Troška té osvěty na začátek:

Víte jaký je rozdíl mezi cupcakem a muffinem? Pokud ano, tak klidně přejděte na recept. Pokud je pro vás muffin a cupcake jedno a to samé a zajímalo by vás , jaký je mezi těmito buchtíky rozdíl, čtěte dále.

MUFFIN: Muffin je malý bobek, na povrchu většinou popraskaný a z kalíšku vybobtnaný….a to je v pořádku. Většinou se na ně používá rostlinný olej a těsto je vláčnější a kypřejší – to zase díky kypřícímu prášku, který se tam dává celý. (V banánových muffinech a u čokoládových muffinů jsem porušila pravidlo a dala tam máslo :/….jsem rebel…) Muffiny jsou také většinou sladší a existuje velké množství variant , jak je dochutit a okořenit (a udělat je například slané). Muffin na sobě nemívá zdobení.
CUPCAKES: Tj. Jim můžeme říkat malé koláčky. Cupcakes jsou většinou připravované z másla, těsto je hutnější, kompaktnější a vždy jsou sladké. Také by se vždy měly potáhnout nějakou polevou či doplnit krémem. Vznikají pak krásně načančané dortíky s polevami, třpytkami, zdobením a všelijakými ozdůbkami.

Takže takhle lidi.

A teď už tedy můžeme přijít ke cupcaku podle paní Čuby.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Cupcakes s krémem a třešněmi

Ingredience

Množství: 15 cupcaků

TĚSTO

250 g hladké mouky
30 – 50 g polohrubé mouky
110 g cukru krupice
2 lžičky prášku do pečiva
Špetka soli
60 g rozpuštěného másla
200 ml mléka
1 lžička vanilkového extraktu
1 lžička kůry z citronu

KRÉM

75 g másla
1 balení mascarpone
1 lžička vanilkového extraktu
3 lžičky moučkového cukru

Třešně (i konzervované jsou fajné)


Školní rok se blíží! Udělejte radost dítkům krásnou svačinkovou krabičkou a sobě téměř nekonečnou (nejen) svačinkovou inspirací. V mé kuchařce vás čeká 190 receptů, sezonních, nutričně vyvážených, připravených do týdenních plánů. Nemusíte nic řešit ani vymýšlet, jen otočíte stránku.

Koupit Velkou svačinkovou bichli

Navíc nyní získáte bonus – neomezený přístup k receptům z knihy v členské sekci našeho webu, takže recepty budete mít po ruce i na cestách a kniha může zůstat klidně doma. 🙂 Více zde.

Postup přípravy

Doba přípravy: 30 minut
Doba vaření: 40 minut
Celkový čas: 70 minut

Těsto si prosím smíchejte hezky dohromady – všechny ingredience k sobě. Suché nejprve, poté ty mokré. S láskou promíchávejte. Těsto bude hutnější, což ale my experti na mufinny x cupcakes víme, že je v pohodě a naplňte s nimi formičky.

Pečeme v troubě na 180°C dozlatova. Cca 30 – 40 minut.

V průběhu pečení nebudeme lelkovat a připravíme si krém. Změklé máslo promícháme s mascarpone, přidáme trochu vanilkového extraktu a moučkového cukru podle vaší chuti. Radši ho moc neochutnávejte, protože by vám nemuselo na cupcaky nic moc zbýt.

Když jsou cupcaky hotové, nechte je zchladnout, aby se dobře plnily. Bylo mi trošku líto krém dávat jen nahoru, takže jsem si cupcake vydlabala, vložila třešeň, překryla krémem a nasadila čepičku.

A třešničkou na dortu byla opravdu třešnička na dortu!

Mějte rádi své cupcaky, hrejte si s nimi a zdobte s radostí!

Paní Čuba