Cuketová sezóna se nám pomalu ale jistě roztahuje do celého kalendářního roku. Měli bychom možná poděkovat paní globalizaci. Nicméně taková pravá na sluníčku vypěstovaná cuketa v létě, to je trošku jiný kalibr a chuťově se to tuctové cuketě moc nevyrovnává.

V létě je pak většina pěstitelů cuket po několika týdnech v koncích s recepty a už neví, co by z nich připravila. Zaručený tip na velkou cuketovou dobrotu si tu teď připravíme – cuketový nákyp.

Ingredience


2 střední cukety
2 střední brambory
2 lžíce hladké mouky
2 stroužky česneku
1 lžička majoránky
150 g sýra eidam
150 g šunky (vege lidi vynechají)
3 vejce
1 prášek do pečiva
Strouhanka na vymazání a posyp
Sůl
Olivový olej

Množství: 6 větších porcí


Nově: Sledujte Čubí stories na Instagramu!

Fotky nových receptů, ale i legrácky a pohled do zákulisí (nejen) kulinářského života Paní Čuby přes „Instagram stories“. Buďme v kontaktu 🙂

Čubí instagram a stories

@receptypanicuby


Postup přípravy

Doba přípravy:15 minut
Doba vaření:40 minut
Celkový čas:55 minut

Chceš posílat upozornění na nové recepty přímo do FB messengeru? Můj nový virtuální pomocník Čubot se o to postará.



Cuketu si očistěte a vyndejte ze středu pecky. Nastrouhejte ji na hrubém struhadle a přistrouhejte na jemno i dvě očištěné brambory a nastrouhaný česnek.

Já to pak vždycky víc prosolím a promačkám, aby povolila voda. Po hrstičkách si tuto směs vyždímám ve dřezu a víc starostí s tím pak není.

Do směsi cukety a brambor přidám tři vajíčka, dvě lžíce mouky (tady zase spíš podle vašeho zdání, jestli to hmota potřebuje nebo ne) a kypřící prášek. Promíchám a když už se to tváří kypře a tak jako nadýchaně, přidám ještě nakrájenou šunku a nastrouhaný sýr. Okořením majoránkou a už to jen přehodím do vymazaného pekáčku, který jsem vysypala strouhankou (ona tam pak kolem udělá takovou pěknou křupavou krustičku).

Strouhanku dávám i na povrch a trošku zakápnu olivovým olejem, aby to pak po dopečení křupalo. Pečte to pak v troubě na cca 200ºC až se udělá krustička.

Dobrou chuť

Čubička