Troška té osvěty na začátek:

Víte jaký je rozdíl mezi cupcakem a muffinem? Pokud ano, tak klidně přejděte na recept. Pokud je pro vás muffin a cupcake jedno a to samé a zajímalo by vás , jaký je mezi těmito buchtíky rozdíl, čtěte dále.

MUFFIN: Muffin je malý bobek, na povrchu většinou popraskaný a z kalíšku vybobtnaný….a to je v pořádku. Většinou se na ně používá rostlinný olej a těsto je vláčnější a kypřejší – to zase díky kypřícímu prášku, který se tam dává celý. (V banánových muffinech a u čokoládových muffinů jsem porušila pravidlo a dala tam máslo :/….jsem rebel…) Muffiny jsou také většinou sladší a existuje velké množství variant , jak je dochutit a okořenit (a udělat je například slané). Muffin na sobě nemívá zdobení.
CUPCAKES: Tj. Jim můžeme říkat malé koláčky. Cupcakes jsou většinou připravované z másla, těsto je hutnější, kompaktnější a vždy jsou sladké. Také by se vždy měly potáhnout nějakou polevou či doplnit krémem. Vznikají pak krásně načančané dortíky s polevami, třpytkami, zdobením a všelijakými ozdůbkami.

Takže takhle lidi.

A teď už tedy můžeme přijít ke cupcaku podle paní Čuby.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Cupcakes s krémem a třešněmi

Ingredience

Množství: 15 cupcaků

TĚSTO

250 g hladké mouky
30 – 50 g polohrubé mouky
110 g cukru krupice
2 lžičky prášku do pečiva
Špetka soli
60 g rozpuštěného másla
200 ml mléka
1 lžička vanilkového extraktu
1 lžička kůry z citronu

KRÉM

75 g másla
1 balení mascarpone
1 lžička vanilkového extraktu
3 lžičky moučkového cukru

Třešně (i konzervované jsou fajné)

TIP 1: Chcete získat 300 Kč na nákup? Mrkněte na mé představení služby Twisto, v článku najdete krom výhod a nevýhod také kód na 300 Kč kredit na vyzkoušení. #300kcjenpromectenare

TIP 2: A v čem nákup odnést? Co potěšit přírodu a místo igelitky použít originální českou síťovku? V kombinaci s TIP 1 můžete mít 2 zdarma :-O #zerowaste


20 nej receptů

eKuchařka 20 nejoblíbenějších receptů paní Čuby

Přihlaš se k odběru nových receptů emailem a získáš zdarma eKuchařku 20 nejoblíbenějších receptů paní Čuby a až 800 Kč slevu na kuchyňské spotřebiče G21!

Taky nesnáším spam, Tvůj email nikomu nikdy neprozradím a odběr můžeš kdykoli snadno zrušit. Více o našich zásadách zpracování osobních údajů zde.


 

Postup přípravy

Doba přípravy: 30 minut
Doba vaření: 40 minut
Celkový čas: 70 minut

Chceš posílat upozornění na nové recepty přímo do FB messengeru? Můj nový virtuální pomocník Čubot se o to postará. A je to vtipálek! O co jde?


Také by Ti mohlo chutnat:

Těsto si prosím smíchejte hezky dohromady – všechny ingredience k sobě. Suché nejprve, poté ty mokré. S láskou promíchávejte. Těsto bude hutnější, což ale my experti na mufinny x cupcakes víme, že je v pohodě a naplňte s nimi formičky.

Pečeme v troubě na 180°C dozlatova. Cca 30 – 40 minut.

V průběhu pečení nebudeme lelkovat a připravíme si krém. Změklé máslo promícháme s mascarpone, přidáme trochu vanilkového extraktu a moučkového cukru podle vaší chuti. Radši ho moc neochutnávejte, protože by vám nemuselo na cupcaky nic moc zbýt.

Když jsou cupcaky hotové, nechte je zchladnout, aby se dobře plnily. Bylo mi trošku líto krém dávat jen nahoru, takže jsem si cupcake vydlabala, vložila třešeň, překryla krémem a nasadila čepičku.

A třešničkou na dortu byla opravdu třešnička na dortu!

Mějte rádi své cupcaky, hrejte si s nimi a zdobte s radostí!

Paní Čuba