Poslední dobou se mi moc nedaří připravit takové množství brambor, aby třeba i nějaké zbyly. Vždycky všechno sníme, což asi dost svědčí o naší nenažranosti, protože je jedno, jestli máme brambor pět nebo deset. Někdo si určitě říká, proč to řeším a nejsem spíš ráda, že se všechno hezky sní, nevděčnice jedna.
Domácí hranolky
Je možné, že pro někoho může být jednodušší a pohodlnější si koupit namražené cosi převlečené za bramborovou hranolku, hodit to do přepáleného oleje ve fritovacím hrnci nebo trouby a chrochtat si nad tím, jak jsou to dobré hranolky.
Pórková polévka
Dlouhou dobu jsem si k pórku nedokázala najít hezký vztah. Podcenila jsem ho, přiznávám. Nicméně kdo se bojí, nesmí do lesa, šanci jsem mu dala, připravila z něj bezvadnou polévku… A zamilovala se. Pórková polévka vás bude bavit a zamilujete si ji také. Věřte mi.
Tvarohovo-lososová pomazánka
Dobrá svačinka je nesmírně důležitá součást dne a tím, že si na ní spousta z nás čas neudělá nebo ji někdo prostě ignoruje, si pak pěkně koledujeme o velké pupky, velké zadky nebo pořádný podbradek.
Klasická krabí pomazánka
Tentokrát jsem si pro vás připravila opravdu pravou a zaručeně krabí pomazánku, kterou mnoho z vás zná a má rádo. Tohle mě vždycky tahalo za jazyk a uši, říct zrovna o krabí pomazánce, že je krabí, protože procento krabího masa je tam zaručeně přesně 0% a všichni to ví.
Květákové placky se sýrem
Květákové placky se sýrem spadají do mého oblíbeného ranku receptů – placek na tisíc a jeden způsob. Jsou tak výborné, že vlastně není potřeba nic víc dodávat. 🙂
Skvělé domácí karbanátky
Karbanátky jsou takovou klasikou, se kterou moc trápení není a setkáte se s ní v různých obdobách po celém světě. Mám pro vás recept na skvělé domácí karbanátky, kterou zvládnete levou zadní za chvilku.
Bramborová kaše se zeleninou
Možná každý z vás znáte ten pocit, když už máte vymyšlený základ jídla, například nějaké dobré masíčko, a najednou zjistíte, že nápad na přílohu stále ještě nepřišel a courá se někde v hájích neprojevené fantazie. Je to vždycky velká otrava a zoufalství, kdy opravdu nic nepřichází, špajz prázdný a ani starý chleba na topinku nemám. Jsem proto vždycky ráda, když mě někde někdo nebo něco inspiruje.
Kuře s žampionovou omáčkou
Tento recept by se správně měl jmenovat Kuře s houbovou omáčkou, aneb jak se to na poprvé moc nepovedlo. Je sice hezké sem psát především o tom, že se něco daří a jak dobře to chutná, ale co si budeme povídat, ono se občas něco nepovede a vůbec to nechutná podle našich představ.
Výborné jednoduché quesadillas
Nasaďte si sombrera na hlavu, stáhněte si je gumičkou pod bradu, aby vám při vaření nepadala, a jdeme na quesadillas, olé! Víte, co je na quesadille nejlepší? Jen si představte, jak vám mezi zuby prokřupne křehká tortilla a v puse se vám uvolní lehce pikantní chuť masa s chutí výborně táhlého sýra. Co teprve když si quesadillu namočíte do jogurtu… její výrazná chuť se najednou zjemní jogurtem a rozteklý sýr se spojí se studeným pocitem z jogurtu… Hmm……
Zeleninový krém
Některé dny se vyznačují tím, že venku je počasí pod psa, vám se nechce vystrčit nos z postele a nejradši byste se přikryli zvukotěsným a blbuvzdorným poklopem. Jsou i takové dny, kdy na vás nějaká nemoc dotírá, ale ještě vás úplně nedostala, nebo i takové, kdy vás lenost už ani nefackuje, protože je sama líná zvednout pařátu. No a pak jsou dny, kdy si prostě jen řeknete, že nebudete dělat nic, ale vůbec nic.
Zeleninový salát s opečeným chlebem a sýrem
Zeleninu mám tuze ráda a to v jakékoliv formě – syrové, vařené nebo pečené. Můj muž nicméně moje nadšení ze zeleného, křupavého, nemasového příliš nesdílí, takže už poměrně dlouhou dobu různými způsoby kamufluji zeleninu do všemožných kabátků a převleků.
Buřty na pivě
Podzim je za námi, chladná zima před námi a nikomu se pravděpodobně nechce stát v mrazu venku a klasicky si opékat buřty. Pokud vám ale stejně jako mně ta mastná chuť skvěle nezdravého buřta v zimních měsících chybí, potom je recept na buřty na pivě naprosto ideální.
Tuňákový koláč
Jednou jsme se chystali na návštěvu za kamarády. Přemýšlela jsem nad tím, co bych mohla přívézt k mlsání, aby to přežilo cestu, bylo to dobré a ještě třeba za tři dny to chutnalo pořád stejně. Inspiraci jsem hledala především v quichích – francouzských koláčích, které se plní vším možným i nemožným – sýrem, masem, zeleninou nebo sladkým atd.
Bramborový salát s hruškou
Bramborový salát s hruškou je jeden z mnoha až skandálně jednoduchých receptů, kterými zvládnete své strávníky přivést do kulinářského nebe blaženosti.
Žampiony plněné nivou
Celá pointa mého vaření spočívá v jednoduchém hesle: „Za málo námahy se pěkně a příjemně nadlábnout.“ Už stará Jouzová věděla, že žampiony nadívané jsou prostě dobrota a s přípravou je jen minimální námaha. Plněné žampiony nivou, nebo bramborovou směsí se tak drží v mém jídelníčku jak hovno boty.
Slaný štrůdl s goudou a šunkou
Slaný štrůdl či závin…to je taková věc, která uspokojí celou řadu lidí a přitom je to taková blbost za málo peněz a přitom za hodně muziky. Zase záleží, kolik je člověk ochotný investovat do dobrého jídla. Já nabízím modifikaci s gothajem a eidamem 30%. Jelikož ale nejsm úplné prasátko a nerada si kazím žaludek hnusy, zvolím si tento postup: