Pribináček patří k základní mlsací dobrůtce pro většinu z nás, co jsme někdy byli děti. Vyrobit si ho doma není vůbec nic složitého a hlavně ta chuť, lidi! Ta chuť!.
Mrkvová polévka
Mrkvová polévka nemusí na první pohled působit zrovna atraktivním dojmem, ale dají se s ní dělat doslova psí kusy. Často ji opomíjím, ale když už se dostane na talíř, vždycky je to naprostá lahoda a potěšení.
Salát z červené řepy s mozzarellou a polníčkem
S řepou se to u mě má tak, že ji mám naprosto bezmezně ráda. Je jedno, jestli je pečená, nakládaná, vařená nebo čerstvě nastrouhaná….je to prostě velká růžová láska.
Maminčina poctivá česnečka
Poctivá domácí česnečka je takový skvělý jednoduchý polevkový všelék. Hodí se ve chvílích, kdy je vám mizerně a potřebujete vyhnat červa z těla a je jedno, jestli jde třeba o kocovinku nebo virózku).
Krémová květáková polévka
Krémová květáková polévka je téměř povinností ve dnech nejistého chladnějšího počasí. Její chuť je lahodná, krémová, ale díky lehounkému dotyku muškátového oříšku zároveň ne nudná. A hlavně zahřeje!
Výborné řecké tzatziki anebo luxusní okurka v jogurtu
Co takhle pravé řecké tzatziki – neboli vlastně takový dobrý okurkový salát? Jestliže jste stejně jako já milovníci okurek a nedělá vám problém na posezení zbaštit celou mísu okurkového salátu, pak jsou pro vás tzatziky nutnost.
Kulajda s houbami a koprem
Nedokážu pochopit, proč mi kulajda s houbami a koprem zkřížila cestu až téměř po třiceti letech života. Chyba to byla. Neudělejte stejnou. Kulajda je totiž něco tak jednoduchého a skvělého, že patří na stůl do každé rodiny.
Čerstvý sýr
Máte rádi dobrý čerstvý sýr, který si ještě k tomu všemu můžete hodně jednoduše připravit doma? My ano a pokud jste spolu s námi na jedné sýrové lodi, čtěte dál.
Květákový mozeček
Květákový mozeček není úplně sexy jídlo na první dobrou. Co si budeme nalhávat. Ale když mu dáte šanci a zakousnete se do ještě trochu křupajícího květáku promíchaného s vejcem a přikousnete třeba čerstvou bramboru, tak si vás tento pokrm omotá kolem mozečku.
Těstoviny s rajčatovou omáčkou a bazalkovým pestem
Těstoviny s rajčatovou omáčkou a bazalkovým pestem pro mě už asi navždycky bude jídlem, které budu mít spojené s naším příjezdem do Kanady. Sice jsem ho tehdy nevařila já, ale naše kamarádka Agáta, ale moc dobře si pamatuju tu skvěle jednoduchou chuť a i neskonalou radost, že jsme na začátku naší velké cesty. Určitě to zachutná i vám a třeba si je taky spojíte s nějakou bezva vzpomínkou.
Rebarborový koláč
Květen je tu a máme tu sezónu rebarbory – zvláštního to stvoření z říše zeleniny. Trpká, kyselá, že to člověku roluje jazyk. Stejně to člověku nedá a rebarborový koláč si udělá :). Mám tu tedy pro vás jednu takovou parádní chuťovku na lžičku.
Pesto z medvědího česneku
Sezónní recepty mají něco do sebe. Beru je jako takovou milou vzácnost, kterou nemá člověk pod nosem každý den, ale právě jen dobu omezenou. Pesto z medvědího česneku je právě taková milá záležitost, které se nám dostává jen na jaře.
Výborná hrachová kaše
Nevím, jak to máte vy s hrachovou kaší, ale pro mě to vždycky byl úděs a jen jsem si vzpomněla na barvu této krmě, měla jsem značné pochybnosti o tom, že mi tohle někdy projde trávící soustavou. Jenže nesuďme hrášek rychle a nelámejme nad ním hůl, protože i hrášková kaše může být pěkná kočka, kterou budete chtít potkávat častěji.
Zeleninový salát s hroznovým vínem
Se zeleninou je vždycky spousta legrace. Je jí tolik a dá se kombinovat v tolika různých podobách, že vlastně občas i propadám panice, co s ní dělat.
Salát coleslaw
Vždycky jsem si pod pojmem coleslaw představovala, že nejde jen o zelný salát, ale že za tím vším stojí nějaká super originální historka. Představovala jsem si to tak, že jméno salát dostal po nějakém přinejlepším svatém Coleslawovi, který krmil chudé a konal zázraky.
Zeleninová polévka s rajčaty a červenými fazolemi
Jsem veliký polévkomil. Kdyby bylo jen na mě, tak se živím převážně polévkami a to pořád 🙂 Pro vás tu teď mám jednu ze svých oblíbenců, kterou jsem odkoukala od své ségry (ta jí dělá úplně nejdokonalejší). Jde o na duši hřející, tělo posilující a do každého počasí se hodící zeleninou polévku ozdobenou o rajčata a fazole.
(Ne)tradiční smetanový houbový kuba
Čím jsem starší, tím jsem rozumnější…pochopitelně. Ha ha. Každopádně jsem ale chtěla napsat, že čím jsem starší, tím víc se mi líbí některé tradice. Houbový kuba se v mojí kuchyni nicméně objevil teprve minulé Vánoce. Cestu si musel prošlapat trnitou. Já se svým komplikovaným vztahem k houbám a Čubí muž v odporu ke kroupám nebyl nejlepší start. Ale zvládli jsme to a výsledek je vynikající.
Jablečný koláč bez vajec
Podzim udeřil v plné síle a mnohým z nás se ve špajzech a jiných skrýších kupí jablka. Štrůdlu bylo dost a vám dochází inspirace, co se zásobou jablek? Mám tu pro vás super jednoduchý a rychlý recept na jablečný koláč bez vajec, který mě tedy naprosto oslnil. Velký dík patří kamarádce Janče, který mě s ním seznámila.
Bublanina s třešněmi
Kdo už moje recepty čte nějakou dobu, tak jistě ví, že nejsem zrovna sladko pečící typ a z nějakého naprosto neopodstatněného důvodu mi pečení sladkostí připadá extrémně složité. Bublanina s třešněmi je naštěstí tak jednoduchá, že to prostě nelze zmastit.
Pravá italská focaccia – křupavý chleba či geniálně dobrá pizza
Je tu někdo, kdo by neměl rád pizzu? Pizzu, ať už v jakékoliv podobě, má rád snad každý…když je tedy dobrá 🙂 Já tu pro vás jednu super dobrou křupavou a nadýchanou pizzu mám. Je pravda, že focaccia je spíš známá jako italský chleba, nicméně když si ji obložíte rajčatovou směsí a plátky mozarelly a čerstvou bazalkou, tak je to labůžo. A je jedno, jestli tomu říkáte chleba, pizza nebo focaccia 🙂