Klasický bramborový salát
Původní recept a podrobně nafocený postup přípravy najdete na www.receptypanicuby.cz
https://receptypanicuby.cz/salaty/bramborovy-salat/
Každá rodina má svůj recept na bramborový salát, který se dědí z generace na generaci, občas se třeba lehce obmění, ale je v něm vidět nezaměnitelný rukopis rodiny a to se mi líbí.
My ten náš domácí, liberecký, máme samozřejmě nejlepší… znáte to ;). Řekla jsem si tedy, že se s vámi o jeho recepturu podělím.
Je jasné, že rozdíl v každém salátu pak dělá hlavně dochucení a míchání a tak vůbec, na což vám bohužel své nebo maminčiny ruce nepůjčím, ale věřím, že i tak bude výsledek skvělý.
Pinterest 
Ingredience na bramborový salát
Množství: 8 normálních porcí8 středních brambor (varný typ A)
2 mrkve
1 vetší petržel
¼ celeru
5-6 nakládaných okurek
1 menší cibule
1 menší jablíčko
1 menší plechovka sterilovaného hrášku
1 kysaná smetana
1 majonéza
1 lžíce dijonské hořčice případně jemnější plnotučné horčice
Sůl
Pepř
Postup přípravy
Doba vaření: 30 minut
Celkový čas: 60 minut
Také by vám mohlo chutnat:
Značka ideál je, pokud se vám povede brambory uvařit den předem. Vařte je v mírně osolené vodě ve slupce do změknutí. S den uvařenými bramborami se pak pracuje daleko lépe, protože se při míchání tak nerozbijí a krom toho si s nimi neopaříte ruce.
My salát vždycky připravujeme na Štědrý den hned z rána. Ráno dovaříme zeleninu – tedy oškrábanou mrkev, petržel a celer a opět ve slané vodě.
Krájíme, krájíme, krájíme
Teď už je potřeba jen všechno nakrájet. Úplně ideální je mít u sebe strunový kráječ (třeba takový), který za vás odvede velkou většinu špinavé práce. Je pravda, že přes něj neprotlačíte cibuli ani okurky, ale na brambory, mrkev, petržel a celer je to super.
Na nůž tedy zbudou okurky a na jemno cibulka. S hráškem už se nekrájejte 🙂 Na hrubém struhadle přistrouhejte oloupané jablíčko a všechno promíchejte jemně, aby ze zeleniny (a hlavně tedy z brambor) nezbyla jen kaše. Proč jablko? Dodá salátu skvělou lehce sladkou chuť. Je to boží, věřte mi.
Magie dochucování
Jdeme na ochucení. Směs osolte – nebojte se toho, protože brambory spoustu soli nasají, takže salát po odležení rozhodně tak slaný nebude. Přidejte lžičku pepře (pro milovníky pepře samozřejmě klidně víc). Přidejte také 1 rovnou lžíci dijonské hořčice, popřípadě i obyčejná plnotučná je fajn a je jemnější. Dejte celé balení kysané smetany a tak ⅔ majonézy (cca tedy 300ml). Pokud máte ještě zbytek láku od okurek, tak vřele doporučuji jej také přidat – hezky po lžících, ať salát není úplně rozmočený. Míchejte něžně. Přehazujte ze strany na stranu.
Rodinné tajemství – my salát mícháme rukama. Zelenina se tak nerozpadne a kromě toho cítíte přímo tu konzistenci a zda je salát dost proložený majonézou a kysankou. Ruce si samozřejmě myjeme… občas ;.) Krom toho kdy jindy máte příležitost si olízat ruku až k rameni.
Salát by měl být šťavnatý. Co to znamená? Měl by mít o trošku víc krémových složek, než si myslíte, že je potřeba. Je to z toho důvodu, že majonéza a kamarádi se do brambor vsáknou.
Oližte si ruce, nebo lžíci, stěrku… a zjistěte chuť. Pokud je dost slaná a šťavnatá, je na čase salát někde uskladnit aspoň na pár hodin, aby se rozležel. (Já mám tedy úplně ze všeho nejradši si dát ještě takhle neproleželý salát s kouskem čerstvého chleba. Je to první testování a takové naladění do vánočního rána.)
Servíruje s nějakým dobrým kouskem masa – kaprem, vepřovým či kuřecím řízkem a vychutnávejte.
Dobrý bramborový salát přeje Pája
PS. Jak připravujete bramborový salát vy? Napište mi do komentáře.
PSS. Pro více salátových záležitostí mrkněte sem.
Další vydané recepty na poladěné (nejen) vánoční bramborové saláty:
Bramborový salát se špetkou kari – mimochodem skutečně delikátní záležitost!
Bramborový salát s hruškou – lehce nasládlý a jednoduchý salát, který vás přivede na vrchol kulinářského blaha 🙂
Líbí se vám recept na bramborový salát? Sdílejte ho s přáteli ;o) Díky!





















