Španělský ptáček v rozletu je takový líný bráška španělského ptáčka… je rozcuchanější a na talíři pravděpodobně neudělá takovou parádu jako pěkně srolovaný uhlazený španělák, ale chuťově jsou na tom stejně. Bohovské.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Španělští ptáčci v rozletu

Ingredience na španělské ptáčky

Množství: 6 porcí

1 kg hovězího  masa – roštěnec ideál
2 vajíčka natvrdo
3 větší kyselé okurky
100 g slaniny, je-li
Horčice
Pepř
Sůl
200 ml vody
100 ml smetany na vaření
1 vrchovatá lžíce hladké mouky, pokud chcete zhusta
1/2 cibule


CHYSTÁTE ŠKOLNÍ SVAČINY?

Pak se vám bude líbit naše Velká svačinková bichle, čeká vás v ní na každý školní den jiný recept, sezonní, nutričně vyvážený, připravený do týdenních plánů. Nemusíte nic řešit ani vymýšlet, jen otočíte stránku.

Koupit Velkou svačinkovou bichli

Nebo si můžete stáhnout recepty na celý 1 měsíc zdarma! Více zde.

Postup přípravy

Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 50minut
Celkový čas: 65 minut

Tož tedy vezměme si nakrájené plátky hovězího. Poklepejte je paličkou na maso nebo vhodným kamenem, jako to dělám já. Plátky osolte, opepřete, potřete hořčicí a zaprašte moukou. Pěkně je pak na oleji zprudka osmahněte, aby se zatáhly a držely v sobě šťávičku. Můžete tam před tím ještě opražit cibulku na kostičky.

Tím jsme si ušetřili spoustu času, protože kdybychom rolovali španělského ptáčka, tak tam ještě musíte strkat vajíčko a okurku a nějakou uzeninu… pak to ještě propichovat a riskovat zranění.

Opečené maso pak zalijte dostatečně vodou, aby byly pěkně všechny plátky ponořené. Nechte na pospas osudu a vařte do měkka, což může být půl hodiny, 40 minut či déle. Záleží na tloušťce masa a typu.

Na této fázi mě vždycky nejvíc baví pozorovat první bublinky, co se proderou ze spod a z nikterak zajímavého nálevu se začne stávat krásně masem natáhlá omáčka. Chtěla bych mít tu vlastnost některých kuchařů, že nechají jídlo prostě být a třeba půl hodiny nebo hodinu si ho vůbec nevšímají, ale to já nedokážu. Obcházím kolem toho, šťouchám do toho, ochutnávám…. pálím si jazyk… nebo občas prsty, když jde o něco v troubě… a stejně se nepoučím.

Jak se tak maso vaří, uvařte si i vajíčka pěkně natvrdo, tj. aspoň deset minut ve vroucí vodě.

Maso pomalu dobublává postupně se vypařila krásná omáčka. Přidáme tedy nakrájené kyselé okurky a vajíčko a přidáme i smetanu, což tedy není nutné, ale můj muž má rád krémové věci, takže asi tak. Necháme ještě pět minut dobublat a servírujeme. Pokud máte rádi opravdu takové ty typicky české super moučně zahuštěné omáčky (moje maminka je na to specialistka), tak si rozmíchejte tak jednu vrchovatou lžíci mouky s vodou do husté omáčky, tj. záklechtka a přidejte do omáčky a povařte aspoň deset minut. Podle mě ale stačí lehké zaprášení moukou na začátku, aby byla omáčka skvělá.

Houskový knedlík je tu značka ideál, protože se do něj omáčka krásně vpije a to je přeci to, o co tu jde.

Dobrou chuť vám Pupíci
Pája