Potřebujete připravit něco rychlého, co nasytí a zároveň zbude něco třeba i na později. Bylinkové kuře je v tomto případě značka ideál. Krom toho se o něj v troubě nemusíte téměř starat. 🙂
Zapečená zelenina v sýrové kari omáčce
Broko-dýňo-květák zapečený v kari omáčce se sýrem zní podle názvu malinko jako kočko-pes, ale je to super vegetariánské jídlo, kterým se pěkně napucnete a svět vám bude hned připadat veselejší… a možná i trošku nafouklejší po pár hodinách… holt brukvovité rostliny jsou potvory nadýmavé.
Žampionový krém ve verších
V jednoduchosti je nesporně krása, já to tu v jednom kuse hlásám. Žampionový krém je toho příkladnou potravou, Krom toho pravděpodobně neskončíte s blitím a otravou.
Kanadská poutine
Kanadská poutine je pro Kanaďany stejné národní jídlo asi jako pro nás svíčková nebo vepřo-knedlo-zelo. Může vám to připadat jakkoliv zvláštní, ale je to tak a s tím už nikdo nic nenaděláme.
Jablečné taštičky jako od Mcmaminky
Všichni jsme tam někdy byli, většina z nás na to nadává a určitě i popírá, že by jim tam něco chutnalo, ale všichni To známe (ne toho příšerného klauna od Stephena Kinga, brrr… nemám ráda klauny) – myslím McDonalds.
Lahodné kapustičky na másle
Růžičková kapusta je pro spoustu lidí velkým strašákem a při pohledu na ni se protáčejí bulvy na všechny strany. Prsty v tom má často školní jídelna, která s růžičkami nakládala necitlivě a mnohým z nás na ně zkazila chuť. Je pravda, že ani teď nejsem dvakrát nadšená, když se mi tahle zeleninová lahoda dostane na talíř rozvařená. Proto si teď pojďme o růžičkové kapustě napravit mínění.
Dýňové rizoto
Dýňové rizoto je opět taková pěkná sezónní dobrota, která mi vždycky udělá radost (mému muži zas tak moc ne). Ono vlastně co k tomuto rizotu tak jako víc psát, než že je krásně oranžové, specificky dýňovo dobré a že se moc dobře hodí třeba i jako příloha k masu?
Cupcakes s krémem a třešněmi
Troška té osvěty na začátek: Víte jaký je rozdíl mezi cupcakem a muffinem? Pokud ano, tak klidně přejděte na recept. Pokud je pro vás muffin a cupcake jedno a to samé a zajímalo by vás , jaký je mezi těmito buchtíky rozdíl, čtěte dále.
Citrónový koláč se sněhovou peřinkou
Nedaleko bývalé práce stojí takový malý obchůdek, kde mají vždycky vystavený citrónový koláč. Dlouhou dobu jsem kolem něho chodila a říkala si, že to vypadá moc hezky, ale že néé, protože to asi bude hodně kyselé a že vlastně nepotřebuju po obědě koláč. Jenže výloha mě i nadále hypnotizovala, takže jsem jednoho dne podlehla.
Tvarožník
UPOZORNĚNÍ: Tento recept není originálně vytvořený mnou a autorská práva na něj má pravděpodobně teta Martina nebo teta Verunka, které mě s tvarožníkem seznámily a já jeho chuti naprosto propadla. Pokud si libujete ve šťavnatých, sladkých buchtách s ovocem, tak tvarožník budete taky milovat.
Moussaka
Moussaka je takové to tradiční jídlo… A jelikož už jsem dlouho v receptu nedávala žádné vzdělávací okénko, tak si ho teď dáme právě u moussaky. Moussaka je tradičním jídlem Blízkého Východu, Balkánu a pak ještě další spousty státečků všude možně.
Pečené brambory se sýrem
Přiznávám se bez mučení, že pečené bramobry se sýrem je spíš taková nouzovka, když už moc nevíte, co si tak asi udělat a už ani ta lenost vás nefackuje, protože je taky hodně líná cokoliv dělat. Pečené brambory se sýrem svou náročností si mohou v náročnosti přípravy podat ruku s ohříváním párků nebo přípravou pytlíkového čaje. Prostě žádná piplačka, ale najíte se z toho bohově a určitě vám nikdo nebude vyčítat, že jste pohoštění odflákli.
Telecí pečeně na másle
Telecí pečeně pohladí na jazyku, udělá dobře bříšku a svou jemnou a lahodnou chutí společně s velmi jednoduchou přípravou vám udělá i z pondělí malou neděli. Vždycky mám tak trochu výčitky svědomí, když se rozhodnu uvařit nějaké to mláďátko. Vegetariánům se teď určitě svírají prsty na nohou v pěstičku a je pravda, že je potřeba se od toho nějak oprostit a nepředstavovat si pod kouskem masa nějaké malé roztomilé telátko. Protože ono to masíčko z něj je fakt moc dobré.
Špikovaná jehněčí pečeně
Špikovaná jehněčí pečeně patří do oblasti totálního gurmánského potěšení. Jehněčí maso je jemné a lahodné, a když ho ještě šikovně prošpikujete, tak to celé vystřelíte do intergalaktických rozměrů a budete ještě dlouho vzpomínat na to, jaká to byla dobrota.
Králík špikovaný špekem
„Zase máme králíka?!“ Tato věta může mít pro mnoho lidí značně negativní nádech a při představě, že už zase králík, se vám sevřou půlky, stáhne krk a máte po dobré náladě, že bude dobrý oběd.
Smetanové rizoto s cuketou
Smetanové rizoto s cuketou je zase jeden z těch receptů, který je jednoduchý na přípravu, zaplácnete si tím bříško a popřípadě vám i zbyde na další den na oběd (pokud také praktikujete úspornou krabičkovou metodu, abyste neutráceli miliony za oběd někde venku). Krom toho se dá použít jako hlavní chod nebo i jako příloha.
Hruškový koláč s mascarpone
Ráda bych byla jednou v historii zapsána jako hrdý autor hruškového koláče z mascarpone, ale bohužel… i já občas vykrádám cizí hnízda a pokorně oceňuju každý dobrý recept, který se mi připlete do tlapek.
Jelení kýta se smetanovou omáčkou
Jelení kýta se smetanovou omáčkou zní krásně vznosně a určitě na sto procent popisuje to, o co v tomhle receptu jde. Tento recept by se mohl vyprávět dvěma příběhy. První z nich by se jmenoval „Jak se jezinky pomstily jelenovi, který strkal čumák tam, kam neměl“ a ten druhý pak „Jak trubka Pája kupovala červené víno a odešla kvůli vlastní blbosti s bílým“.
Švestkové knedlíky z tvarohového těsta
Na plněných knedlících je znepokojivé, že si vlastně nikdy nemůžete být úplně jistí, co vás v nich čeká. Jsou sladké nebo budou slané?
Bramborová kaše se zeleninou
Možná každý z vás znáte ten pocit, když už máte vymyšlený základ jídla, například nějaké dobré masíčko, a najednou zjistíte, že nápad na přílohu stále ještě nepřišel a courá se někde v hájích neprojevené fantazie. Je to vždycky velká otrava a zoufalství, kdy opravdu nic nepřichází, špajz prázdný a ani starý chleba na topinku nemám. Jsem proto vždycky ráda, když mě někde někdo nebo něco inspiruje.