Mrkvový koláč
Původní recept a podrobně nafocený postup přípravy najdete na www.receptypanicuby.cz
https://receptypanicuby.cz/peceme/mrkvovy-kolac/
Mrkvový koláč pro mnoho lidí působí poměrně nedůvěryhodným dojmem, který pravděpodobně plyne z domnělé neslučitelnosti mrkve, jakožto zástupce zeleniny, a něčeho sladkého. Já jsem tímto předsudkem poměrně dlouhou dobu trpěla a pranic mě nelákalo na tom, abych se vůbec do seznamování s mrkváčem pouštěla.
Jak jsem rostla a nabývala zkušeností a zdravého selského rozumu, řekla jsem si, že na tom pravděpodobně něco být musí a že se tedy obětuji a mrkváčka vyzkouším.
Na první pohled mě tedy moc nelákal…taková věc, trošku do oranžova, ale žádná výrazná barevnost, ozdobičky, krémíčky, ani ovoce….Jenže i v životě platí, že většinou ty nejlepší věci nejsou nastrojené jak do cirkusu, ale působí nenápadným a klidným dortem – stejně jako mrkváček.
Každý kousek této dobroty chutná lehce skořicově a občas překvapí tím, že ucítíte rozinku nebo kousek oříšku. Chuť k tomu ještě jemně dolaďuje náplň mrkváčku, která má lehce citrónovou a svěží chuť a jen to celý zázrak podtrhne. Jestliže vám až do teď neodkápla ani jedna mlsná slina, budete si muset nejspíš tuto lahodnost připravit doma a vyzkoušet ji.
Ingredience na mrkvový koláč
Množství: 1 celý plech4 vejce
1 a ¼ hrnku oleje
2 lžíce mléka
50g másla
2 hrnky polohrubé mouky
2 hrnky cukru (klidně I třtinový)
3 lžičky kypřícího prášku
3 lžičky skořice
Špetka soli
3 hrnky nastrouhané mrkve (cca 6 větších mrkví)
(Rozinky, vlašské či jiné oříšky)
Náplň:
200g lučiny
Citronová kůra
½ šťávy z citronu
½ hrnku práškového cukru
Postup přípravy
Doba vaření: 30 minut
Celkový čas: 60 minut
Také by vám mohlo chutnat:
Příprava mrkvového koláče
Do mísy si hodíme všechny mokré a blemcavé suroviny a metličkou je promícháme dohromady (mléko, olej, žloutky a rozpuštěné máslo). Pak tam hodíme skořici, cukr, prášek do pečiva a postupně vmícháme mouku a nakonec i mrkvičku. Směs na první pohled vůbec nevypadá vábivě a bez menšího problému by to mohlo suplovat fingované zvratky. To by vás ale nemělo odradit! Vydržte!
Tuto směs pak vlijeme do vymazaného a vysypaného pekáčku (třeba takového).
Koláč se peče přibližně čtyřicet minut na 180 °C a nejspolehlivější kontrolou je do koláče píchnout špejlí po 30ti minutách. Když je mrkvový koláč hotový, na špejli už se nic nenabalí.
Já jsem naposledy pekla na horký vzduch a s větším pekáčem a koláč byl už za 1/2 hodiny. Placka byla také tenčí, tím pádem jsem ji jen rozkrojila na dvě části (ne vodorovně) a připlácla je na sebe. Bylo to krapet jednoduší než řezat svisle :).
Jakmile je koláč hotový, je potřeba ho nechat vychladnout a teprve pak rozříznout napůl a potřít připravenou náplní.
Jak na náplň?
Já dělám náplň velmi jednoduchou. Smíchám jen lučiny, trošku citronové kůry, šťávu z citronu a cukr a celý plochu mrkvového dortu potřeme a přiklopíme.
Užitečný tip
Doporučuji koláč péct večer, aby přes noc stačil vychladnout v ledničce. Sice mi dělalo problém usnout a pak dospat, ale čekání se určitě vyplatí a ráno už se pak můžete tetelit z vlastnoručně vyrobeného skvěle šťavnatého mrkváče. Krom toho můžete mít dobrý pocit z toho, že děláte něco pro zdraví – není lepší způsob jak absorbovat karoten.
Mrkvím zdar!
Pája
P.S. Čubí muž nemá rád oříšky ani rozinky, ale vřele je doporučuji! Hrstka ořechů a rozinek tomu všemu dodá parádní šmrnc.
Ahoj , veľmi rada si pozerám recepty. Dnes je toho na inšpiráciu veľmi veľa. Ale vo väčšine mi chýba čas cca pečenia. Keď dávam recept je to prvé na čo sa pýtajú a nie vždy sú to ostrielané cukrárky. Pozdravujem.
To mi také hodně chybí. Proto jsme to v rámci receptů zařadili, aby to bylo pro lidi bližší. Je pravda, že zrovna s odhadováním času u některých věcí je to hodně ošidné. Dnes jsem např. dělala právě mrkvový koláč na jiném plechu a v jiné troubě a s časem jsem se dostala na 1/2 hodiny. Trošku jsem tedy recept poupravila a upřesnila. Snad to tak bude pro všechny srozumitelnější. Měj se krásně.