Sezona chřestu nebývá nikterak dlouhá, takže pojďme využít jarní příležitosti, kdy se tato zelená libůstka objevuje v Čechách a připravme si skvělý svěží chřestový salát.

Je pravdou, že se chřest často připravuje v podobě s holandskou omáčkou nebo sýrově zapečený, ale my poplaveme trošku proti proudu a půjdeme na něj od lesa.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Skvělý salát se zeleným chřestem

Ingredience na chřestový salát

Množství: 4 porce

500 g zeleného chřestu – 1 svazek
200 g cherry rajčat
Hrst čerstvé bazalky
1 mozzarella (125 g)
1 žlutá paprika

Na zálivku

2 lžíce olivového oleje (40 ml)
1 stroužek česneku
1 lžíce šťávy z citronu (20 ml)
špetka soli


ROZDÁVÁME KUCHAŘKY ZDARMA

Školní rok se blíží! Udělejte radost dítkům krásnou svačinkovou krabičkou a sobě téměř nekonečnou (nejen) svačinkovou inspirací. V mé kuchařce vás čeká 190 receptů, sezonních, nutričně vyvážených, připravených do týdenních plánů. Nemusíte nic řešit ani vymýšlet, jen otočíte stránku.

Koupit Velkou svačinkovou bichli

Navíc nyní získáte jako dárek naší Velkou prázdninovu bichli! Tedy 2 knihy za cenu jedné (platí pouze do rozdání zásob). Více zde.

Postup přípravy

Doba přípravy: 5 minut
Doba vaření: 5 minut
Celkový čas: 10 minut

Jak očistit a uvařit chřest

Začneme tím zdánlivě nejsložitějším a to očištěním chřestu. Ono to totiž vlastně není nic složitého.

  1. Omytý chřest vezměte do ruky a odlámejte z něj dřevnaté konce. Chřest krásně pruží a zlomí se přesně v tom bodě, kde bychom jinak měli odkrojit nožem.
  2. Jednotlivé výhonky ještě přibližně v jejich polovině oškrábejte škrabkou od špičky dolů.

Takto upravený chřest pak hoďte do vroucí osolené vody a nechte ho vařit 3-4 minuty. Měl by být krásně křupavý, rozvařeninu tu nechceme.

Jakmile je chřest hotový, propláchněte ho ledovou vodou (ano, trochu barbarské) – uchová si tak svou krásnou zelenou barvu a přestane se vařit. Pro větší labužníky je tu pak varianta dát chřest do ledové lázně a tak ho zprudka zchladit.

Připravujeme salát

Chřest máme, takže teď už jen ten zbytek. Zeleninu si nakrájejte na příjemnou velikost pro zkus. Já jsem volila variantu cherry rajčata s paprikou, ale zeleniny se dá samozřejmě přidat i podstatně víc. Hlavní roli by tu měl ale stále hrát chřest.

K zelenině přidejte pokrájenou mozzarellu a také pokrájený chřest. Nezapomeňte na čerstvou bazalku. Tu jen prstíčkama natrhejte a přihoďte.

Zálivka

Smíchejte si olivový olej s pěkně utřeným česnekem, solí a lžící citronové šťávy. Takto super jednoduchá zálivka úplně stačí a udělá se zeleninou velkou parádu.

Zálivku vmíchejte do salátu a je vymalováno.

Je to prostě a jednoduše boží.

Dobrou chuť
Pája