Kanadská poutine je pro Kanaďany stejné národní jídlo asi jako pro nás svíčková nebo vepřo-knedlo-zelo. Může vám to připadat jakkoliv zvláštní, ale je to tak a s tím už nikdo nic nenaděláme.

Proč se nad poutine tak moc pozastavuji si můžete přečíst v mém Čubím postřehu. Ale teď už se budu věnovat právě a jen receptu na tento kulinářský skvost.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Kanadská poutine

Ingredience na poutine

Množství: 2 porce

4 velké kvalitní brambory
1 balení neuzeného sýru parenica
Dostatek oleje (např.slunečnicového) na smažení

Na gravy – tj.omáčku

295 g hovězího bujonu
295 g kuřecího bujonu
2 lžičky kukuřičného škrobu
2 lžičky vody
1 vrchovatá lžíce hladké mouky
2 lžíce másla
2 stroužky prolisovaného česneku

Pro zpestření

Anglická slanina
Niva či jiný modrý sýr
Smažená bílá cibulka


Školní rok se blíží! Udělejte radost dítkům krásnou svačinkovou krabičkou a sobě téměř nekonečnou (nejen) svačinkovou inspirací. V mé kuchařce vás čeká 190 receptů, sezonních, nutričně vyvážených, připravených do týdenních plánů. Nemusíte nic řešit ani vymýšlet, jen otočíte stránku.

Koupit Velkou svačinkovou bichli

Navíc nyní získáte bonus – neomezený přístup k receptům z knihy v členské sekci našeho webu, takže recepty budete mít po ruce i na cestách a kniha může zůstat klidně doma. 🙂 Více zde.

Postup přípravy

Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 30 minut
Celkový čas: 45 minut

Začněme bramborami. Brambory si kupte opravdu nějaké pěkné, kvalitní, bez klíčků, ideálně něco ve stylu typu A-B. Škrábat je nebudeme…slupka je plná vitamínů a krom toho to ušetří čas a k poutine to patří. Brambory si nakrájejte na špalíčky cca 1,5×1,5 cm v poloměru – chceme mít krásně křupavé hranolky na kraji a s výplní uvnitř.

Je pravda, že jako přílohu mám radši hranolky spíše tenčí, ale tady u poutiny je to opravdu lepší je mít mohutnější.

Špalíčky propláchněte studenou vodou a ještě je nechce ve vodě odstát, dokud se nevrhneme na jejich smažení.

Gravy neboli omáčka k poutine

Gravy neboli omáčka aka uho (univerzální hnědá omáčka)…známe ze školek, základek atd.atd. Jo joo, gravy je přesně ten typ omáčky, za co by se M.D.Rettigová profackovala a nutriční specialista by bulvy prohodil v důlcích, ale jesti to chceme mít echt kanadské, je potřeba se držet postupu.

Na pánvi rozpustíme máslo a když se v něm začnou dělat bublinky, přidáme hladkou mouku a na středním ohni promícháváme až do zhnědnutí. Jakmile je tato “jíška” hnědá, přidáme prolisovaný česnek a rychle promícháme a hned přidáme jak hovězí, tak kuřecí bujon (tu v Kanadě se s domácím bujonem nikdo moc netrápí a kupují již připravený v plechovkách…lepší nečíst složení) a mícháme mícháme metličkou do hladka.

Mně se tam poprvé udělaly krapet hrudky, ale zběsilým mícháním až do varu se rozvařily a byl klid. Jakmile začne uho, omáčka, gravy, hmota nebo jak je libo bublat, přidejte ve vodě rozmíchaný kukuřičný škrob, dejte tomu dvě tři minuty projít varem a je to hotové. Konzistence by měla být krémová, chuť…uho.

Čas usmažit hranolky! Do pánve či fritézy, nebo kde uznáte za vhodné vlejte dostatek oleje na smažení a nechte ho rozehřívat. Mezitím si slejte brambory a pořádně (já vás vidím, opravdu pořádně!) je prosušte v útěrce. To, že je necháte odležet ve vodě a pak pořádně prosušíte, by mělo zajistit jejich křupavost, což…já vám nevím, občas se povede, občas….ale také záleží na odrůdě brambory.

Olej už začíná praskat, takže je čas tam opatrně nahrnout brambory a smažit je do zlatava.

Čubiččina poutine – proti gustu…

Hranolky z brambor se dosmažily a je na čase servírovat. Hranolky prosušte papírovými útěrkami, aby z nich nekapalo tolik oleje a dejte jednu vrstvu, přidejte trochu parenici, nivy a přelijte gravy. Udělejte druhou a pak třetí vrstvu….

Jezte 🙂

Nebojte se s poutine experimentovat…ono na tom totiž není možné téměř nic zkazit.

Poutine low cost – fast food – nízkorozpočtová verze

Pokud se vám nechce utrácet za dobré brambory a další vychytávky jako třeba slanina nebo jiný než parenicový sýr, tak si kupte pytel nejlevnějších hranolek a smažte je.

Omáčku moc ošulit už nejde – možná místo másla použít olej a nedávat ani česnek a vlastně na co bujon, když to můžeme zalít osolenou vodou…brrr…ale je to možnost. Vše pak proskládejte a prolijte dle libosti, ale ten sýr tam dát stejně musíte. Jinak by to nebyla poutine.