Nakládaný hermelín se sušenými rajčaty a olivami
Původní recept a podrobně nafocený postup přípravy najdete na www.receptypanicuby.cz
https://receptypanicuby.cz/cubi-favoriti/nakladany-hermelin-s-rajcaty/
Dnes tu pro vás mám opět trochu jinou variantu nakládaného hermelínu, tentokrát šmrnclého krapet do Itálie, nebo možná spíše prostě jižněji směrem do Evropy, kde mají dostatek dobrých oliv a bezva koření a sušených rajčat. Oproti hermelínové klasice se těšte na víc chuti a přimlsávacích ingrediencí nejen v podobě cibule, ale právě těch rajčat a oliv.
Hygiena nade vše
Co jsem se při přípravě nakládaných hermelínů naučila, že základem je hygiena a se surovinami pracovat ideálně doslova v rukavičkách, aby se pak mohl hermelín vesele rozkládat a čerpat z koření všechno dobré a potřebné. Takže ještě než se vrhnete do krájení a míchání a nakládání, pěkně si umyjte ruce ideálně od kotníků až ke konečkům nehtů.
Se stejnou precizností se věnujte vymytí sklenice, do které budete nakládat a pečlivému sušení surovin. Já sklenici většinou vydrbu jarem, a pak ještě proplachuji horkou vodou. Suším pak úplně čistou utěrkou.
Ingredience na nakládaný hermelín s rajčaty a olivami
Množství: 4 porce4 hermelíny
Hrst zelených oliv
2 cibule
6 stroužků česneku
5-6 sušených rajčat naložených v oleji
5 bobkových listů
6 nových koření
6 pepřů
Rovná lžička pepře
1 lžička soli
1 vrchovatá lžíce provensálských bylinek
300 ml oleje, ideálně olivového
Sklenice na uskladnění – standardní okurkovka (cca 720ml)
Postup přípravy
Doba vaření: 5 minut
Celkový čas: 30 minut
Také by vám mohlo chutnat:
Jdeme na přípravu
Hermelíny si nakrájejte podélně, abychom je mohli naplnit vší tou dobrotou. Pokud ale máte rádi rebelsky malé kousky na skus, doporučuji nakrájet na čtvrtinky nebo osminky…věřte mi, leta praxe. Nakrájejte si na tenké plátky i cibulku a pokrájejte na plátky i nakládaná rajčata a klidně i olivy.
(Malá rajčatová vsuvka – já mám radši sušená rajčata nakládaná v oleji a koření, ale je pravda, že tento hermouš se dá v pohodě zvládnout i s přímo jen sušenými rajčaty a bude to stejná lahůdka)
Teď si připravíme olejový nálev. Nastrouhejte si česnek najemno a smíchejte ho se vším kořením – provensálské, bobkové listy, nové koření, pepř atd atd a zalejte olejem. Směs nechte prohřát tak na 50°C – to už ve směsi sotva udržíte prst. Koření se v ohřáté směsi lépe rozvoní a uvolní. Odstavte ji a nechte chladnout a ideálně ji ještě ochutnejte, jestli je dobrá a dostatečně slaná. Popřípadě dosolte. Zatím si připravíme hermelíny a spol.
Vrstvení
Do sklenice (třeba takovéhle stylové, pokud hermelíny chcete někoho potěšit) postupně skládejte vrstvu cibule, hermelínu, trošku oliv, trošku rajčat a opakujte až do naplnění. Vše samozřejmě s čistými packami, jak už jsme si řekli na začátku. Až bude sklenice plná, je na čase vše zalít olejovou směsí – vychlazenou.
Se sklenicí poctivě rotujte a něžně klepejte, abyste dostali ze všech míst vzduch, který by jinak mohl dělat neplechu. Až když jste si na 100% jistí, že je vzduch pryč, tak sklenici utěsněte a odstavte někam z dosahu hladových očí. Spíž je místo ideální.
Před samotnou konzumací hermelínky ze skrýše vyndejte a nechte je pěkně při pokojové teplotě klidně pár hodin, ať se připraví.
Podávejte s chlebem, to je prostě klasika. Mňam. Jdu taky nakládat.
Mějte se
Pája
PS. Mrkněte na další moje favority 🙂
PSS: Jak dlouho nechat hermelín odležet? Pokud nakládáte hermelín vcelku, je možné ho nechat klidně 14 dní (pokud tedy vydržíte a nevyhnete se na něj po 3 dnech jako my). Jestliže nakládáte hermelín nakrájený (jako já), tak ho nechte tak 3-7 dní odležet. Sýr se nakrájený rozkládá daleko rychleji a nasává chuť. Více pak v komentáři pod receptem.
