Jak už to s italskými jídly bývá, tak ciambotta je velmi jednoduchý bramborový salát, založený na dobrých a čerstvých surovinách a rozhodně vás asi i překvapí, že není úplně zdravý. Nejlepší je ciambotta ještě trochu teplá a nejradši ji mám ráda samotnou jen tak. Nejvhodnějším obdobím pro její přípravu je léto, kdy většinou není problém sehnat rajčata, která opravdu chutnají jako rajčata a lilek s cuketou, které lze chuťově rozlišit.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Ciambotta – italský bramborový salát

Ingredience na ciambottu

Množství: 4 porce

½ kg brambor
4 rajčata
1 červená paprika
1 lilek
1 střední cuketa
Hrst čerstvé bazalky
Olej na smažení


TIP na vděčný vánoční dárek: V každé mé kuchařce vás čeká 190 receptů – to je 2-3× víc než ve většině ostatních kuchařek. Co uvařit zítra jednou pro vždy vyřešeno.

Prohlédnout kuchařky

Navíc k výhodnému balíčku 3 Bichlí získáte nyní dárek v hodnotě 490 Kč ZDARMA! #VícNežKuchařka

Postup přípravy

Doba přípravy: 10 minut
Doba vaření: 30 minut
Celkový čas: 40 minut

Všechnu zeleninu si nakrájíme na menší kostičky.

Vezmeme si větší pánev a připravíme si někde k ruce olivový olej. Toho bude vcelku dost potřeba. Krom toho, že je ciambotta moc dobrá, tak s tím nezamažete větší množství nádobí jako u jiných receptů a to se vyplatí! Všechno totiž smažíme postupně na jedné pánvi a házíme do jedné mísy.

Nejdřív si na oleji osmažíme lilek. Měl by být měkký a lehce nahnědlý. V průběhu smažení ho nesolíme, protože by jinak mohl pustit vodu. Pokud máte obavu, že by mohl být lilek hořký, můžete ho nechat před samotným smažením prosolit a nechat odkapat. Z lilku se díky soli uvolní voda, a pak už ho stačí jen přes sítko vyždímat. Takto odkapaný ho pak smažíme stejně jako čerstvý. Hotový ho přendáme do mísy a pokračujeme v přípravě.

Teď je na řadě cuketa, kterou opět lehce podlijeme olivovým olejem a smažíme do zezlátnutí. Opět ji přehodíme do mísy a jedeme dál.

Následuje paprika a po ní rajčátka, která na pánev jen hodím, nechám změknout a opět s nimi šup do mísy.

V této fázi už je pánev většinou docela zašpiněná, takže si ji očistíme a pokračujeme v olejovém řádění. Budeme totiž smažit syrové brambory. Z nich vlastně vzniknou takové ala hranolky – chceme, aby byly měkké a zlatavé.

Italové mají většinou taková lehká netučná jídla, proto mě to napoprvé dost překvapilo, že zrovna u ciambotty se oleje fakt vůbec nebojí. Tak se taky nebojte 🙂

Brambory pak už jen promícháme se zbytkem zeleniny, přidáme natrhanou bazalku a posolíme.

Prostě výborné!
Pája