Milujete nádivky? Já tedy každopádně. Vždycky dodají jídlu šmrnc. Kuře s nádivkou z medvědího česneku je specialitka jarních dní – především pak března, dubna. V tomto období je totiž sezona medvědího česneku.
Křehký koláč se skořicovo-mascarponovým krémem a ovocem
Některé krásné věci vznikají z naprostých nečekaných maličkostí. Křehký koláč se skořicovo-mascarponovým krémem a ovocem se mi udál vlastně jako taková nouzovka. V lednici vymeteno, mléko ani vajíčka nikde, ale chuť na koláč obrovská.
Pastýřský koláč neboli shepherd’s pie
Pastýřský koláč nebo také shepherd’s pie či cottage pie je záležitostí, kterou chce mít doma každý. Hlavně pak vícečlenné domácnosti ocení možnost udělat této dobroty obrovský pekáč a krmit se s ní opakovaně. Svou si v něm najdou i ti nejmenší piskoři, kteříl leccos odmítají. Proč? Čtěte dál.
Honzovy buchty
Honzovy buchty se u nás doma zabydlely teprve nedávno. Upřímně, bála jsem se je doma připravit, protože mi cokoli kynutého přijde jako riskantní podnik. Jenže mlsný jazyk vyhrál a už taky nejsem nejmladší ročník v kuchyni, tak bylo na čase se pochlapit.
Měkoučké mini koblížky
Já jsem koblížek, z mouky dělaný, na másle smažený… Pohádku známe pravděpodobně všichni. Co si doma taky připravit dokonalé domácí koblihy? Co koblihy?! Mám pro vás úžasné měkoučké mini koblížky.
Polévka ze zelených fazolek
Rychlá a jednoduchá polévka ze zelených fazolek s chutí kopru je pro mě taková srdcovka a záruka jistoty v době nejisté.
Palačinky se špenátem a ricottou
V jednoduchosti je krása a pokud jde o palačinky se špenátem a ricottou, ty jsou toho nejlepším příkladem.
Jednoduchý pita chléb
Super jednoduchý pita chléb zvládne hned napoprvé úplně každý a pokud jste se s ním ještě nesetkali, pozvěte ho do své kuchyně. Je to totiž moc fajnová příloha, kterou obměníte jídelní stereotyp (tedy pokud jako my jedete na vlně brambory, rýže, těstoviny pořád dokola).
Nejlepší domácí sekaná
Často si lámu hlavu nad tím, jak začít úvod nějakého receptu. Mělo by to být nějak lákavé, třeba i vtipné a nalákat vás si zrovna tuhle dobrotu uvařit. A pak mě napadlo, že některé věci jsou vlastně tak jednoduché, prosté, dobré a milé, že nepotřebují zas tak moc slov. Domácí sekaná je ten příklad.
Dokonalá třená mramorová bábovka
Bábovek jsem se vždycky bála. Mohla bych napsat, že tomu tak bylo už na pískovišti, ale není to tak. Z přípravy bábovky jsem měla vždycky strach, že se to prostě nepovede. A co taková třená mramorová bábovka? To už bylo něco.
Čerstvý sýr
Máte rádi dobrý čerstvý sýr, který si ještě k tomu všemu můžete hodně jednoduše připravit doma? My ano a pokud jste spolu s námi na jedné sýrové lodi, čtěte dál.
Rebarborový koláč
Květen je tu a máme tu sezónu rebarbory – zvláštního to stvoření z říše zeleniny. Trpká, kyselá, že to člověku roluje jazyk. Stejně to člověku nedá a rebarborový koláč si udělá :). Mám tu tedy pro vás jednu takovou parádní chuťovku na lžičku.
Velikonoční beránek – nejlepší recept na světě
Velikonoční beránek je pro mě symbolem Velikonoc. Od moji maminky je samozřejmě ten nejlepší, nejvláčnější a člověk nemá pomalu ani srdce mu říznout do prdýlky, když ho vidí s mašlí kolem krku. Vždycky se ale osmělíme a už ani při odřezávání hlavičky mi není velká hanba.
Bublanina s třešněmi
Kdo už moje recepty čte nějakou dobu, tak jistě ví, že nejsem zrovna sladko pečící typ a z nějakého naprosto neopodstatněného důvodu mi pečení sladkostí připadá extrémně složité. Bublanina s třešněmi je naštěstí tak jednoduchá, že to prostě nelze zmastit.
Zapečené těstoviny s medvědím česnekem
Dnes to vezmeme ladně skladně jednoduše a zapečeme těstoviny s medvědím česnekem. Medvědí česnek je sezónní záležitost a nejlépe se k němu dostanete z počátku jara. Pro lenochy se dá většinou jednoduše koupit někde na stáncích trhovců, nebo vyražte někam do vlhčích oblastí a porozhlédněte se po něm v přírodě.
Hraběnčiny řezy
Hraběnčiny řezy jsou jedním z mých nejoblíbenějších sladkých pokrmů. Těžko jim odolávám. Ta kombinace měkkého, ale kompaktního těsta a šťavnatých jablek společně s peřinkou z bílků je naprostá božská mana, kterou bych se mohla živit více než často. Prý je nejlepší ještě v den upečení, protože jsou bílky ještě pěkně načechrané a celkově je to takové hmmmm. Já jsem možná malinko čuníček, ale mám ty řezy nejradši až další den, kdy všechno tak pěkně povolí, chutě se propojí a je to celé šťavnaté.
Jablečno-makový závin
Jablečno-makový závin (nebo štrůdl chcete-li) je ještě vychytanější verze klasického jablečného závinu. Pokud jste mako milci stejně jako my, tak je tenhle závin naprostou špičkou a už nebudete chtít nikdy jinak.
Kokosové palačinky s banánem
Kokosové palačinky s banánem mi už asi navždy budou připomínat naše první plachtění na lodi. Děkuji Lukášovi, který nás touhle neskonale jednoduchou a dobrou záležitostí ráno rozmazlil. Jeden by ani nevěřil, že tak málo stačí k totální blažence :).
Kakaová vosí hnízda
Možná už jste měli čest s mými klasickými ořechovými vosími hnízdy, o kterých jsem tu pěla ódy nedávno. Nicméně kakaová vosí hnízda (nebo také včelí úly) jsou pro mě vlastně na úplném vrcholu vánočního cukroví, kde mi dělá velký problém jich nesníst velmi velmi mnoho. Kombinace kakaa a zároveň jemný rumový ocásek na povrchu a k tomu máslový krém uvnitř… kdo by odolal?