U nás doma se jede v krémových polévkách a to ve velkém. Jedna z našich velkých lásek je krémová sýrová polévka s na oleji pečeným chlebem. Krásně zasytí a pomazlí trávící trubici až do bříška. Neplatí tu ale pravidlo, že čím víc sýra, tím líp, protože zase nechceme vytvořit polévkové fondue. Proto přistupujte k množství sýra zodpovědně a nepřepalte to.

Na opejkánky si někde nezapomeňte usyslit starší chléb – nenapustí se pak tolik olejem a je chuťově daleko lepší.

Pojďme tedy na krémovku.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Krémová sýrová polévka s opečeným chlebem

Ingredience na sýrovou polévku

Množství: 4 porce

1 l kuřecí vývaru – čím domáčtější, tím lepší, ale zvládnete i s bujonem
250 ml smetany na vaření
3 střední brambory
100 g sýra gouda nebo čedaru
2 trojúhelníčky taveného sýra
½ cibule
1 stroužek česneku
Špetka majoránky
Hrudka másla

3 plátky starého chleba
2 lžíce olivového oleje


TIP na vděčný vánoční dárek: V každé mé kuchařce vás čeká 190 receptů – to je 2-3× víc než ve většině ostatních kuchařek. Co uvařit zítra jednou pro vždy vyřešeno.

Prohlédnout kuchařky

Navíc k výhodnému balíčku 3 Bichlí získáte nyní dárek v hodnotě 490 Kč ZDARMA! #VícNežKuchařka

Postup přípravy

Doba přípravy: 10 minut
Doba vaření: 25 minut
Celkový čas: 35 minut

Do hrnce přidejte máslo a opražte na něm na kostky nakrájenou cibuli. Když už začíná cibulka hnědnout, přidejte nasekaný česnek a nakrájené brambory, zalijte kuřecím vývarem a smetanou a  nechte je vařit do měkka. Pokud není vývar dostatečně slaný, tak přisolte.

Jakmile budou brambory měkké, je čas je hodit do robota (třeba Promesso z mé recenze) nebo food procesoru a rozmixovat dohladka. Měla by vám vzniknout krémová konzistence. Kdyby byla hodně hustá, je možné ji doředit. Pokud bude zase naopak moc tekutá, tak počkejte, co s ní provede přidání sýra.

Základ máme, takže je na čase přidat nastrouhaný sýr i tavený sýr a polévku na mírném plameni ještě chvilku prohřát, aby se sýry rozpustily. Přidejte jeden prolisovaný česnek, ten tomu dodá šmak. Přidejte špetku majoránky.

Sýrová polévka je hotová! Nechte ji si chvilku odpočinout a pojďme osmažit chléb.

Opejkánky

Já si chléb opékám tak, že nechám rozehřát pánev na sucho. Přidám na kostky nakrájený chléb – opět, čím starší, tím lepší (ale zase na něm nemusí kvést plíseň). Opékám ze všech stran a jakmile začne chléb trošku zlátnout, jemně překápnu olivovým olejem. Je to o chlup zdravější, než smažit chleba přímo v oleji…tedy tak mi to aspoň přijde 🙂

Pokud jste stejně jako já polévkové typy, mrkněte na polévkové recepty pro další inspiraci.