Děkuji za odpověď na komentář k salátu, je fakt, že třetí den už salát taky nemusím a nechávám ho dojet manželkou. Ta topinka mě nepřekvapuje i s tou marmeládou, protože to také znám a dokonce mi to chutná. Je to taková francouzká snídaně. Jinak by mě zajímalo, jestli také vaříte nějaké prasárny jako třeba jelita, kvalitní tlačenku a nebo utopence. Nemúže být všechno zdravé. Na co bychom pak umřeli ? Výborná je také moje oblíbená pochoutka a to čerstvý chlebík
namazaný domácím sádlem a pokladený plátečky českého česneku.
Stačí. Jdu si udělat kafíčko. Tak se mějte. Radek
Popravdě jelita, tlačenku nebo utopence popravdě sama nevyrábím. Max tedy utopence a to spíš třeba jednou za rok. Jinak si je dopřejeme taky vlastně minimálně. Tlačenku mám moc ráda, ale stačí mi tak jednou za půl roku. Je mi po tom všem už spíš těžko, takže s rozumem.
A sádlo s česnekem a dobrým chlebem je klasika. Beru to jako takové zdravotní jídlo. Pokud teda není sádla tři lžíce na chleba. 🙂
Ahoj děvčata, nebo spíš dámy.
Bramborový salát dělám obdobně, ale nemám dobré zkušenosti s jablkem /nastrouhaným/, neboť třetím dnem salát zřídne a začne kvasit, podobně jako nespařená cibule. Rovněž zakysaná smetana v
kombinaci s majonézou a ostatními složkami múže udělat také svoje
a zbytek večera múžete strávit na samotce. Jinak znovujste mě překvapily s kombinací salát s chlebem, připomnělo mi to Vaši pochoutku rajská omáčka s bramborem. To možná je pochutina pro
Krušnohorskou kuchyni. Tak se mějte hezky o těch „svátcích“ a
přežijte je v pohodě a radosti. Radomír Hrubý
Radku, každý máme svoje specialitky… ještě zde nahodím suchou topinku s mazacím sýrem a marmeládou a počesnekované. Ano, opravdu. 🙂
Děkuji za připomínku s jablkem a také cibulí a máte naprostou pravdu. Proto salát většinou už třetí den ani nemáme. Stejně už mi pak leze i ušima, takže většinou salát děláme třeba na dva dny a pokud je potřeba na Silvestra, tak jej děláme za čerstva a na drobnější kousky, aby hezky držel na vece. 🙂
Děláme mnoho let (už ve 3. generaci) salát téměř totožný, jako zde popisujete. Nedáváme však dijonskou hořčici (je příliš kyselá, vlastně všechny francouzské hořčice jsou kyselé, jakoby cítit octem), dáváme hořčici plnotučnou, kyselkavost dodají okurky a trocha láku z nich. A perfektní příchuť dodá pár kapek worchesterské omáčky. Tu doporučuji zkusit.
Tak to pak opravdu děláte jako moje maminka. Ta by taky dijon spíš nedala. Za mě je to prostě nejklasičtější bramborový salát, co může být. Už se na něj těším, už jen pár dní!
Pájo, když říkáte, že byste do bramborového salátu nedala dijonskou hořčici, proč tedy máte na fotografii surovin „francouzskou hořčici“ firmy SNICO? To je přece česká varianta hořčice dijonské, nebo ne?
Tonjo, to jsem možná napsala špatně. Já dijonskou mám ráda, nebo i tuto francouzskou a dávám ji. Ale třeba moje mamka, podle které ten recept je, tak ta dává obyč hořčici. Je to pak jemnější. Tak snad jsem to dost vysvětlila.
Náš rodinný recept se navíc skládá z kostiček gothaje a vařeného vejce, kdy se bílek poseká nadrobno a žloutek se rozšlehá s plnotučnou hořticí a lákem z okurek. Jablíčko dáváme taky. Maminka ještě přidávala trošku kari koření a to já už nedávám. Aby se brambory při míchání moc nerozbily, smíchám zvlášť veškerou pevnou hmotu včetně zálivky, majonézy, osolím, opepřím a teprve důkladně promíchané lehce smíchám s brambory. Nevznikne mi tak kaše ♀️
Tak to je vlastně velmi podobný recept na další náš salát s kari. Mám ho moc ráda.
Já ještě ideálně pracuji s vychlazenými bramborami. Pěkně pak drží. Mějte se moc hezky a klidné svátky.
Dobrý den,
děkuji za nápad míchat rukama. Pořád jsem řešil, jak nerozbít brambory na kaši. Také mne potěšilo, že dáváte do majonézy zakysanku – považoval jsem to sice za svůj objev. Naopak nesouhlasim s celerem – ten se přece dává do vlašáku. Také nedávám uzeninu. Hořčici dávám zrníčkovou.
A teď “recept na neděli”:
Dělám dva saláty, oba ze stejných surovin a ve stejném poměru, čili je ze začátku připravuji společně: bramboty, mrkev, hrášek, vajíčka, kyselé okurky a to je asi všechno. Jeden je majonézový a z druhé poloviny udělám brněnský ( také se mu prý říká vídeňský nebo bavorský ), jako dělala babička v Brně:
Zálivka je bez majonézy, podobná Vašemu bulharskému. Voda, ocet, cukr, sůl a hořčice se zamíchají a svaří. Vylepšil jsem to olivovým olejem. Po vychlazení se přidá lžička nebo lžíce oleje z pánve po prvním řízku. A zamíchat.
