Ať už je sezona skvělých šťavnatých rajčat nebo vládne krutá zima a vy se doma zásobíte maximálně tak rajčatovým pyré, připravit si doma dokonale jednoduchou rajčatovou polévku není žádný problém.
Skvělý salát se zeleným chřestem
Sezona chřestu nebývá nikterak dlouhá, takže pojďme využít jarní příležitosti, kdy se tato zelená libůstka objevuje v Čechách a připravme si skvělý svěží chřestový salát.
Salát z červené řepy s mozzarellou a polníčkem
S řepou se to u mě má tak, že ji mám naprosto bezmezně ráda. Je jedno, jestli je pečená, nakládaná, vařená nebo čerstvě nastrouhaná….je to prostě velká růžová láska.
Výborné řecké vepřové souvlaki
Moře, léto, souvlaki s tzazikama v pitě s rajčátky a cibulí…hmmmm….a co si tohle všechno přenést velmi jednoduše i k vám na talíř? Kdo ještě neměl vynikající řeckou klasiku v podobě souvlaki, je čas tuhle dokonalost vyzkoušet.
Zapečené dršťky s bramborami
Hovězí dršťky asi budete znát především z dršťkové polévky, ale já tu pro vás mám recept na něco trošku jiného – na zapečené dršťky s bramborem a rajčaty. Pokud milujete držky stejně jako já, určitě vyzkoušejte a očička se vám rozsvítí z toho, že máte další využití pro tuto netradiční potravinu.
Lahodný losos na grilu či øret
Což takhle losos na grilu? Mám tu pro vás tentokrát naprosto jednoduchý recept na lososa na grilu. Nic složitého nečekejte. Jen dobrou jednoduchou chuť. A pokud máte strach z grilování ryb, stejně jako já, tak vás toto snad přesvědčí, že to nemusí být problém.
Pečený losos v troubě s křupavou pistáciovo-sýrovou krustou
Ryby jsou zdravé a pečený losos je i pro nás Středoevropany, kteří často moc rybám neholdujeme, skvělou a chutnou variantou, jak do sebe nasát trochu těch omega, delta, beta a gama kyselin, které jsou tak děsně zdravé a dobré.
Pesto z medvědího česneku
Sezónní recepty mají něco do sebe. Beru je jako takovou milou vzácnost, kterou nemá člověk pod nosem každý den, ale právě jen dobu omezenou. Pesto z medvědího česneku je právě taková milá záležitost, které se nám dostává jen na jaře.
Zeleninová polévka s rajčaty a červenými fazolemi
Jsem veliký polévkomil. Kdyby bylo jen na mě, tak se živím převážně polévkami a to pořád 🙂 Pro vás tu teď mám jednu ze svých oblíbenců, kterou jsem odkoukala od své ségry (ta jí dělá úplně nejdokonalejší). Jde o na duši hřející, tělo posilující a do každého počasí se hodící zeleninou polévku ozdobenou o rajčata a fazole.
Bulharský bramborový salát
Bulharský bramborový salát podle mě zná asi každý, akorát mu každý možná říkáme trochu jinak. Někdo bulharský někdo chorvatský, někdo balkánský, ale všechno je to ve své podstatě stejné. Jde o studený velmi jednoduchý a rychlý salát s bramborami a s výraznou zálivkou.
Pravá italská focaccia – křupavý chleba či geniálně dobrá pizza
Je tu někdo, kdo by neměl rád pizzu? Pizzu, ať už v jakékoliv podobě, má rád snad každý…když je tedy dobrá 🙂 Já tu pro vás jednu super dobrou křupavou a nadýchanou pizzu mám. Je pravda, že focaccia je spíš známá jako italský chleba, nicméně když si ji obložíte rajčatovou směsí a plátky mozarelly a čerstvou bazalkou, tak je to labůžo. A je jedno, jestli tomu říkáte chleba, pizza nebo focaccia 🙂
Kuřecí maso v kokosovo-rajčatové omáčce
Kuřecí maso v kokosovo-rajčatové omáčce není žádná složitost, které by bylo potřeba se bát. Připraveno máte za chvilku a jídlo je dobrůtka na n-tou. Krom rychlosti a chutnosti tím taky nezačuníte moc hrnců (vlastně jen jeden) a jíst tuhle lahodu můžete s celou řadou příloh – to je prostě značka ideál.
Dýňová polévka s kokosovým mlékem
Pokud si stejně jako my libujete v krémových polévkách, tak vám dýňová polévka s kokosovým mlékem a křupavými kousky opražených oříšků bude zaručeně chutnat.
Nakládaný hermelín se sušenými rajčaty a olivami
Dnes tu pro vás mám opět trochu jinou variantu nakládaného hermelínu, tentokrát šmrnclého krapet do Itálie, nebo možná spíše prostě jižněji směrem do Evropy, kde mají dostatek dobrých oliv a bezva koření a sušených rajčat. Oproti hermelínové klasice se těšte na víc chuti a přimlsávacích ingrediencí nejen v podobě cibule, ale právě těch rajčat a oliv.
Špagety s rajčaty – Spaghetti con pomodori
Chcete-li si oddechnout od náročných jídel jak na přípravu, tak na trávení, je na čase si připravit naprosto jednoduché a chuťově hodně překvapivé špagety s rajčaty nebo pokud budeme používat slova našich italských kolegů tak spaghetti con pomodori. Prostě jen tak, žádné další zkrášlování kromě čerstvé bazalky nebudete potřebovat, protože je to chuťová bomba, kterou budete mít připravenou levou zadní a určitě tím oslníte i masožrouty.
Vegetariánský boršč
Spousta z vás je spíše masově založená a možná tak moc nepochopíte mé zapálení a velkou lásku, kterou ve mě vyvolává vegetariánský boršč. Ale doporučuji mu dát šanci a uvidíte, že se stane i vaším miláčkem.
Plněná kuřecí stehýnka
Tohle je opět taková ta “měla jsem zbytky v lednici a nevěděla jsem co s tím” varianta na kuře. Berte to jako inspiraci, kam by se mohlo vaše vyplňování kuřecích stehen nebo prsou plnit, ale nebraňte se své vlastní fantazii, protože z toho jsou pak výsledky většinou ještě zajímavější.
Těstoviny s cuketou a lilkem
Přijde vám, že jsou těstoviny s cuketou a lilkem takové nějaké „chudé“? Nenechte se vůbec mýlit, protože to je kombinace snů.
Vepřové kotlety s krémovo žampionovou omáčkou
Vepř sem, vepř tam, všude samý vepř. Česká republika je zemí vepřového…no vás to možná ani tak nepřekvapí, ale po delší době jsem se vrátila do našich luhů a hájů a krom toho, že je to tu opravdu velmi na pohodu a nemáme si vůbec na co stěžovat, tak jsem si všimla, že prostě všude vepř (je pravda, že mě krapet mrzí, že tu tak moc nejíme kravičky, protože ty jsou taky hodně v pohodě).
Krémová špenátová polévka s rukolou a bazalkou
Pokud to máte s jarní únavou stejně jako já (připadáte si většinu dne jako po lobotomii a spali byste kdekoliv, kde se to hodí, ale i nehodí), tak krémová špenátová polévka by pro vás mohla být takovou pěknou zelenou vzpruhou.