Vždycky jsem se lačně vrhala po slaných šnecích, které jiní kuchtové nosili na různé akce a říkala jsem si, že je také jednou musím udělat. Nazrál čas a recept je tu. Počítejte s tím, že je jedno, jestli uděláte jeden, dva nebo tři plechy. Nebude jich nikdy dost a vždycky se sní ještě rychleji, než předpokládáte.
Spaghetti carbonara
Carbonara je super jednoduchý recept. Tak. To máme. Ale většinou se snažím psát tak nějak vtipněji, že? Nastala tvůrčí krize lidé milí. Co za tím stojí? Pokud vás to zajímá, tak čtěte dál. Pokud chcete jen rychlý recept na tuhle italskou lahůdku, tak si skočte na postup a styďte se, že nejste více zvědaví.
Kuřecí maso v kokosovo-rajčatové omáčce
Kuřecí maso v kokosovo-rajčatové omáčce není žádná složitost, které by bylo potřeba se bát. Připraveno máte za chvilku a jídlo je dobrůtka na n-tou. Krom rychlosti a chutnosti tím taky nezačuníte moc hrnců (vlastně jen jeden) a jíst tuhle lahodu můžete s celou řadou příloh – to je prostě značka ideál.
Dýňová polévka s kokosovým mlékem
Pokud si stejně jako my libujete v krémových polévkách, tak vám dýňová polévka s kokosovým mlékem a křupavými kousky opražených oříšků bude zaručeně chutnat.
Nakládaný hermelín se sušenými rajčaty a olivami
Dnes tu pro vás mám opět trochu jinou variantu nakládaného hermelínu, tentokrát šmrnclého krapet do Itálie, nebo možná spíše prostě jižnějším směrem Evropy, kde mají dostatek dobrých oliv a bezva koření a sušených rajčat. Oproti hermelínové klasice se těšte na víc chuti a přimlsávacích ingrediencí nejen v podobě cibule, ale právě těch rajčat a oliv.
Špagety s rajčaty – Spaghetti con pomodori
Chcete-li si oddechnout od náročných jídel jak na přípravu, tak na trávení, je na čase si připravit naprosto jednoduché a chuťově hodně překvapivé špagety s rajčaty nebo pokud budeme používat slova našich italských kolegů tak spaghetti con pomodori. Prostě jen tak, žádné další zkrášlování kromě čerstvé bazalky nebudete potřebovat, protože je to chuťová bomba, kterou budete mít připravenou levou zadní a určitě tím oslníte i masožrouty.
Krémová sýrová polévka s opečeným chlebem
U nás doma se jede v krémových polévkách a to ve velkém. Jedna z našich velkých lásek je krémová sýrová polévka s na oleji pečeným chlebem. Krásně zasytí a pomazlí trávící trubici až do bříška. Neplatí tu ale pravidlo, že čím víc sýra, tím líp, protože zase nechceme vytvořit polévkové fondue. Proto přistupujte k množství sýra zodpovědně a nepřepalte to.
Uzená polévka s kroupami
Uzenou polévku s kroupami řadím do svých velmi oblíbených jídel a je to pro mě vždycky takový malý svátek, když se k ní dostanu. Nepřítomnost této polévky v mém jídelníčku bych měla svést na mou milou drahou polovičku, který nemá kroupy rád… Což je za trest.
Masové kuličky ve smetanovo-hořčičné omáčce
Nestydím se přiznat, že i my jsme občasnými návštěvníky obchodního domu IKEA a téměř vždy naše kroky směřují směrem k bistru a masovým kuličkám s omáčkou a hranolkami. Zaprvé je to odměna za to, že jsme přežili davy lidí a zvládli nakoupit vše z poctivě připraveného seznamu a ještě jako poctivky ušetřili s pomocí rodinné kartičky (i my rebelové podléháme komerci).
Pomazlené buřty na černém pivě
Buřty na černém pivu jsou lahůdka, která by se podle mě měla daleko více vyskytovat na jídelních lístcích v restauracích a všude jinde.
Pečené hovězí kostky v koření
Dlouhou dobu jsem hledala nějakou alternativu pro guláš, prostě nějaký recept s hovězím masem, který by mě zaujal, byl by nový a pošťouchlo by to chutě. A jednoho dne se povedlo. Všechno už tu jednou bylo, takže je možné, že si postesknete, že to není nic nového pod sluncem, nebo proč s tím tolik rozruchu. Ale můžu vám říct, že kombinace koření se zapečeným hovězím je naprosto báječná a budete na ní dlouho vzpomínat.
Houbová smaženice
S nadcházejícím podzimem a vlastně i na jaře se my, český národ, totálně zpovykujeme a vyrážíme houfně do lesů a hájů na lov hub na smaženici. Jsme v tom naprosto unikátní!
Kuřecí křidélka na pivě
Nic si tady nenalhávejme. Jde o odřezané „ruce“ malých antibiotiky prosáklých ptáčků, ale jsou taaak dobré. Kuřecí křídla na pivě jsou velmi jednoduchá na přípravu a chutnat vám budou, jak kdybyste nic lepšího nikdy nejedli (dost pravděpodobně).
Těstoviny s cuketou a lilkem
Přijde vám, že jsou těstoviny s cuketou a lilkem takové nějaké „chudé“? Nenechte se vůbec mýlit, protože to je kombinace snů.
Bylinkové kuře
Potřebujete připravit něco rychlého, co nasytí a zároveň zbude něco třeba i na později. Bylinkové kuře je v tomto případě značka ideál. Krom toho se o něj v troubě nemusíte téměř starat. 🙂
Celerové pyré
Občas je to s vymyšlením nějaké vhodné přílohy docela zapeklitost. Jestli se někdy stejně jako já motáte v začarovaném kruhu brambor, rýže, těstovin na různý způsob a už vás to moc nebaví, tak právě vám je určen recept na celerové pyré. Ne, nešklebte se, je to opravdu dobré.
Krémová špenátová polévka s rukolou a bazalkou
Pokud to máte s jarní únavou stejně jako já (připadáte si většinu dne jako po lobotomii a spali byste kdekoliv, kde se to hodí, ale i nehodí), tak krémová špenátová polévka by pro vás mohla být takovou pěknou zelenou vzpruhou.
Bramboráky z řepy
Bramboráky z řepy asi musí působit trošku jako úlet. Ono vůbec kdo by tomu říkal bramborák, když je to řepák? Ale ono jak to jinak popsat? Řeporák? Je to lingvistická past.
Křupavé tortilly s poctivým masovým zásypem
Křupavé tortilly s poctivým zásypem by mohly svádět k představě, že se z toho člověk moc nenají a jde spíš o takové nenáročné zobání. Opak je dle mého osobního mínění pravdou. JE to velké, až mohutné jídlo a strávníky to spolehlivě zasytí až břicho vyvalí.
Vepřové v krémovo-jablečné omáčce
Jestliže stejně jako my máte kamarády, kteří trpí nějakým druhem netolerance (myslím samozřejmě jídelní, protože jinak máme kamarády velmi tolerantní), tak je pro vás recept na vepřovou panenku v krémově-jablečné omáčce naprostá trefa.