Recepty s: máslo

Tvarožník

UPOZORNĚNÍ: Tento recept není originálně vytvořený paní Čubou a autorská práva na něj má pravděpodobně teta Martina nebo teta Verunka, které mě s tvarožníkem seznámily a já jeho chuti naprosto propadla. Pokud si libujete ve šťavnatých, sladkých buchtách s ovocem, tak tvarožník budete taky milovat.  

Pečené brambory se sýrem

Přiznávám se bez mučení, že pečené bramobry se sýrem je spíš taková nouzovka, když už moc nevíte, co si tak asi udělat a už ani ta lenost vás nefackuje, protože je taky hodně líná cokoliv dělat. Pečené brambory se sýrem svou náročností si mohou v náročnosti přípravy podat ruku s ohříváním párků nebo přípravou pytlíkového čaje. Prostě žádná piplačka, ale najíte se z toho bohově a určitě vám nikdo nebude vyčítat, že jste pohoštění odflákli.

Telecí pečeně na másle

Telecí pečeně pohladí na jazyku, udělá dobře bříšku a svou jemnou a lahodnou chutí společně s velmi jednoduchou přípravou vám udělá i z pondělí malou neděli. Vždycky mám tak trochu výčitky svědomí, když se rozhodnu uvařit nějaké to mláďátko. Vegetariánům se teď určitě svírají prsty na nohou v pěstičku a je pravda, že je potřeba se od toho nějak oprostit a nepředstavovat si pod kouskem masa nějaké malé roztomilé telátko. Protože ono to masíčko z něj je fakt moc dobré.

Špikovaná jehněčí pečeně

Špikovaná jehněčí pečeně patří do oblasti totálního gurmánského potěšení. Jehněčí maso je jemné a lahodné, a když ho ještě šikovně prošpikujete, tak to celé vystřelíte do intergalaktických rozměrů a budete ještě dlouho vzpomínat na to, jaká to byla dobrota.

Smetanové rizoto s cuketou

Smetanové rizoto s cuketou je zase jeden z těch receptů, který je jednoduchý na přípravu, zaplácnete si tím bříško a popřípadě vám i zbyde na další den na oběd (pokud také praktikujete úspornou krabičkovou metodu, abyste neutráceli miliony za oběd někde venku). Krom toho se dá použít jako hlavní chod nebo i jako příloha.

Jelení kýta se smetanovou omáčkou

Jelení kýta se smetanovou omáčkou zní krásně vznosně a určitě na sto procent popisuje to, o co v tomhle receptu jde. Tento recept by se mohl vyprávět dvěma příběhy. První z nich by se jmenoval „Jak se jezinky pomstily jelenovi, který strkal čumák tam, kam neměl“ a ten druhý pak „Jak trubka Čuba kupovala červené víno a odešla kvůli vlastní blbosti s bílým“.

Bramborová kaše se zeleninou

Možná každý z vás znáte ten pocit, když už máte vymyšlený základ jídla, například nějaké dobré masíčko, a najednou zjistíte, že nápad na přílohu stále ještě nepřišel a courá se někde v hájích neprojevené fantazie. Je to vždycky velká otrava a zoufalství, kdy opravdu nic nepřichází, špajz prázdný a ani starý chleba na topinku nemám. Jsem proto vždycky ráda, když mě někde někdo nebo něco inspiruje.

Zapečená brokolice s květákem

Je to zdravé, je to dobré a snědl to i můj muž! Víc už by se sem ani vlastně nemuselo psát, protože to samo o sobě je dostatečně dobrá reference, aby měl recept úspěch. Ale dobrá, pojďme se na zapečenou brokolici s květákem podívat trošku podrobněji. Idea byla jednoduchá – udělat něco z brokolice a květáku v takové podobě, aby to přitahovalo i masožravého muže, který veškerou zeleninu považuje za nutné zlo.

Domácí čokoládové muffiny

Muffinů existuje tisíce druhů a je jen otázkou vaší představivosti, co jste schopni do malého kalíšku či zapékací formičky nakombinovat. Jsou muffiny slané, sladké, slano-sladké, pikatní, masové, sýrové, čokoládové, oříškové, ovocné…no prostě tyhle bobky dokážou člověka vždycky překvapit.

Losos pečený v bramborové krustě

Někdy člověka popadne záchvat kreativity a má snahu vytvářet různé nevšední a zvláštní kombinace, které by ten hlad po něčem novém nakrmily. Paní Čubu takový záchvat potkal jednoho dne, kdy měla doma plátek čerstvého lososa a chtěla s ním udělat něco echtovně speciálního, nějakou pecku, která by se stala v kulinařině stejně silným pojmem jako svíčková, řízek, žemlovka nebo otloukánek katův šleh.

Bramborová kaše se špekem

Jestli jsem se při vaření s raftovými guidy něco naučila, pak především základní poučku, která zní: „Čím víc špeku, tím vyšší kulinařina.“ Se špekem jsme vařili téměř všechno a v jednu chvíli jsem ho chtěla intuitivně použít i do sladkých palačinek, kdy mě od tohoto kroku zastavil pravděpodobně jen gastronomický výhružný hlas z hůry, jestli jsem náhodou taky trochu nezvlčila, tj. nezguidověla.

Parmezánové rizoto

Na parmezánové rizoto je sice přeborník můj kamarád Štěpán, ale i já mám svou modifikaci a dokonce jej dělám (jako správné čuně) bez pravé italské rýže, což je tedy na facku, ale komu se to nelíbí… Vždycky se rizoto snědlo do posledního zrnka i přes tento drobný hendikep a nepřítomnost Carnoli nebo Arborio.

Mrkvový koláč

Mrkvový koláč pro mnoho lidí působí poměrně nedůvěryhodným dojmem, který pravděpodobně plyne z domnělé neslučitelnosti mrkve, jakožto zástupce zeleniny, a něčeho sladkého. Já jsem tímto předsudkem poměrně dlouhou dobu trpěla a pranic mě nelákalo na tom, abych se vůbec do seznamování s mrkváčem pouštěla. Jak jsem rostla a nabývala zkušeností a zdravého selského rozumu, řekla jsem si, že na tom pravděpodobně něco být musí a že se tedy obětuji a mrkváčka vyzkouším.