Skvělý salát se zeleným chřestem
Původní recept a podrobně nafocený postup přípravy najdete na www.receptypanicuby.cz
https://receptypanicuby.cz/salaty/chrestovy-salat/
Sezona chřestu nebývá nikterak dlouhá, takže pojďme využít jarní příležitosti, kdy se tato zelená libůstka objevuje v Čechách a připravme si skvělý svěží chřestový salát.
Je pravdou, že se chřest často připravuje v podobě s holandskou omáčkou nebo sýrově zapečený, ale my poplaveme trošku proti proudu a půjdeme na něj od lesa.
Ingredience na chřestový salát
Množství: 4 porce500 g zeleného chřestu – 1 svazek
200 g cherry rajčat
Hrst čerstvé bazalky
1 mozzarella (125 g)
1 žlutá paprika
Na zálivku
2 lžíce olivového oleje (40 ml)
1 stroužek česneku
1 lžíce šťávy z citronu (20 ml)
špetka soli
Postup přípravy
Doba vaření: 5 minut
Celkový čas: 10 minut
Také by vám mohlo chutnat:
Jak očistit a uvařit chřest
Začneme tím zdánlivě nejsložitějším a to očištěním chřestu. Ono to totiž vlastně není nic složitého.
- Omytý chřest vezměte do ruky a odlámejte z něj dřevnaté konce. Chřest krásně pruží a zlomí se přesně v tom bodě, kde bychom jinak měli odkrojit nožem.
- Jednotlivé výhonky ještě přibližně v jejich polovině oškrábejte škrabkou od špičky dolů.
Takto upravený chřest pak hoďte do vroucí osolené vody a nechte ho vařit 3-4 minuty. Měl by být krásně křupavý, rozvařeninu tu nechceme.
Jakmile je chřest hotový, propláchněte ho ledovou vodou (ano, trochu barbarské) – uchová si tak svou krásnou zelenou barvu a přestane se vařit. Pro větší labužníky je tu pak varianta dát chřest do ledové lázně a tak ho zprudka zchladit.
Připravujeme salát
Chřest máme, takže teď už jen ten zbytek. Zeleninu si nakrájejte na příjemnou velikost pro zkus. Já jsem volila variantu cherry rajčata s paprikou, ale zeleniny se dá samozřejmě přidat i podstatně víc. Hlavní roli by tu měl ale stále hrát chřest.
K zelenině přidejte pokrájenou mozzarellu a také pokrájený chřest. Nezapomeňte na čerstvou bazalku. Tu jen prstíčkama natrhejte a přihoďte.
Zálivka
Smíchejte si olivový olej s pěkně utřeným česnekem, solí a lžící citronové šťávy. Takto super jednoduchá zálivka úplně stačí a udělá se zeleninou velkou parádu.
Zálivku vmíchejte do salátu a je vymalováno.
Je to prostě a jednoduše boží.
Dobrou chuť
Pája
Líbí se vám recept na chřestový salát? Sdílejte ho s přáteli ;o) Díky!
Kolik byste dal/a receptu hvězdiček? (víc = lepší)
Další recepty z kategorií: Další recepty dle ingrediencí: bazalka, česnek, chřest, citronová šťáva, mozzarella, olivový olej, paprika, rajčata, sůl
Mrkněte na můj nový projekt:
Jídelníček v čase karantény a náš nový projekt #vicnezkucharka. Mrkněte rovnou na www.vicnezkucharka.cz a nebo na článek zde na blogu, kde se dočtete, o co vlastně jde a proč to celé vzniklo.
Paní Pájo. Dobrý den. Vaše týdenní recepty celá moje rodina miluje pro jejich aktuálnost (např. jaro – chřest). Jsou výborné.
Díky. S přátelským pozdravem Bohumil.
Bohumile, moc Vám děkuji. Opravdu si toho vážím, že je využíváte. Mějte se celá Vaše rodina dobře.
Chřest miluju, zapečený zabalený v angické slanině, lehce uvařený se strouhankou a máslem, polivčička,…
Jediná chybička jest jeho cena!
Letos až 250 kaček za svazeček! Kvalita velmi odlišná. S tloušťkou stonků hubne šrajtofle. Cena srovnatelná třeba s cenou masa.
irituje mě, že se píše, že chřest
pomalu pomaloučku nachází místo v našich kuchyních.Mám jednoho Vietnamce, kde je svazeček 16 stonků za stovku.Už jsem tam nechala 3!
Zdravím
Marie
Hezký den Maruško, to jsou opravdu dost šílené ceny! Já jsem letos (2020) kupovala kolem 70 Kč a ta kvalita byla moc dobrá.
Za recepty jsem moc ráda, čtu je a často i zkouším.Díky