Taky už u vás zavládlo takové to předvánoční dilema co péct či nepéct? Kdo to bude jíst? Jak moc z toho přiberete? Můžete to pak nasypat do krmítek vyhladovělým ptáčkům?
Pomazlené buřty na černém pivě
Buřty na černém pivu jsou lahůdka, která by se podle mě měla daleko více vyskytovat na jídelních lístcích v restauracích a všude jinde.
Pečené hovězí kostky v koření
Dlouhou dobu jsem hledala nějakou alternativu pro guláš, prostě nějaký recept s hovězím masem, který by mě zaujal, byl by nový a pošťouchlo by to chutě. A jednoho dne se povedlo. Všechno už tu jednou bylo, takže je možné, že si postesknete, že to není nic nového pod sluncem, nebo proč s tím tolik rozruchu. Ale můžu vám říct, že kombinace koření se zapečeným hovězím je naprosto báječná a budete na ní dlouho vzpomínat.
Pájiny blbouni – kynuté ovocné knedlíky
Máme tu ovocnou sezónu! Nemohla jsem se dočkat, konečně! Ovoce začíná mít svou pravou chuť a byl by hřích toho nevyužít.
Jablečné taštičky jako od Mcmaminky
Všichni jsme tam někdy byli, většina z nás na to nadává a určitě i popírá, že by jim tam něco chutnalo, ale všichni To známe (ne toho příšerného klauna od Stephena Kinga, brrr…nemám ráda klauny) – myslím McDonalds.
Domácí bramborový chléb + video postup
Vytvořit si domácí chléb, pěkně vláčný a s kůrkou je prostě takový malý zázrak. Příprava není těžká a pokud z ní máte respekt, tak se můžete podívat na video pod fotogalerií, kde vám ukážu, jak na to 🙂 Ani se nedivím, že se tradičně chléb nabízel jako pohoštění jen se solí, protože u nás to ostatně vypadá často tak, že počkáme jen nezbytně dlouhou dobu, než pecen vychladne, a vrháme se na něj jen tak, nebo ideálně s máslem.
Čubína – pravá česká čína aneb ŠWEI ČU ŽOU
Kdysi dávno, kdy do našich domácností ještě tolik neprosakovaly různé mezinárodní kuchyně, naše mamka dělávala (a pořád dělá) takovou tu dobrou pravou českou čínu.
Broskvové čatní
Jsem velikým příznivcem sladko-slaných výrazných chutí. Když mě k tomu ještě něco ostrého práskne přes čumák, tak je to super. Ale zase s mírou…víme jak. Tekoucí slzy a nudle z nosu nejsou zrovna nic elegantního, ale když to tak jako příjemně stáhne půlky, tak je to paráda.
Cupcakes s krémem a třešněmi
Troška té osvěty na začátek: Víte jaký je rozdíl mezi cupcakem a muffinem? Pokud ano, tak klidně přejděte na recept. Pokud je pro vás muffin a cupcake jedno a to samé a zajímalo by vás , jaký je mezi těmito buchtíky rozdíl, čtěte dále.
Citrónový koláč se sněhovou peřinkou
Nedaleko bývalé práce stojí takový malý obchůdek, kde mají vždycky vystavený citrónový koláč. Dlouhou dobu jsem kolem něho chodila a říkala si, že to vypadá moc hezky, ale že néé, protože to asi bude hodně kyselé a že vlastně nepotřebuju po obědě koláč. Jenže výloha mě i nadále hypnotizovala, takže jsem jednoho dne podlehla.
Piškotová roláda s mascarpone krémem a kokosem
Kde bychom ve světě vaření byli bez piškotového těsta. Je křehké, lahodné a jednoduché na přípravu, takže i osoba, která zrovna nefandí sladkým dobrotám, je schopná se s ním jednoduše poprat a vytvořit tak něco super dobrého. Když pak ještě to těsto srolujete do podoby rolády, tak prostě nemůžete chybovat.
Hruškový koláč s mascarpone
Ráda bych byla jednou v historii zapsána jako hrdý autor hruškového koláče z mascarpone, ale bohužel…i my Čuby občas vykrádáme cizí hnízda a pokorně oceňujeme každý dobrý recept, který se nám připlete do tlapek.
Chilli con carne
Vůně chilli con carne je tak neuvěřitelně svádivá a úžasná, že jen málokdo odolá byť jen si třeba uzobnout nebo si hrábnout lžící. Chilli con carne jsem docela dlouho neměla, a tak mě jednoho dne doslova práskl do nosu oběd mé kolegyně, která si přinesla něco tak povědomě voňavého, co ve mně okamžitě spustilo Pavlovův slinící reflex a já věděla, že není čas otálet a chilli si také připravit. Podle ingrediencí to vypadá na docela složitou záležitost, ale toho se neděste. Všechno se jen smíchá dohromady.
Dezert Pavlova
Bude tomu téměř sto let, co trvá spor mezi Austrálií a Novým Zélandem o původ tohoto skvělého a lehoučkého dezertu, který kdysi někdo velmi moudrý vytvořil na počest ruské primabaleriny Anny Pavlove…..a není tedy divu, když ho popíšu jako dezert krásný, elegantní a křehký.
Domácí čokoládové muffiny
Muffinů existuje tisíce druhů a je jen otázkou vaší představivosti, co jste schopni do malého kalíšku či zapékací formičky nakombinovat. Jsou muffiny slané, sladké, slano-sladké, pikatní, masové, sýrové, čokoládové, oříškové, ovocné…no prostě tyhle bobky dokážou člověka vždycky překvapit.
Švestkové šátečky s domácím pudingem
Půvab švestkových šátečků s domácím pudingem spočívá v jejich jednoduché přípravě a parádní kombinaci ovocno-skořicové chuti s vanilkově ovoněným domácím pudingem.
Jablečný štrůdl
S nadcházejícím podzimem a první vlnou chřipek a rýmiček přichází také období jablek a tisíce a jednoho receptu štrůdlů a závinů. Já v tomto receptu asi nebudu příliš originální a buďte tedy schovívaví v tom, že se zde nedočtete, jak připravit štrůdl ala bažant nebo štrůdl na kopru. Je sice pravda, že jsem zde už psala o slaném štrůdlu, ale pojďme ke sladké klasice.
Mrkvový koláč
Mrkvový koláč pro mnoho lidí působí poměrně nedůvěryhodným dojmem, který pravděpodobně plyne z domnělé neslučitelnosti mrkve, jakožto zástupce zeleniny, a něčeho sladkého. Já jsem tímto předsudkem poměrně dlouhou dobu trpěla a pranic mě nelákalo na tom, abych se vůbec do seznamování s mrkváčem pouštěla. Jak jsem rostla a nabývala zkušeností a zdravého selského rozumu, řekla jsem si, že na tom pravděpodobně něco být musí a že se tedy obětuji a mrkváčka vyzkouším.