Recepty s: olivový olej

Olivový olej je podle mě naprostý kulinářský (ale třeba i kosmetický) zázrak. Je ale samozřejmě potřeba věnovat pozornost tomu, který oliváč si pro vaření vyberete, protože na tom to stojí a leží…nebo možná spíš teče 🙂

Láska k olivovému oleji

Můj zcela zlomový moment v konzumaci a použití olivového oleje byla ochutnávka čerstvého italského oleje jen s čerstvým chlebem. Tu naprosto jedinečnou chuť nikdy nezapomenu!

A o tom to přesně je. Kvalitní extra panenský olej se totiž dá jíst jen tak samotný s chlebem a je to pochoutka. Ještě větší lahoda to je, pokud jsou oleje nějak jemně ochucené – třeba česnekem, rozmarýnem, chilli atd. V salátu vám to pak udělá naprostou lahodu jak jahodu.

Různé druhy, různé použití

Je pravda, že ne vždy budeme potřebovat naprosto čistý extra virgin. Ten se vyznačuje tím, že je hned po sklizni slisován a olej jde přímo do láhve. Neprochází tepelnou úpravou – tj. je za studena lisovaný. Tím se v něm uchovávají všechny vitaminy a antioxidanty a jiné zdravo věci, po kterých jsme krásní a čerství.

Ale je pravda, že i s kvalitním olejem není problém připravit dobré jídlo. Ráda ho používám i pro smažení nebo zapékání, nebo jen tak na pokapání něčeho, co zrovna potřebuji zkapat.

Moji receptoví favoriti

A co jsou moji favoriti, kde se olivový olej naprosto parádně vyjímá?

Kvalitní materiál budete potřebovat především na rajčatovou bruschettu – čím lepší, tím lepší. Skvělý tip na oběd jsou pak třeba těstoviny s cuketou a krevetami, kde dobrý oliváč také oceníte.

Ale například na ciambottu neboli italský zeleninový salát si vystačíte i s méně kvalitním olejem, protože na něm budete smažit.

Možností je milion, tak se se mnou na ně pojďte podívat!

Vynikající dýňové kari s kuřetem

Taky máte tak rádi jemné omáčky? Tento recept na dýňové kari s kuřecím masem, cizrnou, dýní a kokosovým mlékem je výjimečný svou kombinací chutí a vůní, které se navzájem krásně doplňují a dodávají pokrmu jedinečný exotický nádech.

Super rychlé kovbojské fazole

Máte chuť na opravdovou láhůdku z fazolí, kterou si připravíte během pár minut? Tyto naše kovbojské fazole si zamilujete jako skvělou jednoduchou večeři, nebo i snadný oběd.

Kuře na citronech a rozmarýnu

Osvěžující záležitost, kterou si připravíme za pár minut – přesně takové je kuře na citronech a rozmarýnu a věřte, že tu intenzivní kyselou chuť si zamilujete. Pro konzervativní strávníky citronů doporučuji citron dávkovat postupně a případně navyšovat.

Langoše, jak je neznáte

Také máte rádi pěkně křupavé křehké langoše? A s čím nejraději? O tom by se mohly vést dalekosáhlé diskuze a já vás nyní doufám velmi mile překvapím mou naprosto dokonalou kombinací, kterou asi neznáte. 🙂

Salát z růžičkové kapusty a jablek

Saláty v zimě… to je poměrně náročná sportovní disciplína. Čerstvé zeleniny po málu, ale my ji přeci k životu potřebujeme? Proto je tu salát z růžičkové kapusty a jablek, která je naprosto báječný a připravíte si ho i v chladných dnech.