Svíčková na smetaně
Původní recept a podrobně nafocený postup přípravy najdete na www.receptypanicuby.cz
https://receptypanicuby.cz/maso/svickova-na-smetane/
Jestliže je něco naší národní pýchou, je jí určitě svíčková na smetaně. Dokonalá heboučká omáčka s měkkým kouskem masa a k tomu knedlíček je prostě něco, co se jen těžko dá nahradit.
Recept vznikl ve spolupráci s online farmářskými trhy Scuk.cz a Ekofarmou Babiny.
Svíčková na smetaně je přesně to jídlo, které máme většinou spojené s maminkami, babičkami, protože ji dělají naprosto nejlepší. Já to mám stejně. Nejlepší svíčkovou dělá moje maminka a snažit se byť jen napodobit tuto božskou manu mi vždycky přišlo jako naprostá šílenost.
Nicméně abych nebyla labuť a vám na webu nic nechybělo, nasdílím s vámi recept mojí maminky.
Ingredience na svíčkovou na smetaně
Množství: 4 porce1 kg hovězí svíčkové popř. hovězí zadní či kulaté plece
2 cibule (100 g)
3 velké mrkve (250 g)
2 petržele (100 g)
1/4 celeru (100 g)
5 nových koření (5 g)
10 pepřů (5 g)
2 bobkové listy (1 g)
1 lžička tymiánu (5 g)
2 špetky soli (10 g)
1 lžíce karamelu (20 ml)
150 g slaniny
2 lžíce másla (50 ml)
1 lžíce plnotučné hořčice (20 g)
200 g smetany (na vaření nebo kysané)
1/4 citronu (20 g)
500 ml vývaru nebo vody
Postup přípravy
Doba vaření: 120 minut
Celkový čas: 135 minut
Také by vám mohlo chutnat:
Jaké maso použít na svíčkovou na smetaně?
Než se tu ponoříme do svíčkové omáčky, měli bychom si říct, jaké je vlastně nejvhodnější maso na svíčkovou? Pokud chcete být opravdoví gurmáni a finančně se pěkně rozšoupnout, sáhněte po pravé svíčkové. Pro rozumnější a hospodárnější vaření si ale krásně vystačíte s hovězím zadním nebo kulatou plecí. Maso bude krásně měkké.
Připravujeme maso
Maso osušíme, osolíme a jdeme na špikování. Pokud si nejste zrovna jisti v kramflecích a nemáte nejostřejší nůž, doporučuji maso nechat před špikováním ztuhnout alespoň 30 minut v mrazáku. Bude se s ním daleko přátelštěji pracovat.
Někam na dosah si připravíme přibližně 1 cm široké špalíčky slaniny a jdeme na to. Maso prošpikujeme a do vzniklých děr slaninu vložíme.
Kořenovou zeleninu očistíme a nakrájíme na větší plátky. Cibuli nakrájíme na kostičky a jedeme dál.
Jdeme restovat
Do pánve nebo ještě lépe do pečicí nádoby dáme rozpustit máslo, na kterém necháme zprudka zatáhnout maso. Chceme v něm totiž uchovat co nejvíce šťávy. Jakmile je maso ze všech stran opečené, vyndáme ho z výpeku a přidáme do výpeku ještě lžíci másla.
Na něm pak orestujeme cibuli společně s kořenovou zeleninou. Střední plamen je ideální a restujeme do zezlátnutí. Zelenina tak krásně zkaramelizuje a dodá celé omáčce báječnou chuť.
K zelenině přidáme maso, přidáme tymián, potřeme maso hořčicí a přidáme nové koření, bobkový list, pepře a také čtvrt citronu v celku a ještě podlijeme vývarem. Pokud chcete opravdu dokonalou svíčkovou, nechte ji takto marinovat někde v chladu přiklopenou víkem alespoň 24 hodin.
Pečeme
Svíčkovou pečeme v troubě přibližně 2 hodiny na 180 °C a to v zakrytém pekáčku.
Pokud milujete papiňáky, dá se celý proces s masem a zeleninou urychlit v papiňáku, kdy maso prostě a jednoduše necháte vařit i se zeleninou přibližně 30 minut (zde záleží na vašem stroji – každý maká trošku jinak a různě rychle).
Dokončujeme omáčku
Maso je měkké, zelenina také. Tak teď tedy k tomu vrcholu celého jídla – omáčce.
Maso a citron vyndáme stranou. Citron už nebudeme potřebovat, takže ho klidně vyhoďte. Zeleninu pak mixujeme společně s kořením do hladka. Přepasírujeme ji přes cedník, aby v ní nebyly zbytečné a nepříjemné kousky koření a nakonec ještě omáčku zjemníme smetanou na vaření a také lžící karamelu. Ochutnáme. Je to výborné? Paráda!
Svíčková na smetaně samozřejmě nejlépe chutná s knedlíkem a brusinkovou zavařeninou.
Přeji dobrou chuť
PS: Další masové lahůdky najdete v kategorie Maso, masíčko.
Líbí se vám recept na svíčkovou na smetaně? Sdílejte ho s přáteli ;o) Díky!
Kolik byste dal/a receptu hvězdiček? (víc = lepší)
Další recepty z kategorií: Další recepty dle ingrediencí: bobkový list, celer, cibule, citron, hořčice, hovězí, hovězí roštěná, hovězí svíčková, karamel, máslo, mrkev, nové koření, pepř, petržel, slanina, smetana na šlehání, sůl, tymián
Mrkněte na můj nový projekt:
Jídelníček v čase karantény a náš nový projekt #vicnezkucharka. Mrkněte rovnou na www.vicnezkucharka.cz a nebo na článek zde na blogu, kde se dočtete, o co vlastně jde a proč to celé vzniklo.
Chybí mi v receptu celer, nebo se mýlím ?
Jaromíre, vy jste mi nasadil brouka do hlavy. Já jsem ho tam totiž vlastně záměrně nedávala, protože a to by bylo asi na dlouho.
Je ale pravdou, že by tam být měl. Recept jsem tedy upravila a do ingrediencí ho přidala. Aby moje i Vaše dušička měla klid a všechno bylo naprosto v pořádku.
Všechno nejlepší k narozeninám Pájo a diky za recepty.Také je svíčková ve velke oblibě v naší rodině a dělám ji téměř stejně. Oba saláty určitě vyzkouším,diky a užijte si dovolenou.Zdravi Liba