Proč zrovna cuketové bramboráky? K cuketám obecně mám stejný přístup, jaký měl i Bubba, nejlepší přítel Forresta Gumpa, ke krevetám.

Dají se smažit, vařit, dusit, péct, grilovat, připravovat na oleji, se sýrem, na slano, na kyselo, jako příloha, jako hlavní jídlo, jako koláč, s pepřem, na kari, se šunkou, špekem, lilkem, dá se použít do salátů,…a takhle bych mohla pokračovat dál. Cuketa je prostě paní s velkým P, stejně jako jsem já Čuba s velkým Č.

Dostupnost cukety je v každém ročním období téměř bezproblémová, pokud odhlédneme od ceny, která podle sezónnosti kolísá, ale nikdy není úplně extrémní.

Jedním z mých nejoblíbenějších triků, které lze s cuketou provádět, jsou cuketové bramboráčky. I zapřísáhlí nepřátelé zeleniny (jako například Čubí muž) po prvním zakousnutí do cuketové placky přehodnocují svou zelenou antipatii.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Cuketové bramboráky

Ingredience na cuketové bramboráky

Množství: 4 porce

2 střední cukety
4 střední brambory
2 vajíčka
hladká mouka
2 stroužky česneku
Sůl
Olej na smažení


TIP: Chystám vlastní kuchařku, Velkou svačinkovou bichli! Celkem v bichli najdete 190 receptů na výborné, kvalitní a vyvážené svačiny (nejen) do školy. Chceš svačinkovou inspiraci? #svacanakazdyden

Postup přípravy

Doba přípravy: 20 minut
Doba vaření: 30 minut
Celkový čas: 50 minut

Chceš posílat 1x týdně upozornění na nové recepty emailem? Navíc získáš pár dárečků! Klikni sem a vše se dozvíš.


Také by Ti mohlo chutnat:

Nejprve je potřeba si nastrouhat nahrubo cuketu a najemno brambory, osolím si je a nechám chvilku odstát, aby se z nich vypotila voda. Ideálně se v tom ještě porochním rukou a cuketu s bramborami pomačkám a vodě tak pomůžu. Tenhle fígl jsem začala používat po mnoha a mnoha usmažených bramborácích, kdy mi vždy po nějaké době těsto ve vodě doslova plavalo a bramboráčky se mi špatně dělaly.

Když už se mi cukety s bramborami takhle pěkně odpotily, dám do nich ještě dva stroužky česneku, dva žloutky z vajíčka a posypu moukou těsto. Bílky pak našlehám do pěny, kterou do těsta zlehka zapracuji. Důvod téhle piplačky je ten, že pěna z bílků celé těsto nadlehčí a bramboráčky budou krásně nadýchané.


Ze života a ze zákulisí přípravy receptů

(Nedávno se nám rozbil mixér a byla jsem společně s Čubím mužem nucena bílky šlehat ručně. Po dvou minutách zběsilého míchání jsem vzývala všechny svaté, ať mi sešlou expres nějaký nový. Stejně na tom byl i Čubí muž, který, nemajíc ještě ten správný grif, se začal tvářit útrpněji ještě dřív. Po několika střídačkách se nám pěna povedla dotlouct hezky do husta a s velkou radostí jsme společně provedli testování kvality způsobem: „otoč si to nad hlavou a jestli je to správně našlehaný, tak to tam bude držet.“)


Těsto mám, a tedy už jen placky smažím na oleji na pánvi. Nejkřupavější jsou samozřejmě na sádle, nicméně zadek po nich roste třikrát rychleji, než když je osmažím třeba na pár kapičkách olivového oleje. Je tedy na uvážení každého z vás, co si zvolíte za smažící základ.

Pokud začne těsto povolovat, stačí přidat trošku mouky, ale před tím ještě doporučuji odstranit přebytečnou vodu, která se v průběhu jistojistě uvolní.

Usmažené cuketové bramboráky se dají konzumovat i za studena další den. U nás většinou nad ránem nepřebývá ani jeden.

Všem Vám přeju dobrou chuť!
Vaše paní Čuba

PS (aktualizace v roce 2018): Mixér už mám nový a vřele ho mohu doporučit, mrkněte na mou recenzi. Pokud hledáte víc inspirace na užitečné věci do kuchyně, mrkněte do mého nového obchůdku. Vyzobávám tam z internetového oceánu to nejzajímavější 🙂