Hovězí guláš s povidly
Původní recept a podrobně nafocený postup přípravy najdete na www.receptypanicuby.cz
https://receptypanicuby.cz/gulase/hovezi-gulas-s-povidly/
S gulášem se to má tak: je to jako mít rád hudbu – buď vám může být vcelku jedno, co a jakým způsobem posloucháte, nebo můžete být opravdový labužník a hudbu si vybírat a a poslechem se doslova hýčkat. Kam myslíte, že spadá hovězí guláš s povidly? 😉
Pokud jste hádali variantu druhou, jste doma. Kdo už mě čte nějakou dobu, tak určitě ví, že guláše u nás doma máme hodně rádi. Věnujeme jim péči, máme je rádi, dotahujeme je do nových chutí a zkoušíme, co se s nimi dá jen provést (věc druhá je pak ta, že je většinou stačíme sníst ještě dřív, než je vyfotíme a dáme na web…ups). Nedávno jsem měla možnost u známých ochutnat variantu hovězí guláš s povidly a to pro mě bylo učiněné labůžo. A mělo by být i pro vás…
Ingredience na hovězí guláš s povidly
Množství: 6 porcí1 kg hovězí kližky nebo hovězí plece
2 velké cibule
3-4 stroužky česneku
2 lžíce rajského protlaku (35 g)
2 lžíce červené papriky
1 lžička kmínu
1 lžička soli
1 bobkový list
5 kuliček černého pepře
3 kuličky nového koření
4-5 vrchovatých lžic povidel
1 lžička cukru
Špetka skořice
2 větší brambory
(2 vrchovaté lžíce mouky na zahuštění)
1 l vody
4 lžíce oleje nebo sádlo na podmaštění
1 špetka majoránky
Postup přípravy
Doba vaření: 60 minut
Celkový čas: 80 minut
Také by vám mohlo chutnat:
Maso na guláš
Říká se, že nejlepším masem na hovězí guláš je kližka pro svou prorostlost kolagenem, který po uvaření udělá z masa pěknou měkotu a krásně zahustí omáčku. Já popravdě kližkový guláš moc ráda nemám.
Radši si ho připravím z hovězí plece, která je chuťově také super a nemusím u toho přežvykovat cosi gumového. Ale každému dle jeho chuti.
Maso si každopádně nakrájejte na kostky cca 4 centimetrové kostky.
Základáme základ
Do papiňáku či nějakého obyčejného hrnce si dejme 2 lžíce oleje nebo sádla.
Nakrájíme si na kostky veškerou cibuli (kostky mohou být klidně i větší) a nechme ji jemně zhnědnout na připraveném oleji (tento proces může trvat 5-10 minut, tak trpělivost).
Jakmile začíná cibulka hnědnout, přidejte maso a nechte ho orestova do zezlátnutí.
Jdeme kořenit
Na začátku receptu jsem psala o tom, jak je guláš vlastně jako poslech hudby. A my si teď společně pěkně poštelujeme basy a další maličkosti, abychom to měli pěkně v co nejlepší kvalitě. JDEME TO OKOŘENIT.
Pod osmažené maso přidejte červenou papriku, rychle promíchejte a zalijte 1 l vody. Paprika by se neměla na pánvi smažit dlouho, aby nezhořkla. A co dál? Přidáme bobkový list, nové koření, pepř, špetku skořice, lžíci cukru, rajský protlak, trochu kmínu, 2 stroužky česneku a samozřejmě povidla. Osolíme dle potřeby, maso podlijeem vodou a necháme maso dusit do změknutí.
Nerada hustím moukou a tady se tomu vyhnu elegantně – nastrouhám na jemno 2 brambory a nechám je také vařit společně s masem. Časem se rozvaří a jejich škrob vytvoří pěknou omáčku. Ale pokud na mouce trváte, tak ještě počkejte… tu až na konec.
S mým papiňákem je maso měkké přibližně za 40 minut. Jak je na tom ten váš? Pokud budete vařit v obyčejném hrnci, bude recept samozřejmě podstatně časově náročnější.
Dolaďujeme detaily
Maso je měkké? Pokud máte rádi moučné omáčky, přidejte dvě vrchovaté lžíce domácí jíšky (2 lžíce oleje, 2 vrchovaté lžíce mouky a smažíme aspoň 10 minut). Jíšku nechte v guláši ještě aspoň 10 minut povařit.
Je guláš moc řídký? Přidejte ještě jíšku. Je moc hustý? Dořeďte vodou. No ale pokud nemusíte mít omáčku super krémovou, svou práci při vaření vykonají nastrouhané brambory a není potřeba nic přidávat.
Nakonec přidejte špetku majoránky a pokud máte rádi intenzivnější chuť česneku tak ještě 1-2 stroužky čerstvého česneku a už guláš nevařte.
Jak chutná guláš nejlépe?
Jak určitě víte, guláš je nejlepší druhý den, když se všechny chutě rozloží. No ale upřímně, kdo to tak dlouho vydrží? Ale zkuste to.
My ho máme nejradši s knedlíkem nebo něčím podobným. Chcete další tip na přílohu, mrkněte sem.
Líbí se vám recept na hovězí guláš s povidly? Sdílejte ho s přáteli ;o) Díky!
Kolik byste dal/a receptu hvězdiček? (víc = lepší)
Další recepty z kategorií: Další recepty dle ingrediencí: bobkový list, brambory, červená paprika, česnek, cibule, cukr, hovězí, kmín, majoránka, mouka, nové koření, olej, povidla, skořice, sůl
Mrkněte na můj nový projekt:
Jídelníček v čase karantény a náš nový projekt #vicnezkucharka. Mrkněte rovnou na www.vicnezkucharka.cz a nebo na článek zde na blogu, kde se dočtete, o co vlastně jde a proč to celé vzniklo.
Určitě guláš s povidly zkusím. Určitě tam nebudu dávat skořici, ani cukr (povidla budou bohatě stačit.
Zaskočilo mě podlití litrem vody, radši guláš dusím a podlévám po troškách (celkově to nejspíš litr je, ale určitě ne nalít najednou).
Hezký den, Petře. Skořice tomu ale opravdu dá šmrnc. Doporučuji. Cukr není potřeba, pokud jsou povidla dost sladká, což samozřejmě závisí na tom, jaká máte po ruce. Děkuji za komentář ohledně dušení a postupném podlévání guláše. Postupuji stejně, také nechávám dusit a postupně podlévám. Recept jsem pro jistotu lehce upravila. Mějte se hezky, Pája
Ahoj,moc se omlouvám,ale hodnocení na sociálních sítích ode mne nebude.Máš dobré nápady,část jsem již vyzkoušel,něco se povedlo , něco méně,ale komentovat to na veřejných sítích to nebudu zrušil jsem je.Dík Vašek