Dezert Pavlova
Původní recept a podrobně nafocený postup přípravy najdete na www.receptypanicuby.cz
https://receptypanicuby.cz/cubi-favoriti/dezert-pavlova/
Bude tomu téměř sto let, co trvá spor mezi Austrálií a Novým Zélandem o původ tohoto skvělého a lehoučkého dezertu, který kdysi někdo velmi moudrý vytvořil na počest ruské primabaleriny Anny Pavlove…..a není tedy divu, když ho popíšu jako dezert krásný, elegantní a křehký.
Jednoho hezkého víkendového odpoledne jsem si řekla, že je na čase se na Pavlovu podívat a zkusit si ji doma také připřavit. Buď to dopadne fiaskem a korpus třeba ztvrdne nebo splaskne, nebo to prostě nějak dopadne a bude se to dát jíst. Vůbec ale nebyl důvod se receptu bát, protože příprava je rychlá a vlastně i dost jednoduchá.
Ingredience
Množství: 8 porcí4 vaječné bílky
2 lžičky bílého balsamikového octa
1 lžička škrobu
140 g cukru
250g tučné šlehačky na šlehání
Ztužovač šlehačky
Ovoce podle chuti – kiwi, jahody, ananas….
Postup přípravy
Doba vaření: 120 minut
Celkový čas: 150 minut
Také by vám mohlo chutnat:
Nejprve je potřeba si připravit základ pro korpus. Pročítala jsem si doporučení na přípravu Pavlovy z různých koutů světa a tak nějak jsem to splácala dohromady a ono to skvěle zafungovalo. Připravila jsem si vajíčka, která jsem pár hodin před tím, než jsem se dala do samotného kuchtění, nechala v pokojové teplotě (jejich chuť je pak údajně daleko lepší a vypracuje se lepší bílková pěna).
Ještě než jsem se dala do vytváření hmoty, nechala jsem troubu rozpálit na 140 °C.
Do misky jsem si tedy připravila 4 bílky, do kterých jsem s postupným šleháním přidávala 140 g cukru (zvolila jsem třtinový). Pěnu jsem šlehala mixérem na střední rychlost. Když se mi cukr hezky vmíchal do vajíčka, přidala jsem směs jedné lžičky škrobu s dvěma lžičkami bílého balsamikového octa a směs jsem vymíchala do kompaktní pěny….začaly se na ní vytvářet špičky.
Na plech jsem položila pečící papír, a pak už jsem jen špachtličkou nanesla těsto do tvaru dortu. Parádní na Pavlově je to, že je takové ležérně rozpustile elegantní, takže se nemusíte bát toho, že hmota není dokonale uhlazená.
Pak už jsem plech dala do trouby, snížila teplotu na 100 °C a nechala Pavlovu samu sobě na pospas na další dvě hodiny. Troubu v průběhu pečení NEOTVÍREJTE!!!
Hotovou Pavlovu poznáte tak, že dostane vajíčkovo-skořápkově zlatavou barvu. Troubu vypněte, nechte pootevřenou na dva tři prsty a nechte pozvolně vychladnout.
Může to celé působit dost zdlouhavě…no popravdě to docela je, ale zas u toho můžete dělat další spoustu věcí a aspoň se na Pavlovu můžete těšit celý den.
Když už tedy máme korpus, připravíme si šlehačku. Já jsem do ní dala ztužovač šlehačky a osladila jen trošku, protože sám korpus je dost sladký. Šlehačku jsem po korpusu rozetřela a finálně jsem nakladla ananas a jahody. Je to vlastně jen na vás, jaké ovoce si zvolíte, i když prý tradiční je kiwi, jahody či nějaké lesní ovoce.
Nicméně tvořivosti se meze nekladou a je jen na vás, na jaké ovoce máte chuť.
Pavlova je tedy hotová a teď už jen přichází ten moment, kdy se zaboříte vidličkou do křehkého korpusu, který je ale uvnitř vláčný a jeho výraznou sladkost zjemníte šlehačkou a čerstvým ovocem….hm…..život je sladký…a vy si ho můžete osladit, kdy jen budete mít chuť.
Dobrou chuť přeje paní Čuba
Líbí se vám recept ? Sdílejte ho s přáteli ;o) Díky!
Kolik byste dal/a receptu hvězdiček? (víc = lepší)
Další recepty z kategorií: Další recepty dle ingrediencí: balsamikový ocet, cukr, ovoce, škrob, šlehačka, vajíčka
Mrkněte na můj nový projekt:
Jídelníček v čase karantény a náš nový projekt #vicnezkucharka. Mrkněte rovnou na www.vicnezkucharka.cz a nebo na článek zde na blogu, kde se dočtete, o co vlastně jde a proč to celé vzniklo.