Domácí játrové knedlíčky jsou pro mě opravdovou třešničkou na dortu a totální delikatesou, která se v polévce může objevit.
Dršťková polévka z hlívy ústřičné
Dršťková polévka z hlívy ústřičné je báječnou bezmasou alternativou, pokud zrovna nemáte po ruce skutečné dršťky. Její příprava je hračka.
Valašský kontrabáš
Když už nevíte co by a máte chuť na něco příjemného, lahodného a z jednoho pekáčku, je valašský kontrabáš skvělou volbou.
Skvělý kotlíkový guláš plný chuti
Kotlíkový guláš je pro mě bez diskuze rodinnou záležitostí nejčastěji provozovanou mou slovenskou rodinou. Připravuje se ho většinou doslova kotel pro celou armádu. 🙂
Zeleninové krupoto s bílým vínem a žampiony
Rizota jsou vlastně takovou klasikou, se kterou se dají dělat doslova psí kusy. Což takhle si ale připravit krupoto?Já osobně kroupy naprosto miluji a „rizoto“ z nich je vynikající.
Pečená kuřecí stehna v šouletu
Tato pečená kuřecí stehna v šouletu jsou naprosto boží. Ač šoulet dříve nepatřil mezi moje největší oblíbence, tady je to naprostou špičkou.
Krůtí prsa na bylinkách
Lahodná krůtí prsa na bylinkách jsou dokonalou lehkou dobrůtkou, kterou si velmi jednoduše připravíte během pár chvilek.
Jednoduchá čočková polévka
Dostane se k vám čočková polévka jen jako novoroční raritka? Je to škoda, velká škoda. Ona totiž i jen naprosto jednoduchá čočková polévka je velkou lahůdkou a také skvělým zdrojem vlákniny a řady vitamínu. A hlavně je fakt dobrá.
Kapustové karbanátky
Kapustové karbanátky jsou báječnou alternativou pro klasické karbanátky. Kapusta totiž dodá mletému masu naprosto dokonalý šmrnc a na talíř se vám tak dostane něco skvělého a také neskonale zdravého a nabouchaného vitaminy.
Nejmilejší klasická bramboračka
Není snad nic milejšího, než v časech sychravých a náročných dostat talíř dobré voňavé bramboračky jako od maminky, nebo jiné milované osoby. Bramboračka je klasika, je základ a je vynikající. Pojďme si ji společně připravit.
Gulášová polévka z mletého masa
Tato jednoduchá gulášová polévka z mletého masa je jedna z mých velmi oblíbených polévko-hlavnochodových záležitostí. Je snadná na přípravu a výborně zasytí ať už jako polévka, nebo jako hlavní chod. Pokud vám přijde podezřelé používat místo obvyklého hovězího masa masa namleté, nic se nebojte. Je to fakt dobrý.
Maminčina poctivá česnečka
Poctivá domácí česnečka je takový skvělý jednoduchý polevkový všelék. Hodí se ve chvílích, kdy je vám mizerně a potřebujete vyhnat červa z těla a je jedno, jestli jde třeba o kocovinku nebo virózku).
Dršťková polévka
Skvělá klasická dršťková polévka je něco, co naprosto bezmezně zbožňuji a rozhodně si to nenechám znechutit nějakými průpovídkami o vnitřnostech a že je to žaludek. Ať si kdo chce co chce, je prostě boží.
Nejlepší domácí sekaná
Často si lámu hlavu nad tím, jak začít úvod nějakého receptu. Mělo by to být nějak lákavé, třeba i vtipné a nalákat vás si zrovna tuhle dobrotu uvařit. A pak mě napadlo, že některé věci jsou vlastně tak jednoduché, prosté, dobré a milé, že nepotřebují zas tak moc slov. Domácí sekaná je ten příklad.
Zapečené dršťky s bramborami
Hovězí dršťky asi budete znát především z dršťkové polévky, ale já tu pro vás mám recept na něco trošku jiného – na zapečené dršťky s bramborem a rajčaty. Pokud milujete držky stejně jako já, určitě vyzkoušejte a očička se vám rozsvítí z toho, že máte další využití pro tuto netradiční potravinu.
Klasický hovězí guláš z kližky
Hovězí guláš z kližky je klasika klasik, kterou většinu populace vůbec neurazíte, spíše naopak – nadchnete. Pravdou je, že maso – kližka je poměrně specifické a někomu nemusí být úplně po chuti, ale zase jiný druh masa vám neudělá tak báječnou omáčku.
Hovězí guláš s povidly
S gulášem se to má tak: je to jako mít rád hudbu – buď vám může být vcelku jedno, co a jakým způsobem posloucháte, nebo můžete být opravdový labužník a hudbu si vybírat a a poslechem se doslova hýčkat. Kam myslíte, že spadá hovězí guláš s povidly? 😉
Výborná hrachová kaše
Nevím, jak to máte vy s hrachovou kaší, ale pro mě to vždycky byl úděs a jen jsem si vzpomněla na barvu této krmě, měla jsem značné pochybnosti o tom, že mi tohle někdy projde trávící soustavou. Jenže nesuďme hrášek rychle a nelámejme nad ním hůl, protože i hrášková kaše může být pěkná kočka, kterou budete chtít potkávat častěji.
Frankfurtská polévka s párkem
S frankfurtskou polévkou se dále vezu na vlně zimních sytých polévek, které mě zevnitř zahřejí, chutnají mi a ještě s nimi není žádná složitá práce.
Zeleninová polévka s rajčaty a červenými fazolemi
Jsem veliký polévkomil. Kdyby bylo jen na mě, tak se živím převážně polévkami a to pořád 🙂 Pro vás tu teď mám jednu ze svých oblíbenců, kterou jsem odkoukala od své ségry (ta jí dělá úplně nejdokonalejší). Jde o na duši hřející, tělo posilující a do každého počasí se hodící zeleninou polévku ozdobenou o rajčata a fazole.