Krémová lososová polévka
Původní recept a podrobně nafocený postup přípravy najdete na www.receptypanicuby.cz
https://receptypanicuby.cz/polevka-je-grunt/kremova-lososova-polevka/
Láska prochází žaludkem a pokud chcete někomu udělat opravdu ale opravdu radost, připravte mu tuto dokonalý lososový krém.
Můj muž má moc rád krémové polévky. Já, žena nezdárná, je nedělám tak často, jak by si asi zasloužil, ale když už se na krémovku dostane, snažím se z ní vyždímat maximum.
Jednou z takovým našich nejoblíbenějších je pak právě krémová lososová polévka.
Ingredience na krémovou lososovou polévku
Množství: 4 porce200 g filetu z lososa
2 brambory
1 menší petržel
2 stroužky česneku
1/2 cibule
Větší hrudka másla
150 ml vysokoprocentní smetany
1 l vody
2 bobkové listy
4-5 kuliček celého pepře
2 kuličky nového koření
2 krajíčky staršího chleba či 1/2 bagety nebo 2 rohlíky na krutony
Postup přípravy
Doba vaření: 20 minut
Celkový čas: 35 minut
Také by vám mohlo chutnat:
Je pravda, že lososový krém není zrovna z nejlevnějších krmí a možná vás taky trochu píchne u srdce, když si uvědomíte, že část toho dokonalého masíčka bude rozsekána na maděru, ale ta chuť vám nechá na toto úskalí zapomenout.
Jestli vás napadá, že by se to třeba dalo nějako ošulit, těžko byste asi hledali nějakou alternativu za opravdového lososa vzdejte to, bylo by to kulinářské peklo.
Pojďme tedy k tomu pravému dokonalému lososovému krému.
Příprava
Jdeme krájet všechno, co se dá. Lososa si nakrájejte na menší kostičky – část z nich můžete nechat stranou a osmažit je ke konci vaření rychle na pánvi a dát je do připraveného krému i s krutonky, aby to celé bylo tip top. Pokud nehrajete na dekorace, tak lososa rozmixujte celého a parádu udělají i krutonky.
Cibuli a česnek nasekejte na jemno a veškerou zeleninu pokrájejte také na menší kostičky.
Jdeme založit vývar
Do hrnce si dejte hrudku másla a nechte na ní zpěnit cibulku i s česnekem a s kousky lososa. Po 2-3 minutách přidejte také veškerou zeleninu a přilijte 1 l vody popřípadě pokud disponujete rybím vývarem, tak klidně ten.
Přidejte také bobkové listy, celý pepř a nové koření a podle chuti dosolte.
Vše nechte vařit do změknutí zeleniny. S lososem si hlavu lámat nemusíte, protože ten je hotový během chvilky.
Krutoni
Polévka se vaří, takže je nejvyšší čas si připravit něco křupavého. Krémová lososová polévka je sice špica i bez křupnutí, ale zase co si budeme povídat – když tam proplave něco křupajícího, tak je to zase o něčem jiném, že?
Chléb, rohlíky či bagetku (vše staršího data ideálně) si na středním plameni upečte na pánvi. Je na vás, zda budete volit variantu úplně bez oleje či zda přikápnete například trošku olivového oleje. Já to většinou dělám tak, že rohlíčky nechám zezlátnout bez oleje a poté je jen jemně zakápnu olivovým olejem. To pro nás k dokonalosti stačí.
Dokončení
Zelenina je měkká? Krutoni hotoví? Dobrá, jedeme dál.
Vývar pěkně poctivě rozmixujte ponorným mixérem.Věnujte tomu 1-2 minuty a ono se vám to vyplatí. Krém bude hladký a jemný. Nakonec už jen přidejte smetanu a popřípadě krém ještě opepřete či dosolte dle chuti.
Dokonalé podání
Lososový krém podávejte s krutonky popřípadě s kousky lososa a velkou parádu uděláte například ještě něčím zeleným – např. troškou pažitky či čerstvou petrželí.
Dobrou chuť
Pája
PS. Což takhle ještě nějaké další lososové dobroty?
Líbí se vám recept na krémovou lososovou polévku? Sdílejte ho s přáteli ;o) Díky!
Kolik byste dal/a receptu hvězdiček? (víc = lepší)
Další recepty z kategorií: Další recepty dle ingrediencí: bobkový list, brambory, česnek, chleba, cibule, losos, máslo, nové koření, pepř, petržel, rohlík, smetana
Mrkněte na můj nový projekt:
Jídelníček v čase karantény a náš nový projekt #vicnezkucharka. Mrkněte rovnou na www.vicnezkucharka.cz a nebo na článek zde na blogu, kde se dočtete, o co vlastně jde a proč to celé vzniklo.
Odzkoušeno. Vynikající. Přidal jsem jednu malou mrkev. Použil kostku zeleninového bujonu od Knoru, Dochutil Maggi. Koření jsem až na par kuliček pepře před mixováním odlovil Recept doporučuju. Budu vařit pravidelně. Díky J
Jirko, díky. Jen bych tu chtěla maličko říct, že jakmile přidáte kupovaný bujon a ještě maggi, tak to už pak není můj recept. 🙂
Zdravím, polevka me zaujala, zítra ji vyzkouším a projde li přes manžela, objeví se na nasi Štědrovečerní tabuli. Ale mam dotaz, mixovat mam i s kořením? Nebo před mixováním ho vylovit? Děkuji
Jindřiško hezký den,
já to popravdě mixuji i s kořením. Mixuji delší dobu. Pokud byste nechtěla riskovat třeba nějaký zatoulaný kousek, tak ho samozřejmě klidně vylovte. Mějte se dobře, Pája
Pájo nezlob se ale.. já rybář si dám pořádně kus lososa buď na pánev, nebo pekáč v troubě hezky na másle. Takhle je každá ryba nejlepší. Ty moje taky experimenty… raději tapomínám. Ahoj, hezký den.
Vláďo chápu a když je ryba pěkně čerstvá, tak vážně nepotřebuje moc zkrášlovat a stačí ji dát jen tak na pánev. No ale pokud jde o tuhle polévku, tak je prostě výborná a i když pro Tebe třeba experiment, dala bych tomu šanci 🙂 Vážně