Jestliže je něco naší národní pýchou, je jí určitě svíčková na smetaně. Dokonalá heboučká omáčka s měkkým kouskem masa a k tomu knedlíček je prostě něco, co se jen těžko dá nahradit.


Recept vznikl ve spolupráci s online farmářskými trhy Scuk.cz a Ekofarmou Babiny.


Svíčková na smetaně je přesně to jídlo, které máme většinou spojené s maminkami, babičkami, protože ji dělají naprosto nejlepší. Já to mám stejně. Nejlepší svíčkovou dělá moje maminka a snažit se byť jen napodobit tuto božskou manu mi vždycky přišlo jako naprostá šílenost.

Nicméně abych nebyla labuť a vám na webu nic nechybělo, nasdílím s vámi recept mojí maminky.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Svíčková na smetaně

Ingredience na svíčkovou na smetaně

Množství: 4 porce

1 kg hovězí svíčkové popř. hovězí zadní či kulaté plece
2 cibule (100 g)
3 velké mrkve (250 g)
2 petržele (100 g)
1/4 celeru (100 g)
5 nových koření (5 g)
10 pepřů (5 g)
2 bobkové listy (1 g)
1 lžička tymiánu (5 g)
2 špetky soli (10 g)
1 lžíce karamelu (20 ml)
150 g slaniny
2 lžíce másla (50 ml)
1 lžíce plnotučné hořčice (20 g)
200 g smetany (na vaření nebo kysané)
1/4 citronu (20 g)
500 ml vývaru nebo vody


TIP na vděčný vánoční dárek: V každé mé kuchařce vás čeká 190 receptů – to je 2-3× víc než ve většině ostatních kuchařek. Co uvařit zítra jednou pro vždy vyřešeno.

Prohlédnout kuchařky

Navíc k výhodnému balíčku 3 Bichlí získáte nyní dárek v hodnotě 490 Kč ZDARMA! #VícNežKuchařka

Postup přípravy

Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 120 minut
Celkový čas: 135 minut

Jaké maso použít na svíčkovou na smetaně?

Než se tu ponoříme do svíčkové omáčky, měli bychom si říct, jaké je vlastně nejvhodnější maso na svíčkovou? Pokud chcete být opravdoví gurmáni a finančně se pěkně rozšoupnout, sáhněte po pravé svíčkové. Pro rozumnější a hospodárnější vaření si ale krásně vystačíte s hovězím zadním nebo kulatou plecí. Maso bude krásně měkké.

Připravujeme maso

Maso osušíme, osolíme a jdeme na špikování. Pokud si nejste zrovna jisti v kramflecích a nemáte nejostřejší nůž, doporučuji maso nechat před špikováním ztuhnout alespoň 30 minut v mrazáku. Bude se s ním daleko přátelštěji pracovat.

Někam na dosah si připravíme přibližně 1 cm široké špalíčky slaniny a jdeme na to. Maso prošpikujeme a do vzniklých děr slaninu vložíme.

Kořenovou zeleninu očistíme a nakrájíme na větší plátky. Cibuli nakrájíme na kostičky a jedeme dál.

Jdeme restovat

Do pánve nebo ještě lépe do pečicí nádoby dáme rozpustit máslo, na kterém necháme zprudka zatáhnout maso. Chceme v něm totiž uchovat co nejvíce šťávy. Jakmile je maso ze všech stran opečené, vyndáme ho z výpeku a přidáme do výpeku ještě lžíci másla.

Na něm pak orestujeme cibuli společně s kořenovou zeleninou. Střední plamen je ideální a restujeme do zezlátnutí. Zelenina tak krásně zkaramelizuje a dodá celé omáčce báječnou chuť.

K zelenině přidáme maso, přidáme tymián, potřeme maso hořčicí a přidáme nové koření, bobkový list, pepře a také čtvrt citronu v celku a ještě podlijeme vývarem. Pokud chcete opravdu dokonalou svíčkovou, nechte ji takto marinovat někde v chladu přiklopenou víkem alespoň 24 hodin.

Pečeme

Svíčkovou pečeme v troubě přibližně 2 hodiny na 180 °C a to v zakrytém pekáčku.

Pokud milujete papiňáky, dá se celý proces s masem a zeleninou urychlit v papiňáku, kdy maso prostě a jednoduše necháte vařit i se zeleninou přibližně 30 minut (zde záleží na vašem stroji – každý maká trošku jinak a různě rychle).

Dokončujeme omáčku

Maso je měkké, zelenina také. Tak teď tedy k tomu vrcholu celého jídla – omáčce.

Maso a citron vyndáme stranou. Citron už nebudeme potřebovat, takže ho klidně vyhoďte. Zeleninu pak mixujeme společně s kořením do hladka. Přepasírujeme ji přes cedník, aby v ní nebyly zbytečné a nepříjemné kousky koření a nakonec ještě omáčku zjemníme smetanou na vaření a také lžící karamelu. Ochutnáme. Je to výborné? Paráda!

Svíčková na smetaně samozřejmě nejlépe chutná s knedlíkem a brusinkovou zavařeninou.

Přeji dobrou chuť

PS: Další masové lahůdky najdete v kategorie Maso, masíčko.