Čím jsem starší, tím jsem rozumnější…pochopitelně. Ha ha. Každopádně jsem ale chtěla napsat, že čím jsem starší, tím víc se mi líbí některé tradice. Houbový kuba se v mojí kuchyni nicméně objevil teprve minulé Vánoce. Cestu si musel prošlapat trnitou. Já se svým komplikovaným vztahem k houbám a Čubí muž v odporu ke kroupám nebyl nejlepší start. Ale zvládli jsme to a výsledek je vynikající.
Krémová sýrová polévka s opečeným chlebem
U nás doma se jede v krémových polévkách a to ve velkém. Jedna z našich velkých lásek je krémová sýrová polévka s na oleji pečeným chlebem. Krásně zasytí a pomazlí trávící trubici až do bříška. Neplatí tu ale pravidlo, že čím víc sýra, tím líp, protože zase nechceme vytvořit polévkové fondue. Proto přistupujte k množství sýra zodpovědně a nepřepalte to.
Uzená polévka s kroupami
Uzenou polévku s kroupami řadím do svých velmi oblíbených jídel a je to pro mě vždycky takový malý svátek, když se k ní dostanu. Nepřítomnost této polévky v mém jídelníčku bych měla svést na mou milou drahou polovičku, který nemá kroupy rád… Což je za trest.
Pomazlené buřty na černém pivě
Buřty na černém pivu jsou lahůdka, která by se podle mě měla daleko více vyskytovat na jídelních lístcích v restauracích a všude jinde.
Bramboráky z řepy
Bramboráky z řepy asi musí působit trošku jako úlet. Ono vůbec kdo by tomu říkal bramborák, když je to řepák? Ale ono jak jinak popsat? Řeporák? Je to lingvistická past.
Dýňové placky – dýňáky
Dýňové placky, nebo spíš „bramboráky„, taky jinak dýňáky jsou skvělou alternativou klasických bramborových bramboráků. Jestliže máte rádi dýně a moc už nevíte, co s nimi, tak vřele doporučuji vyzkoušet a zamilovat se.
Čočková pomazánka – čočkoprdka
Luštěniny jsou pro tělo nesmírně zdravé a člověka zasytí…a většinou pořádně nafouknou. Tentokráte se podívám na zub čočkové pomazánce, která asi není úplně tradiční představitelkou z luštěninových jídel, ale je naprosto vynikající!
Vepřové kotlety na houbách podle Juci
Vepřové kotlety na houbách jsou pro Čubičku 100. receptem, který se na stránkách objeví. Tudíž by to chtělo něco opravdu speciálního…co mám opravdu ráda a tím právě kotlety jsou.
Cuketový nákyp
Cuketová sezóna se nám pomalu ale jistě roztahuje do celého kalendářního roku. Měli bychom možná poděkovat paní globalizaci. Nicméně taková pravá na sluníčku vypěstovaná cuketa v létě, to je trošku jiný kalibr a chuťově se to tuctové cuketě moc nevyrovnává. V létě je pak většina pěstitelů cuket po několika týdnech v koncích s recepty a už neví, co by z nich připravila. Zaručený tip na velkou cuketovou dobrotu si tu teď připravíme – cuketový nákyp.
Tradiční bramboráky
Bramboráky mám ráda, protože jsou opravdu hodně jednoduché na přípravu, dokážou krásně křupat, zahnat hlad a potěšit vlastně každého. Pokud znáte někoho, kdo bramboráky nemá rád, dejte mi vědět 😉
Skvělé domácí karbanátky
Karbanátky jsou takovou klasikou, se kterou moc trápení není a setkáte se s ní v různých obdobách po celém světě. Mám pro vás recept na skvělé domácí karbanátky, kterou zvládnete levou zadní za chvilku.
Vepřová pečeně na žampionech
Vepřová pečeně je taková vděčná a dobrá věc, která udělá radost vlastně asi každému, kdo má rád maso. Paní Čubě se na vepřové pečeni líbí, že ač se zabalí třeba jenom do pepře nebo do bylinkového kabátku, tak chutná naprosto báječně a to třeba i za studena na chlebu. Člověk si s ní může udělat téměř cokoliv a většinou to skončí úspěchem.