Španělští ptáčci v rozletu
Původní recept a podrobně nafocený postup přípravy najdete na www.receptypanicuby.cz
https://receptypanicuby.cz/maso/spanelsti-ptacci-v-rozletu/
Španělský ptáček v rozletu je takový líný bráška španělského ptáčka…je rozcuchanější a na talíři pravděpodobně neudělá takovou parádu jako pěkně srolovaný uhlazený španělák, ale chuťově jsou na tom stejně. Bohovské.
Ingredience na španělské ptáčky
Množství: 6 porcí1 kg hovězího masa – roštěnec ideál
2 vajíčka natvrdo
3 větší kyselé okurky
100 g slaniny, je-li
Horčice
Pepř
Sůl
200 ml vody
100 ml smetany na vaření
1 vrchovatá lžíce hladké mouky, pokud chcete zhusta
1/2 cibule
Postup přípravy
Doba vaření: 50minut
Celkový čas: 65 minut
Také by vám mohlo chutnat:
Tož tedy vezměme si nakrájené plátky hovězího. Poklepejte je paličkou na maso nebo vhodným kamenem, jako to dělám já. Plátky osolte, opepřete, potřete hořčicí a zaprašte moukou. Pěkně je pak na oleji zprudka osmahněte, aby se zatáhly a držely v sobě šťávičku. Můžete tam před tím ještě opražit cibulku na kostičky.
Tím jsme si ušetřili spoustu času, protože kdybychom rolovali španělského ptáčka, tak tam ještě musíte strkat vajíčko a okurku a nějakou uzeninu…pak to ještě propichovat a riskovat zranění perforaci zabaleného ptáčka.
Opečené maso pak zalijte dostatečně vodou, aby byly pěkně všechny plátky ponořené. Nechte na pospas osudu a vařte do měkka, což může být půl hodiny, 40 minut či déle. Záleží na tloušťce masa a typu.
Na této fázi mě vždycky nejvíc baví pozorovat první bublinky, co se proderou ze spod a z nikterak zajímavého nálevu se začne stávat krásně masem natáhlá omáčka. Chtěla bych mít tu vlastnost některých kuchařů, že nechají jídlo prostě být a třeba půl hodiny nebo hodinu si ho vůbec nevšímají, ale to já nedokážu. Obcházím kolem toho, šťouchám do toho, ochutnávám….pálím si jazyk…nebo občas prsty, když jde o něco v troubě…a stejně se nepoučím.
Jak se tak maso vaří, uvařte si i vajíčka pěkně natvrdo, tj. aspoň deset minut ve vroucí vodě.
Maso pomalu dobublává postupně se vypařila krásná omáčka. Přidáme tedy nakrájené kyselé okurky a vajíčko a přidáme i smetanu, což tedy není nutné, ale Čubí muž má rád krémové věci, takže asi tak. Necháme ještě pět minut dobublat a servírujeme. Pokud máte rádi opravdu takové ty typicky české super moučně zahuštěné omáčky (moje maminka je na to specialistka), tak si rozmíchejte tak jednu vrchovatou lžíci mouky s vodou do husté omáčky, tj. záklechtka a přidejte do omáčky a povařte aspoň deset minut. Podle mě ale stačí lehké zaprášení moukou na začátku, aby byla omáčka skvělá.
Houskový knedlík je tu značka ideál, protože se do něj omáčka krásně vpije a to je přeci to, o co tu jde.
Dobrou chuť vám Pupíci
Paní Čuba
Líbí se vám recept na španělské ptáčky? Sdílejte ho s přáteli ;o) Díky!
Kolik byste dal/a receptu hvězdiček? (víc = lepší)
Další recepty z kategorií: Další recepty dle ingrediencí: hořčice, hovězí, mouka, okurka, pepř, smetana, sůl, vejce
Mrkněte na můj nový projekt:
Jídelníček v čase karantény a náš nový projekt #vicnezkucharka. Mrkněte rovnou na www.vicnezkucharka.cz a nebo na článek zde na blogu, kde se dočtete, o co vlastně jde a proč to celé vzniklo.