozhodně nestojí dohromady 70 až 100 Kč.

Žampiony plněné bramborovou směsí

Poslední dobou se mi moc nedaří připravit takové množství brambor, aby třeba i nějaké zbyly. Vždycky všechno sníme, což asi dost svědčí o naší nenažranosti, protože je jedno, jestli máme brambor pět nebo deset. Někdo si určitě říká, proč to řeším a nejsem spíš ráda, že se všechno hezky sní, nevděčnice jedna.

Pórková polévka

Dlouhou dobu jsem si k pórku nedokázala najít hezký vztah. Podcenila jsem ho, přiznávám. Nicméně kdo se bojí, nesmí do lesa, šanci jsem mu dala, připravila z něj bezvadnou polévku… A zamilovala se. Pórková polévka vás bude bavit a zamilujete si ji také. Věřte mi.

Klasická krabí pomazánka

Tentokrát jsem si pro vás připravila opravdu pravou a zaručeně krabí pomazánku, kterou mnoho z vás zná a má rádo. Tohle mě vždycky tahalo za jazyk a uši, říct zrovna o krabí pomazánce, že je krabí, protože procento krabího masa je tam zaručeně přesně 0% a všichni to ví.

Bramborová kaše se zeleninou

Možná každý z vás znáte ten pocit, když už máte vymyšlený základ jídla, například nějaké dobré masíčko, a najednou zjistíte, že nápad na přílohu stále ještě nepřišel a courá se někde v hájích neprojevené fantazie. Je to vždycky velká otrava a zoufalství, kdy opravdu nic nepřichází, špajz prázdný a ani starý chleba na topinku nemám. Jsem proto vždycky ráda, když mě někde někdo nebo něco inspiruje.

Výborné jednoduché quesadillas

Nasaďte si sombrera na hlavu, stáhněte si je gumičkou pod bradu, aby vám při vaření nepadala, a jdeme na quesadillas, olé! Víte, co je na quesadille nejlepší? Jen si představte, jak vám mezi zuby prokřupne křehká tortilla a v puse se vám uvolní lehce pikantní chuť masa s chutí výborně táhlého sýra. Co teprve když si quesadillu namočíte do jogurtu… její výrazná chuť se najednou zjemní jogurtem a rozteklý sýr se spojí se studeným pocitem z jogurtu… Hmm……

Zeleninový krém

Některé dny se vyznačují tím, že venku je počasí pod psa, vám se nechce vystrčit nos z postele a nejradši byste se přikryli zvukotěsným a blbuvzdorným poklopem. Jsou i takové dny, kdy na vás nějaká nemoc dotírá, ale ještě vás úplně nedostala, nebo i takové, kdy vás lenost už ani nefackuje, protože je sama líná zvednout pařátu. No a pak jsou dny, kdy si prostě jen řeknete, že nebudete dělat nic, ale vůbec nic.