S řepou se to u mě má tak, že ji mám naprosto bezmezně ráda. Je jedno, jestli je pečená, nakládaná, vařená nebo čerstvě nastrouhaná….je to prostě velká růžová láska. 

Z toho důvodu se mi nesmíte divit, že tu teď pro vás mám naprosto výborný salát z červené řepy, mozzarellou a troškou toho zeleného – polníčku. S dokonalou sladko-slanou zálivkou, která se společně s řepou upeče tak vzniká něco mňamózního.

Pojďme na to!

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Salát z červené řepy s mozzarellou a polníčkem

Ingredience na salát z červené řepy

Množství: 4 porce

500 g řepy (ideální předvařená, oloupaná)
2 hrstičky polníčku
1 balení mozzarelly
(hrstička oříškové směsi – pokud máte rádi)

Na marinádu:

1 lžička sušeného tymiánu (popř. čerstvý) (5 g)
2 lžičky balzamikového octa (10 ml)
2-3 lžíce olivového oleje (20 – 30 g)
2 lžíce medu (cca 20 g)
špetka soli (3 g)
1 lžička citronové šťávy (5 ml)


TIP!: Pouze do konce ledna s mým kódem KUCHTIME15 získáte 15% slevu na cokoli od české firmy G21-Vitality. Což je například: 1200 Kč sleva na mého oblíbeného celokovového robota Promesso s obřím výkonem (má recenze), 405 Kč sleva na sadu dokonalých damaškových nožů (má recenze) nebo třeba 375 Kč sleva na tenhle neúnavný tyčový mixér, který v mé kuchyni je téměř denně v akci už více než dva roky (má recenze tu). #otonechcesprijit

Postup přípravy

Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 20 minut
Celkový čas: 35 minut

Recept na salát z červené řepy bychom si mohli krapet komplikovat tím, že bychom si řepu doma předvářeli, což samozřejmě pokud máte řepu domácí pěkně ze zahrádky, tak směle do toho. Pokud ale nemáte k takové řepě přístup, směle navrhuji zakoupit řepu již předvařenou zavakuovanou.

Marináda

Kombinace řepa-mozzarella-polníček je sice sama o sobě poměrně fajn, ale co si budeme povídat, marináda je tady alfou omegou a tím, co dělá ze salátu něco naprosto dokonalého.

Příprava je velmi jednoduchá, výsledek geniální. V misce si smíchejte olivový olej, balzamikový ocet, sůl, šťávu z citronu, trošku toho tymiánu, med a sůl. Marináda má příjemně sladko-slanou chuť a jakmile se ještě zapeče na povrchu řepy, lehce zkaramelizuje.

Jdeme na řepu

Troubu si rozpalte na 200°C a předvařenou řepu nakrájejte na tenké plátky cca 3-4 mm tenké. Promíchejte je s marinádou a rozložte na plech s pečícím papírem. Stačí je pak zapéct na přibližně 20-25 minut v troubě.

U řepy se podstatně hůř hlídá zezlátnutí…je to zákeřný. Takže radši po těch 20 minutách plech vyndejte úplně a na světle se podívejte, jestli už marináda pěkně zlátne. Klidně pak ještě nechte na dalších pár minutek, ale lepší hlídat, než smutně koukat na připečený plech.

Jakmile je řepa upečená, nechte ji lehce vychladnout, aby byla aspoň vlažná.

Mícháme

Jdeme na finále. Do mísy si připravte polníček společně s nakrájenou mozzarellou a promíchejte je s kousky řepy. Mozzarella dostane krásnou růžovou barvu a celý salát bude takový pěkně barevný. Vynikající je buď jako příloha nebo i samotný třeba jen s opečeným chlebem.

A to je vše 🙂 Dobrou chuť
Pája