Zase máme králíka?!“ Tato věta může mít pro mnoho lidí značně negativní nádech a při představě, že už zase králík, se vám sevřou půlky, stáhne krk a máte po dobré náladě, že bude dobrý oběd.

Já to mám ale spíš spojené s radostným zavýsknutím, že se mi něco tak dobrého dostává opět na talíř. Králíka mám tuze ráda, a jakožto dítě vychované ve městě jsem nikdy ani neměla příležitost dospět do stádia, že jsem králíkem přejedená.

Už dříve jsem tu velebila maso králíkovo jak v podobě Braillon, nebo na víně s tymiánem.

Pro tentokrát jsem se já králikofil vrhla na velmi jednoduchý recept na králíka špikovaného špekem.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Králík špikovaný špekem

Ingredience na králíka špikovaného špekem

Množství: 4 porce

1 celý králík nebo 4 králičí stehna
150 g špeku
2 stroužky česneku
2–3 bobkové listy
1 hrudka másla (25 g)
Sůl (5 g)


Udělejte si radost téměř nekonečnou (nejen) svačinkovou inspirací. V mé kuchařce vás čeká 190 receptů, sezonních, nutričně vyvážených, připravených do týdenních plánů. Nemusíte nic řešit ani vymýšlet, jen otočíte stránku.

Prohlédnout Velkou svačinkovou bichli

Skvěle poslouží i jako kupa inspirace na rychlé a lehké večeře nebo snídaně.

Postup přípravy

Doba přípravy: 10 minut
Doba vaření: 90 minut
Celkový čas: 100 minut

Vezměte si králíčka, naporcujte ho na stehýnka a tělíčko.

Připravte si cca 7 milimetrů široké špalíčky špeku a celé maso prošpikujte tak, že nožíkem si uděláte dírku do masa, prstem jí roztáhněte, nacpěte tam špek a je hotovo.

Maso posolte, potřete česnekem, na dno misky hoďte 2–3 bobkové listy a naskládejte do pekáčku.

Celé to podlejte sklenicí vody a přidejte hrudku másla.

Maso pečte na teplotu 180°C asi 45 minut v zakrytém pekáči.

Pak maso podlejte a ještě mu nějakou chvíli dejte (cca 20 minut). Když už je maso měkké (píchám do něj opatrně nožem), tak jen dopečte dozlatova v troubě a podávejte s něčím dobrým například s bramborami.

Dobrou chuť

Pája