Jasně, můžeme si udělat klasickou sekanou, ale proč to nezkusit tentokrát jinak? Mám tu pro vás bezvadnou sekanou z masa a zeleniny, která je tak šťavnatá, že… Mňam.

Vepřová sekaná se zeleninou je taky bezvadnou variantou, pokud hledáte bezlepkovou či bezlaktózovou variantu sekané.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Sekaná se zeleninou

Ingredience na sekanou se zeleninou

Množství: 4 porce

300 g mletého vepřového masa – ideálně plecka
200 g mletého hovězího masa – zadní
2 vajíčka
1 střední cuketa
1 větší mrkev
1/2 cibule
2 stroužky česneku
100 g ovesných vloček
1 lžíce horčice
Špetka soli (5 g)
1 lžíce oleje na smažení (10 ml)


ROZDÁVÁME KUCHAŘKY ZDARMA

Školní rok se blíží! Udělejte radost dítkům krásnou svačinkovou krabičkou a sobě téměř nekonečnou (nejen) svačinkovou inspirací. V mé kuchařce vás čeká 190 receptů, sezonních, nutričně vyvážených, připravených do týdenních plánů. Nemusíte nic řešit ani vymýšlet, jen otočíte stránku.

Koupit Velkou svačinkovou bichli

Navíc nyní získáte jako dárek naší Velkou prázdninovu bichli! Tedy 2 knihy za cenu jedné (platí pouze do rozdání zásob). Více zde.

Postup přípravy

Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 60 minut
Celkový čas: 75 minut

Pokud se rozhodnete být skutečnými klasiky a kuchaři na 100%, pracujte s masem ještě nenamletým, protože u něj budete mít daleko větší jistotu, že nejde o nějaký masový patvar. Nechci křivdit dobrým a poctivým řezníkům, kteří prodávají dobré mleté, ale bohužel se často setkávám s takovou kvalitou masa, že bych to nejradši mrskla z okna.

Celé hovězí i vepřové maso nakrájejte na kostky a prožeňte robotem s mlýnkem na maso či jinak namelte.

Já kopu za robota od G21 Vitality – Promesso. Mrkněte na mou recenzi, pokud řešíte koupi robota a zvažujete, který a proč. 

Jestliže ale nechcete ztrácet čas, připravte si mleté již koupené.

Mícháme

Do mísy si dejte maso, přidejte ovesné vločky, celá vejce, lžičku hořčice  a osolte špetkou soli. Promíchejte a jdeme na zeleninu.

Mrkev i cuketu si nastrouhejte nahrubo a společně s na kostky nakrájenou cibulí osmahněte přibližně 5 minut na lžíci oleje. Přidejte taky prolisovaný česnek a celou směs nechte chvíli vychladnout, než ji smícháte s připraveným masem.

Promíchejte pěkně poctivě maso a zeleninovou směs a ze vzniklé hmoty pak vytvarujte pěknou šištičku. Ku tvarování velmi dobře pomůže, když si ruce namočíte do studené hmoty a sekanou v nich budete tvarovat. Celou sekanou přendejte do pekáčku. Podlejte cca 100 ml vody.

Pečeme

Troubu si rozpalte na 180°C a sekanou pečte přibližně 1 hodinu. V průběhu pečení sekanou párkrát podlijte výpekem. Ke konci bude mít krásnou zlatavou barvičku.

Sekaná se zeleninou je klasicky nejlepší s bramborovou kaší nebo třeba jen vařenými bramborami.

Dobrou chuť přeje Pája