Marinované vepřové řízky
Původní recept a podrobně nafocený postup přípravy najdete na www.receptypanicuby.cz
https://receptypanicuby.cz/maso/marinove-veprove-rizky/
Není nad to nechat maso odpočinout v nějaké dobré marinádě a poté si ho připravit. Já tu pro vás mám super marinované vepřové řízky, která nejlépe sluší vepřové kýtě, ale stejnou službu odvede například i s kuřecím nebo krůtím masem.
Jejich chuť je pěkně plná, až buclatá, řekla bych. Pokud použijete i nastrouhanou cibuli, tak vás sice trošku pozlobí její připalování, ale bude to ještě o kategorii lepší. 🙂
Tak pojďme na to! Recept mám od našich slovenských příbuzných, takže díky za něj.
Ingredience na marinované vepřové řízky
Množství: 4 porce600 g vepřové kotlety nebo kýty
Na marinádu:
1 lžička soli
1 lžička pepře
1 lžička červené papriky
1 lžička kari koření
1 lžíce slunečnicového oleje
1 lžička worchestrové omáčky
1 lžička kečupu
2 vajíčka
Nemusí být, ale rozhodně prospěje
2 nastrouhané cibule
půl lžičky pálivé papriky
Postup přípravy
Doba vaření: 15 minut
Celkový čas: 30 minut
Také by vám mohlo chutnat:
Marináda
Na marinádě tento recept stojí a leží, sedí a běží. Naštěstí nejde o nic složitého. Stačí všechny ingredience jen smíchat a nechat maso náležitě odpočívat. Úplný ideál je maso nechat marinovat třeba už večer před plánovaným pohoštěním. Bude pak krásně křehké a provoněné.
V misce si smíchejte sůl, pepř, červenou papriku, kari, slunečnicový olej, worchestrovou omáčku, kečup, vajíčka a na hrubo nastrouhanou cibuli. Ta tam sice být nemusí , ale vřele doporučuji ji tam dát. Je to opravdu super. Směs promíchejte a dejte do ní lehce naklepané plátky vepřové kýty a nechte aspoň půl hodiny spočinout. Nejvíc ale bude marináda slušet až druhý den.
Smažíme, pečeme
Nejkomplikovanější část celého receptu spočívá ve smažení – tedy hlavně v případě, že se budete držet mého doporučení přidat nastrouhanou cibuli. Ale všechno se dá zvládnout, tak se nebojte.
Zapněte troubu a nechte ji předehřát na 180°C. Tam budeme řízečky ještě dodělávat.
Na pánev dejte trošku oleje (např. slunečnicového) a nechte ho rozpálit. Marinované řízky budeme smažit na středním plameni a v podstatě opravdu jen chvilku tak, aby zezlátly. Stačí 2 a 2 minuty zprudka po každé straně.
Opečené řízky přendejte do pekáčku a hned do trouby, kde je necháme ještě trošku dopéct. Proč? Protože řízky se opravdu rychle začnou zlatit a díky cibuli i připalovat a nechceme riskovat, že by nebyly dopečené a zároveň připálené. 5 minut v troubě jim pomůže, aby se pěkně dotáhly do dokonalosti. Nechte je pak mimo troubu ještě 2-3 minuty odpočinout.
Pak už jen servírujeme s bramborem a nějakým dobrým salátkem. Ou mňam. 🙂
Dobrou chuť
Pája
Líbí se vám recept na marinované vepřové řízky? Sdílejte ho s přáteli ;o) Díky!
Kolik byste dal/a receptu hvězdiček? (víc = lepší)
Další recepty z kategorií: Další recepty dle ingrediencí: červená paprika, chilli, cibule, kari, kečup, olej, pepř, sůl, vajíčko, vepřové, worchestrová omáčka
Mrkněte na můj nový projekt:
Jídelníček v čase karantény a náš nový projekt #vicnezkucharka. Mrkněte rovnou na www.vicnezkucharka.cz a nebo na článek zde na blogu, kde se dočtete, o co vlastně jde a proč to celé vzniklo.
Moc se mě líbí,jak to máte sestavený,velký plus,co honem připravit,je to šikovný a velký dík.Recepty nejsou složitý,ingredijence jsou k sehnání,už se těším co vyberu a připravím
Aleno moc díky! Jsem ráda, že se to líbí a přijde Vám to praktické. Proto jsme to dělaly a dělat budeme dál. Budeme moc rádi za další Vaše postřehy nebo třeba i nápady, co dál zařadit.
Mějte se krásně,
Pája
Tak včera jsem dělala marinované řízky podle receptury, použila jsem krůtí prsa, naložila den předem. Bylo to dobré, zajímavé, s cibulí super, chutnalo všem, jen jednu připomínečku: nejsou to ŘÍZKY!
Snad plátky, ale řízany jsou přece něco jiného, ne? No možná na Slovači ano.
Za recepis děkuji, určitě zopakjuji.
Zdravím vás i vaše štěňátka, ať se vám všem daří.
Marie
Maruško, to máš pravdu 🙂 Zvažovala jsem, jestli dát řízky, plátky, maso nebo co vlastně. Ale hlavně, že je to dobré.
Pájo, ty marinované řízky musím udělat, jen si musím dojít pro tu vepřovou kýty, ale možná to zkusím z kuřecího, díky Zdena