S nadcházejícím podzimem a vlastně i na jaře se my, český národ, totálně zpovykujeme a vyrážíme houfně do lesů a hájů na lov hub na smaženici. Jsme v tom naprosto unikátní! Má to své kouzlo vyrazit v časných ranních hodinách v zatuchlých gumáččích směr často z generaci na generaci tradovaná houbová loviště. Hříbek, klouzek, růžovka, modrák, křemenáč…a tady rodinka…asi každý známe ten pocit blaženosti, když se nám daří hledat a rostou.

Zde bych měla říct, že vlastně houby nejím, ale ten pocit z hledání a jejich vůně za to stojí, takže i já se vydávám na lov s houbaři. Většinou to probíhá tak, že najdu první houbu hned, a pak už je prostě nevidím…nikde…i když jsou přede mnou ve velikosti jezevčíka.

Drama houbaření nastává ve chvíli, kdy buď za a) nic neroste, b) váš rajón už bílí někdo před vámi c) váš rajón někdo objevil a funí vám za krk. Není to jednoduchý sport, ale i tak se rok co rok hromadně vydáváme na pospas podhoubovému neznámu….

Pravou klasikou, jak naložit s houbami je smaženice. Recept je velmi jednoduchý a pochopitelně moc dobrý.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Houbová smaženice

Ingredience na houbovou smaženici

Množství: 4 porce

4 plné hrsti hub…bez nich to nejde,…i když Babica by možná nesouhlasil
6 vajíčka
1 střední cibule
Vrchovatá lžička drceného kmínu
2 stroužky utřeného česneku
Sůl


Školní rok se blíží! Udělejte radost dítkům krásnou svačinkovou krabičkou a sobě téměř nekonečnou (nejen) svačinkovou inspirací. V mé kuchařce vás čeká 190 receptů, sezonních, nutričně vyvážených, připravených do týdenních plánů. Nemusíte nic řešit ani vymýšlet, jen otočíte stránku.

Koupit Velkou svačinkovou bichli

Navíc nyní získáte bonus – neomezený přístup k receptům z knihy v členské sekci našeho webu, takže recepty budete mít po ruce i na cestách a kniha může zůstat klidně doma. 🙂 Více zde.

Postup přípravy

Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 15 minut
Celkový čas: 30 minut

Nejprve si očistěte houby od trávy a jiných radostí (nejsme totiž prasátka). Dobré na smaženici jsou asi všechny houby – jedlé (ani sebevrazi nejsme) – hříbky, klouzci, modráci, křemeňáci, bedly atd. Nakrájejte je na 2-3 mm tenké plátky, nožičky také.

Na pánev dejte rozehřát lžíci oleje nebo hrudku másla a přidejte na kostky nakrájenou cibuli. Tu nechce zpěnit do zesklovatění.

Přidejte houby. Hned je posolte a můžete přidat 100 ml vody. Houby ale i tak povolí vodu. Smažte, dokud nebude voda vyvařená a houby měkké. To bude trvat přibližně 10 minut. Pokud nebudete podlévat vodou, tak houby přikryjte nějakou pokličkou.

Dochuťte vrchovatou lžičkou drceného kmínu a přidejte dva stroužky utřeného česneku.

A teď vejce. Jak přistoupit k množství vajec na množství hub? Viděla bych to tak na vrchovatou dlaň čerstvých hub jedno vejce. Beru to tak, že když připravuji smaženici, tak plná hrst nakrájených hub na osobu a dvě vejce. Zas myslete na své zdraví a na to, že houby jsou hodně syté a těžké na žaludek.

Přidáme tedy ještě rozšlehaná vajíčka a promícháme a necháme na ohni, aby se provařila a nebyla syrová. Něžně mícháme.

Podáváme s dobrým čersvým chlebem

Krásný houbařský podzim nebo jaro přeje Paní Čuba