K.Rais
Karle, u nás budou v pátek 27. saláty asi 4. 🙂 Bude to hlavně tím, že jsme si nadělili pod stromeček střevní chřipku, a tedy štědrovečerní večeři odkládáme o pár dní. Budeme připravovat saláty dle jednotlivých rodin a moc se na to těším.
Chtěla jsem ale hlavně napsat, že ta Vaše variace na salát vídeňský, bavorský zní naprosto skvěle. Hlavně se mi líbi ta poslední věta, že se přidám lžička oleje z pánve po prvním řízku… protože to, to je to kouzlo.
Kdysi jsem několikrát dělala salát pro paní s dietou – snad při dně a vysokém cholesterolu. Místo brambor jsem používala cuketu – na nudličky asi 0,5×0,5x3cm, přelít vařící vodou a nechat pořádně vykapat, zeleninu nakrájenou na slámu(julienne)+mražený hrášek cca 5min povařenou v mikrovlnce v misce s okurkovým lákem – slít a okapat. Plus jablkp
Místo uzenin, které nesměla, jsem použila vařené kuřecí maso z prsou. A na zálivku trochu olivového oleje a kysanou smetanu, jen na propojení, nesmí v ní všechno plavat. Sůl, pepř, trochu worcesterové omáčky a pár kapek tekutého sladidla. Byl to bramborový salát a nebyl to bramborový salát, nicméně při dobrém vyladění chutí nebyl zase tak špatný….
Já zase slýchám velkou chválu na bramborový salát z celeru. Vše je stejné, jen se nepřidávají brambory, ale uvařený celer. To je podle mě taky moc zajímavé.
Cuketa ale zní taky dost zajímavě. Děkuji za tip.
Jste můj člověk, že děláte salát bez vajíček, to se moc často nevidí. Celkově ho u vás v Liberci máte velmi podobný jako my na Valašsku 🙂 Já tedy dávám jogurt a tatarku (více jogurtu než tatarky) – dodá salátu tu správnou chuť. A taky trochu okurkového láku na zvlhčení a taktéž dodání chuti.
Zaujalo mě vaření brambor den předem, ale hloupě se zeptám, loupete je taky ten den předem nebo až v den výroby salátu? Děkuji.
Hanko hezký den, lák od okurek! Ten také dávám, protože dodá ten pravý šmrnc. S těmi bramborami je to tak, že je pak loupu až studené v den přípravy. Lépe pak drží, když se salát promíchá a člověk si aspoň nespálí ruce.
Dělám salát podobně, akorát dávám bílý pepř a pár kapek worčestru. Na konci vaření zeleniny , když ji vypnu, tak tam nasypu pokrájenou cibuli a okamžitě přecedím na pokrájené brambory. Vývar se zeleniny se zčásti vsákne do brambor, zbytek přecedím. Tím pádem brambory nenasáknou tolik majonézy a cibule spařená není tak ostrá a hlavně nekvasí, takže salát vydrží v pohodě v lednici i týden. Nechuť k celeru mých dětí jsem vyřešil kdysi tak, že kořenovou zeleninu nakrájím na hodně drobno . Vajíčka tam také nedávám, jelikož si myslím, že to pak hodí úplně jinam. Tonda
Tondo to asi vyzkouším. Zajímavý fígl s tím přecezením a dává to smysl. Krásné Vánoce
Moje rodina odmítá celer a petržel, tak bez této zeleniny, navíc dávám až na konec 3uvařená vajíčka a jemně promíchám. Zdena
To je docela časté, že lidi moc nemusí celer ani petržel. Někdy je potřeba se k tomu prostě postupně projíst. Já jsem takhle celer taky nemusela a nakonec mě zlomilo celerové pyré, které je naprosto skvostné 🙂
Přidal bych tak 3 – 4 uvařená vejce,jinak velmi dobrý recept
Já mám k vařeným a pak uvařeným vejcům nějaký naprosto nepochopitelný odpor. Sice to pak v salátu ani nepoznám, ale prostě to tam nedávám 🙂
Vypadá ohromně,určitě bude chutnat
Je to velká dobrota. Klasika…tedy aspoň pro nás 🙂
Přesně takhle ho dělala moje babička i maminka, jako bych viděla je, jak salát dělají i s tím ručním mícháním.Jediná věc – vodu z uvařené mrkve a celeru přidávám do salátu, „nespolkne“ mi potom tolik majonézy a tím ho odlehčím.Dávám 5 hvězdiček.
To budu muset vyzkoušet s tou vodou ze zeleniny. O tom jsem nevěděla. Děkuji za tip. Mějte se moc fajn.
Mňam br.salát miluju a takto určitě vyzkouším
Salat je skvěly
Děláte ho stejně, nebo nějakou jinou variantu?