Není nad to nechat maso odpočinout v nějaké dobré marinádě a poté si ho připravit. Já tu pro vás mám super marinované vepřové řízky, která nejlépe sluší vepřové kýtě, ale stejnou službu odvede například i kuřecí nebo krůtí maso.

Jejich chuť je pěkně plná, až buclatá, řekla bych. Pokud použijete i nastrouhanou cibuli, tak vás sice trošku pozlobí její připalování, ale bude to ještě o kategorii lepší. 🙂

Tak pojďme na to! Recept mám od našich slovenských příbuzných, takže díky za něj.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Marinované vepřové řízky

Ingredience na marinované vepřové řízky

Množství: 4 porce

600 g vepřové kotlety nebo kýty

Na marinádu:

1 lžička soli
1 lžička pepře
1 lžička červené papriky
1 lžička kari koření
1 lžíce slunečnicového oleje
1 lžička worchestrové omáčky
1 lžička kečupu
2 vajíčka

Nemusí být, ale rozhodně prospěje
2 nastrouhané cibule
půl lžičky pálivé papriky


ROZDÁVÁME KUCHAŘKY ZDARMA

Školní rok se blíží! Udělejte radost dítkům krásnou svačinkovou krabičkou a sobě téměř nekonečnou (nejen) svačinkovou inspirací. V mé kuchařce vás čeká 190 receptů, sezonních, nutričně vyvážených, připravených do týdenních plánů. Nemusíte nic řešit ani vymýšlet, jen otočíte stránku.

Koupit Velkou svačinkovou bichli

Navíc nyní získáte jako dárek naší Velkou prázdninovu bichli! Tedy 2 knihy za cenu jedné (platí pouze do rozdání zásob). Více zde.

Postup přípravy

Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 15 minut
Celkový čas: 30 minut

Marináda

Na marinádě tento recept stojí a leží, sedí a běží. Naštěstí nejde o nic složitého. Stačí všechny ingredience jen smíchat a nechat maso náležitě odpočívat. Úplný ideál je maso nechat marinovat třeba už večer před plánovaným pohoštěním. Bude pak krásně křehké a provoněné.

V misce si smíchejte sůl, pepř, červenou papriku, kari, slunečnicový olej, worchestrovou omáčku, kečup, vajíčka a na hrubo nastrouhanou cibuli. Ta tam sice být nemusí, ale vřele doporučuji ji tam dát. Je to opravdu super. Směs promíchejte a dejte do ní lehce naklepané plátky vepřové kýty a nechte aspoň půl hodiny spočinout. Nejvíc ale bude marináda slušet až druhý den.

Smažíme, pečeme

Nejkomplikovanější část celého receptu spočívá ve smažení – tedy hlavně v případě, že se budete držet mého doporučení přidat nastrouhanou cibuli. Ale všechno se dá zvládnout, tak se nebojte.

Zapněte troubu a nechte ji předehřát na 180°C. Tam budeme řízečky ještě dodělávat.

Na pánev dejte trošku oleje (např. slunečnicového) a nechte ho rozpálit. Marinované řízky budeme smažit na středním plameni a v podstatě opravdu jen chvilku tak, aby zezlátly. Stačí 2 a 2 minuty zprudka po každé straně.

Opečené řízky přendejte do pekáčku a hned do trouby, kde je necháme ještě trošku dopéct. Proč? Protože řízky se opravdu rychle začnou zlatit, a díky cibuli i připalovat, a nechceme riskovat, že by nebyly dopečené a zároveň připálené. 5 minut v troubě jim pomůže, aby se pěkně dotáhly do dokonalosti. Nechte je pak mimo troubu ještě 2-3 minuty odpočinout.

Pak už jen servírujeme s bramborem a nějakým dobrým salátkem. Ou mňam. 🙂

Dobrou chuť
Pája