Líbí se vám recept na nakládaný hermelín s rajčaty a olivami? Sdílejte ho s přáteli ;o) Díky!
Kolik byste dal/a receptu hvězdiček? (víc = lepší)
Další recepty z kategorií: Další recepty dle ingrediencí: bobkový list, česnek, cibule, hermelín, nové koření, olej, olivový olej, pepř, provensálské koření, sůl, sušená rajčata, zelené olivy
Mrkněte na můj nový projekt:
Jídelníček v čase karantény a náš nový projekt #vicnezkucharka. Mrkněte rovnou na www.vicnezkucharka.cz a nebo na článek zde na blogu, kde se dočtete, o co vlastně jde a proč to celé vzniklo.
Recept chci vyzkoušet, ale je v něm chyba. Při popisu nálevu jste vynechala olej.
Soňo děkuji za upozornění a už jsem to upravila do srozumitelnější formy.
Dobrý den. Recept vypadá super, jen se chci zeptat, jak je to s datumem spotřeby hermelínu? Když ho nakládám den před datumu spotřeby, zda vydrží nakládaný těch 3-7 dnů nakrájený? Děkuji. Hezký den
Ahoj Kristíno, s tím datem spotřeby bych nerada dávala nějaké návody či doporučení. Ať pak někdo neřekne, že jsem ho navedla jíst prošlé věci. Já bych to asi brala tak, že pro mě je většinou datum spotřeby lehce orientační a pokud jde o pár dní, tak si s tím hlavu nelámu. Naložený hermelín bych tak do těch 3-7 dnů snědla bez ostychu. Jak jsi dopadla Ty?
Ahoj Pavlínko. Tvé mejlíky mi chodí již delší dobu, však až dnes jsem provedl registraci. A jsem tomu rád, občas totiž něco z tvých uveřejněných lahůdek doma připravím. Rád bych se pak s tebou podělil o své zkušenosti, či postřehy, popřípadě vznesl nějaký doplňující dotaz (stejně jako dnes 😀 …prosím za jak dlouho jsou ty hermelínky dostatečně „prolezlé“? :-DDD) a k tomu musím být tak či tak zaregistrován. A jak sama říkáš, je fajn být v kontaktu s lidmi na stejné vlně! 😉 Přeji Ti krásný den a spoustu dobrých receptů, nápadů a vychytávek pro tvůj web! Georg 🙂
Ahoj Georgu, to je téměř alchimistická otázka 🙂 Zkusím to tedy postupně. V první řadě záleží na datumu spotřeby hermelínu, čím delší doba, tím je pravděpodobnost, že vydrží v nálevu dlouho, třeba 14 dní, bez problému vyšší. Nicméně ono pak hodně záleží na tom, jak hermelín naložíš – zda nakrájený nebo vcelku. Pokud ho budeš nakládat celý, tak si myslím, že klidně týden bych mu dala a měl by být super.
Pokud ho budeš krájet, klidně bych se na něj vrhala už po 3-4 dnech – ono totiž když se nákrájí, tak je tam pak proces měknutí daleko rychlejší a dovedu si představit, že po 14ti dnech už by sýr lezl po stěnách a nebylo by to moc dobré.
Tedy ve zkratce – pokud nakládáš hermelín vcelku, dej tomu 7-14 dní. Pokud nakrájený, tak 3-7 dní.
Ale hlavně tedy hygiena! Tedy vymýt pořádně sklenici, pečlivě vysušit a suroviny zpracovávat jako v bavlnce. Je pak otrava, když hermelín začne kvasit, protože se dostal do špinavého skla – vlastní zkušenost 🙂
Držím palce a těším se moc na výsledky.
PS. Ještě mám v záloze jeden neobvyklý recept na nakládaný hermelín se zelím.
Jsem to ale ňouma…jasně že záleží na mnoha faktorech, které ovlivňují délku naložení hermelínu potřebnou k dokonalosti této laskominy… Děkuji za odpověď! Omlouvám se za tu opožděnou reakci! Georg
Slintání jsem u pročítání receptu nemohla zastavit, už se těším, až ho odzkouším Sušená rajčata mám ráda,olivy velice a nakládaný hermelín je pro mě největší lahůdka na světě, takže dohromady to bude jistojistě labůžo
Právě, právě. Kombinace je to téměř vražedná. Na tom se nedá téměř co zkazit. Ať chutná!
Už se těším jak si ten hermelín naložím, zrovna mám 4 v lednici, děkuji za senza recept Zdena