Proč zrovna cuketové bramboráky? K cuketám obecně mám stejný přístup, jaký měl i Bubba, nejlepší přítel Forresta Gumpa, ke krevetám.

Dají se smažit, vařit, dusit, péct, grilovat, připravovat na oleji, se sýrem, na slano, na kyselo, jako příloha, jako hlavní jídlo, jako koláč, s pepřem, na kari, se šunkou, špekem, lilkem, dá se použít do salátů,…A takhle bych mohla pokračovat dál. Cuketa je prostě paní s velkým P

Dostupnost cukety je v každém ročním období téměř bezproblémová, pokud odhlédneme od ceny, která podle sezónnosti kolísá, ale nikdy není úplně extrémní.

Jedním z mých nejoblíbenějších triků, které lze s cuketou provádět, jsou cuketové bramboráčky. I zapřísáhlí nepřátelé zeleniny (jako například moje drahá polovička) po prvním zakousnutí do cuketové placky přehodnocují svou zelenou antipatii.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Cuketové bramboráky

Ingredience na cuketové bramboráky

Množství: 4 porce

2 střední cukety (cca 600 g)
4 střední brambory (320 g brambor)
2 vajíčka
100 g hladké mouky
2 stroužky česneku (10 g)
Sůl (5 g)
Olej na smažení (100 ml)


Udělejte si radost téměř nekonečnou (nejen) svačinkovou inspirací. V mé kuchařce vás čeká 190 receptů, sezonních, nutričně vyvážených, připravených do týdenních plánů. Nemusíte nic řešit ani vymýšlet, jen otočíte stránku.

Prohlédnout Velkou svačinkovou bichli

Skvěle poslouží i jako kupa inspirace na rychlé a lehké večeře nebo snídaně.

Postup přípravy

Doba přípravy: 20 minut
Doba vaření: 30 minut
Celkový čas: 50 minut

Upravujeme

Nejprve je potřeba si nastrouhat nahrubo cuketu a najemno brambory. Osolíme si je a necháme chvilku odstát, aby se z nich vypotila voda. Ideálně se v tom ještě porochníme rukou a cuketu s bramborami pomačkáme a vodě tak pomůžeme, aby se uvolnila rychleji.

Tenhle fígl jsem začala používat po mnoha a mnoha usmažených bramborácích, kdy mi vždy po nějaké době těsto ve vodě doslova plavalo a bramboráčky se mi špatně dělaly.

Když už se nám cukety s bramborami takhle pěkně odpotily, vyždímáme je, aby se z nich dostala voda.

Přidáme do nich ještě dva stroužky česneku, dva žloutky z vajíčka a posypeme moukou těsto.

Bílky pak našleháme do pevné pěny, kterou do těsta zlehka zapracujeme. Důvod téhle piplačky je ten, že pěna z bílků celé těsto nadlehčí a bramboráčky budou krásně nadýchané.


Ze života a ze zákulisí přípravy receptů

Nedávno se nám rozbil mixér a byla jsem společně s mým mužem nucena bílky šlehat ručně. Po dvou minutách zběsilého míchání jsem vzývala všechny svaté, ať mi sešlou expres nějaký nový. Stejně na tom byl drahý, který, nemajíc ještě ten správný grif, se začal tvářit útrpněji ještě dřív. Po několika střídačkách se nám pěna povedla dotlouct hezky do husta a s velkou radostí jsme společně provedli testování kvality způsobem: „otoč si to nad hlavou a jestli je to správně našlehaný, tak to tam bude držet.“)


Těsto máme, a tedy už jen placky smažíme na oleji na pánvi. Nejkřupavější jsou samozřejmě na sádle, nicméně zadek po nich roste třikrát rychleji, než když je osmažíme třeba na pár kapičkách olivového oleje. Je tedy na uvážení každého z vás, co si zvolíte za smažící základ.

Pokud začne těsto povolovat, stačí přidat trošku mouky, ale před tím ještě doporučuji odstranit přebytečnou vodu, která se v průběhu jistojistě uvolní.

Usmažené cuketové bramboráky se dají konzumovat i za studena další den. U nás většinou nad ránem nepřebývá ani jeden.

Všem Vám přeju dobrou chuť!
Pája

PS (aktualizace v roce 2018): Mixér už mám nový a vřele ho mohu doporučit, mrkněte na mou recenzi. Pokud hledáte víc inspirace na užitečné věci do kuchyně, mrkněte do mého nového obchůdku. Vyzobávám tam z internetového oceánu to nejzajímavější 🙂