Nevím, jak to máte vy s hrachovou kaší, ale pro mě to vždycky byl úděs a jen jsem si vzpomněla na barvu této krmě, měla jsem značné pochybnosti o tom, že mi tohle někdy projde trávící soustavou. Jenže nesuďme hrášek rychle a nelámejme nad ním hůl, protože i hrášková kaše může být pěkná kočka, kterou budete chtít potkávat častěji. 

Mám tu pro vás recept na takovou hrachovou kaši, že vám zvedne náladu a dokonce vám bude i chutnat :). Máte pochybnosti? Nechte se zlákat už jen fotkou u receptu.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Výborná hrachová kaše

Ingredience na hrachovou kaši

Množství: 2 porce

1 balení mraženého hrášku
1 stroužek česneku
Špetka majoránky
1 hrudka rozpuštěného másla
1 špetka soli
50 ml mléka – není nutné


TIP: Chystám něco velkého, e-Kuchařku plnou svačinových receptů! Na každý školní den 1 recept, ale nikde není psáno, že se svačí jen ve školách.

Svačina je důležitou součástí zdravého životního stylu i pro dospělé. Přihlaš se k odběru nových receptů (1x týdně) a dozvíš se i o spuštění zvýhodněného předprodeje! Klikni sem. #svacanakazdyden

Postup přípravy

Doba přípravy: 5 minut
Doba vaření: 10 minut
Celkový čas: 15 minut

Hrachu, brachu

Oproti klasické hrachové kaši, která se připravuje z máčeného hrachu, já volím jednoznačně buď čerstvý hrášek (což ale může být docela popelčina práce loupat), nebo dobrý kupovaný zamražený hrášek. Chuťově je úplně někde jinde, než otloukánek máčenka. Je sladší a zelenější, je na něj příjemnější pohled a dá se zdlábnout i nerozemletý (naprosto miluju hrášek jen tak podušený se slaninou, to je něco!).

Hrášek nechte projít varem a povařte ho přibližně pět minut v osolené vodě. To mu stačí. Vodu z hrášku slijte někam stranou (možná ji budete potřebovat).

Abychom mu uchovali barvu, tak ho po provaření a slití, rychle přelijte ideálně ledovou vodou. Moc ho v ledové vodě nemáčejte, protože pak bude zase studený.

Mixujeme

Přicházíme k fázi dvě a to mixování. Dejte hrášek do mixéru, přidejte k němu stroužek česneku, hrudku rozpuštěného másla a mixujte, dokud nevznikne hladká kaše. Zde samozřejmě záleží na tom, jakou kaši máte rádi. Někdo rád naprosto hladkou, někdo zase s lehkými hrudečkami a někdo i velmi nahrubo. Pokud bude pro vás kaše až moc hustá, přilijte trochu vody z vaření (já jsem vám to psala, že ji možná budete potřebovat nebo přidejte trošku mléka na zjemnění chuti.

Dochucujeme

Abychom se ještě více přiblížili dokonalosti, kaši ještě okořeníme a popřípadě dosolíme. Špetka dobré majoránky dokáže divy.

Naprosto neoddiskutovatelně je hrachová kaše výborná k pečenému uzenému nebo například pečené šunce. Slaná chuť masa se sladkou chutí kaše je božská.

Jako naprostou nutnost bych ke kaši ještě viděla na oleji orestovanou zlatavou cibulku. Uvidíte, že váš pohled na hrachovou kaši se minimálně od stádia znechuceného šklebu přesune k pozvednutému obočí a vy si budete říkat, že to chcete ještě někdy zopakovat.

Za mě je to ale velké oh la lááá a doufám, že i pro vás to tak jednou bude. Pokud máte stále pochyby, jestli je hrachová kaše například vhodnou přílohou k jídlu, mrkněte ještě do složky Přílohy a nechte se inspirovat.

Dobrou chuť
Pája