Recepty v kategorii: Bezlaktózovky

Fusilli se salsicciou a lilkem

Víte, že na světě existují stovky ne-li tisíce druhů těstovin? Člověk by si to mohl dát jako životní misi vyzkoušet všechny z nich a určitě by se při tom nenudil. Vrtulky, mušličky, písmenka, ouška, nosánky, plátky, proužky, kulaté dlouhé nudle, hranaté nudle, šikmé, tlusté, tenké…no prostě každému, na co má zrovna chuť.

Chilli con carne

Vůně chilli con carne je tak neuvěřitelně svádivá a úžasná, že jen málokdo odolá byť jen si třeba uzobnout nebo si hrábnout lžící. Chilli con carne jsem docela dlouho neměla, a tak mě jednoho dne doslova práskl do nosu oběd mé kolegyně, která si přinesla něco tak povědomě voňavého, co ve mně okamžitě spustilo Pavlovův slinící reflex a já věděla, že není čas otálet a chilli si také připravit. Podle ingrediencí to vypadá na docela složitou záležitost, ale toho se neděste. Všechno se jen smíchá dohromady.

Vepřová pečeně se švestkami

Každý určitě máte takové to svoje jídlo, které se vám pojí k nějaké události nebo osobě, takový ten srdeční recept. Jedním z takových srdcovek je pro mě vepřová pečeně se švestkami, která se mi pojí s naší Juci. Ta je naprosto skvělou kuchařkou s nezaměnitelným rukopisem v kuchyni.

Pórková polévka

Dlouhou dobu jsem si k pórku nedokázala najít hezký vztah. Podcenila jsem ho, přiznávám. Nicméně kdo se bojí, nesmí do lesa, šanci jsem mu dala, připravila z něj bezvadnou polévku… A zamilovala se. Pórková polévka vás bude bavit a zamilujete si ji také. Věřte mi.

Vepřová pečeně na žampionech

Vepřová pečeně je taková vděčná a dobrá věc, která udělá radost vlastně asi každému, kdo má rád maso. Paní Čubě se na vepřové pečeni líbí, že ač se zabalí třeba jenom do pepře nebo do bylinkového kabátku, tak chutná naprosto báječně a to třeba i za studena na chlebu. Člověk si s ní může udělat téměř cokoliv a většinou to skončí úspěchem.

Kachní prsíčka na pomerančích

Jednou paní Čuba koupila kachní prsíčka a moc nevěděla, co by s nimi bylo nejlepší udělat. Hledala po internetu, co se tak z nich nejčastěji připravuje a jaké ingredience jsou k tomu potřeba a všechno jí přišlo buď příliš složité anebo některé suroviny byly dosti nedostupné.

Domácí nakládaný bůček

Každý určitě máte nějaké jídlo z dětství, na které když si vzpomenete, ukápne vám z oka slza a od úst slina. Já mám právě jednu takovou dobrotu, při které se mi také vybaví, jak nám maminka vždycky říkala, že nejlepší je až tak po týdnu, co se odleží, což jsme ale nikdy nebyli schopní dodržet a domácí nakládaný bůček zmizel z lednice pár hodin po tom, co se rozbalil.

Zeleninový krém

Některé dny se vyznačují tím, že venku je počasí pod psa, vám se nechce vystrčit nos z postele a nejradši byste se přikryli zvukotěsným a blbuvzdorným poklopem. Jsou i takové dny, kdy na vás nějaká nemoc dotírá, ale ještě vás úplně nedostala, nebo i takové, kdy vás lenost už ani nefackuje, protože je sama líná zvednout pařátu. No a pak jsou dny, kdy si prostě jen řeknete, že nebudete dělat nic, ale vůbec nic.

Výborné vepřové špízy

Špíz, od germánů také jinak bodec, se definuje jako pokrm napíchnutý na dřevěné či železné špejličce. Já jako osoba masožravá preferuju, když jsou na špejličce napíchnutá především masa s kousky zeleniny, které jsou nějakou tu chvilku naložené v marinádě a posléze je všechno připravené na grilu.

Kuřecí vývar

Na kocovinu, proti rýmě, svátečně, každodenně nebo jen tak pro radost při ošklivém podzimním až zimním počasí si ráda dávám kuřecí vývar. Ne nadarmo se objevuje v televizních seriálech, filmech, románech a je opěvován pro své pozitivní léčebné efekty při chřipkách a nachlazení.

Králík na víně s tymiánem

Králík je takové milé domácí zvířátko, které je v některých domácnostech považováno za váženého člena rodiny, jinde je naopak stahováno z kůže a na jídelníčku se vyskytuje nevítaně často. U mě samotné byl králík dlouhou dobu velkou neznámou a o kulinářské přípravě tohoto svalnatého tvora jsem vlastně vůbec nepřemýšlela.

Jablečný štrůdl

S nadcházejícím podzimem a první vlnou chřipek a rýmiček přichází také období jablek a tisíce a jednoho receptu štrůdlů a závinů. Já v tomto receptu asi nebudu příliš originální a buďte tedy schovívaví v tom, že se zde nedočtete, jak připravit štrůdl ala bažant nebo štrůdl na kopru. Je sice pravda, že jsem zde už psala o slaném štrůdlu, ale pojďme ke sladké klasice.

Zapečený losos s česnekem a petrželí

Tak jsem zase jednou utrácela jako smyslů zbavená a v tašce si z nákupů krom mnoha naprosto nepotřebných věcí odnesla i lososa. „Co s tím klukem ušatým jen udělám?“ říkala jsem si. Šla jsem do jistoty v podobě lososa s česnekem a petrželí! 

Cuketová polévka s lososem

Cuketová polévka s lososem je pro mě jednou z těch nejlepších polévek, kterou nemám problém připravovat stále stále dokola. Ok je pravda, že uzený losos není nejlevnější záležitost, ale je milé si jednou za čas trošku dopřát a dát tělu tuhle božskou manu.