Vytvořit si domácí chléb, pěkně vláčný a s kůrkou je prostě takový malý zázrak. Příprava není těžká a pokud z ní máte respekt, tak se můžete  podívat na video pod fotogalerií, kde vám ukážu, jak na to 🙂

Ani se nedivím, že se tradičně chléb nabízel jako pohoštění jen se solí, protože u nás to ostatně vypadá často tak, že počkáme jen nezbytně dlouhou dobu, než pecen vychladne, a vrháme se na něj jen tak, nebo ideálně s máslem.

Za tento super jednoduchý recept na bramborový chléb vděčím své mamince, která stejně jako já poznala strádání v podobě nedostupnosti pravého českého chleba a musela se s tím nějak statečně vypořádat.

Popravdě jsem měla z výroby chleba obavy a bála jsem se toho, že to bude náročné, špatně to vykyne a když vykyne, tak to v troubě nějak zakuliší a nakonec se chleba zdrcne nebo bude k nepožití.

Ale když se budete držet pár základních pravidel, tak chlebík bude naprosto super a stejně jako my se dostanete do stádia, že prostě nezjistíte, jak dlouho vydrží, protože ho do druhého dne celý pecen prostě seže…. sníte.

Nuže

Ingredience na domácí bramborový chléb


1 kg hladké mouky
1 balení droždí 8 g
3 střední brambory
2 lžičky soli
Cca 400-500 ml vody
1 lžička kmínu
1 lžička cukru

+ mouka na posypání či dosypání a na kvásek

Množství: 1 šiška


Nově: Sledujte Čubí stories na Instagramu!

Fotky nových receptů, ale i legrácky a pohled do zákulisí (nejen) kulinářského života Paní Čuby přes „Instagram stories“. Buďme v kontaktu 🙂

Čubí instagram a stories

@receptypanicuby


Postup přípravy

Doba přípravy: 125minut
Doba vaření: 45 minut
Celkový čas: 170 minut

Chceš posílat upozornění na nové recepty přímo do FB messengeru? Můj nový virtuální pomocník Čubot se o to postará. A je to vtipálek! O co jde?



Také by Ti mohlo chutnat:

1) Nejprve je potřeba nechat nakvasit kvásek. To uděláte velmi jednoduše tak, že si do poloviny skleničky připravíte vlažnou vodu, do které dáte lžičku cukru a lžičku mouky a přidáte celé balení droždí. Nechte pak kvasit někde v teple, ať se kvásek pěkně nadlábne – já nechávám na topení, dokud droždí nevyběhne až téměř k okraji – viz fotka.

2) Připravte si do mísy mouku, nastrouhejte na jemno brambory, přidejte sůl a popřípadě vámi zvolené koření.

3) Vlejte do směsi kvásek a začněte pomalu hníst těsto. Postupně podle potřeby přilejvejte ještě zbytek vlažné vody. Já většinou vystačím s polovinou, třičtvrtě hrnku. Kdyby bylo těsto moc tekuté, tak lze vždycky dodat mouku, takže žádné obavy.

Těsto hněťte dohladka…což může zabrat klidně pět minut i více. Já s ním občas tak jako pohodím, aby se v něm kvasnice probudily a kvasily víc…tedy aspoň takhle já to beru.

4) Když je těsto vláčné, tak ho zaprašte moukou ze všech stran a nechte v míse, přikryté utěrkou, kynout někde v teple. Já ho opět dávám k topění.

5) A teď kouzlo kynutí:

Já ho nechávám kynout 45 minut v míse, pak ho vyndám a jemně prohnětu. Na dalšíc 30 minut nechám ještě kynout v míse.
Pak těsto vyndám a vytvaruji do bohníčku a dám na plech s pečícím papírem. Dalších 45 minut nechám v teple kynout a překryju útěřkou.

V této poslední fázi si roztápím troubu na 190º C a přidávám kastrůlek s vodou.

6) Když už máme dokynuto, dávám do trouby a na 15 minut peču při 190º C. Teplotu v troubě pak stáhnu na 170º C a nechám chléb další půl hodinu péct. Chléb peču ve 2/3 výšky trouby, která ale peče jen zespoda 🙂

Kdyby se vám zdálo, že se chleba peče moc rychle, tak ho překryjte pečícím papírem.

7) Po vyndání z trouby ho potřete vodou a nechte odpočívat někde ideálně na mřížce nebo tak, aby mohl dýchat.

Pak už se na něj jen vrhněte a užívejte si jeho chuť.
Uf to jsem se teda rozepsala….ale ono je to opravdu jednoduché. První jedno dvě pečení si to zaběhnete a pak už to budete zvládat s prstem v nose.

PS. Nebojte se experimentovat s kořením, nebo přidat třeba olivy…..a hlavně nebuďte pitomci jako já a nezapomeňte těsto osolit 😉