Sezona chřestu nebývá nikterak dlouhá, takže pojďme využít jarní příležitosti, kdy se tato zelená libůstka objevuje v Čechách a připravme si skvělý svěží chřestový salát.

Je pravdou, že se chřest často připravuje v podobě s holandskou omáčkou nebo sýrově zapečený, ale my poplaveme trošku proti proudu a půjdeme na něj od lesa.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Skvělý salát se zeleným chřestem

Ingredience na chřestový salát

Množství: 4 porce

500 g zeleného chřestu – 1 svazek
200 g cherry rajčat
Hrst čerstvé bazalky
1 mozzarella (125 g)
1 žlutá paprika

Na zálivku

2 lžíce olivového oleje (40 ml)
1 stroužek česneku
1 lžíce šťávy z citronu (20 ml)
špetka soli


TIP na vděčný vánoční dárek: V každé mé kuchařce vás čeká 190 receptů – to je 2-3× víc než ve většině ostatních kuchařek. Co uvařit zítra jednou pro vždy vyřešeno.

Prohlédnout kuchařky

Navíc k výhodnému balíčku 3 Bichlí získáte nyní dárek v hodnotě 490 Kč ZDARMA! #VícNežKuchařka

Postup přípravy

Doba přípravy: 5 minut
Doba vaření: 5 minut
Celkový čas: 10 minut

Jak očistit a uvařit chřest

Začneme tím zdánlivě nejsložitějším a to očištěním chřestu. Ono to totiž vlastně není nic složitého.

  1. Omytý chřest vezměte do ruky a odlámejte z něj dřevnaté konce. Chřest krásně pruží a zlomí se přesně v tom bodě, kde bychom jinak měli odkrojit nožem.
  2. Jednotlivé výhonky ještě přibližně v jejich polovině oškrábejte škrabkou od špičky dolů.

Takto upravený chřest pak hoďte do vroucí osolené vody a nechte ho vařit 3-4 minuty. Měl by být krásně křupavý, rozvařeninu tu nechceme.

Jakmile je chřest hotový, propláchněte ho ledovou vodou (ano, trochu barbarské) – uchová si tak svou krásnou zelenou barvu a přestane se vařit. Pro větší labužníky je tu pak varianta dát chřest do ledové lázně a tak ho zprudka zchladit.

Připravujeme salát

Chřest máme, takže teď už jen ten zbytek. Zeleninu si nakrájejte na příjemnou velikost pro zkus. Já jsem volila variantu cherry rajčata s paprikou, ale zeleniny se dá samozřejmě přidat i podstatně víc. Hlavní roli by tu měl ale stále hrát chřest.

K zelenině přidejte pokrájenou mozzarellu a také pokrájený chřest. Nezapomeňte na čerstvou bazalku. Tu jen prstíčkama natrhejte a přihoďte.

Zálivka

Smíchejte si olivový olej s pěkně utřeným česnekem, solí a lžící citronové šťávy. Takto super jednoduchá zálivka úplně stačí a udělá se zeleninou velkou parádu.

Zálivku vmíchejte do salátu a je vymalováno.

Je to prostě a jednoduše boží.

Dobrou chuť
Pája