Mrkvová polévka nemusí na první pohled působit zrovna atraktivním dojmem, ale dají se s ní dělat doslova psí kusy. Často ji opomíjím, ale když už se dostane na talíř, vždycky je to naprostá lahoda a potěšení.

Variant, jak si připravit mrkvovou polévku, je celá řada a  můžete pracovat s chuťovým spektrem od sladší varianty, hebce krémovou, pěkně pálivou, chilli, kari atd atd. Jen se toho nebát.

Já jsem si pro vás připravila recept na variantu s troškou zázvoru, aby to jen tak velmi jemně podráždilo jazyk a smetanou. Tak mám totiž mrkvovou polévku nejradši.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Mrkvová polévka

Ingredience na mrkvovou polévku

Množství: 4 porce

5 mrkví
1 petržel
2 střední brambory
1 smetana na šlehání (min. 31%)
1 lžička čerstvého strouhaného zázvoru
1/2 cibule
2 stroužky česneku
1 bobkový list
2-3 nové koření
5 celých pepřů
špetka majoránky
Sůl dle chuti
3/4 l vody
1 vrchovatá lžíce másla


TIP na vděčný vánoční dárek: V každé mé kuchařce vás čeká 190 receptů – to je 2-3× víc než ve většině ostatních kuchařek. Co uvařit zítra jednou pro vždy vyřešeno.

Prohlédnout kuchařky

Navíc k výhodnému balíčku 3 Bichlí získáte nyní dárek v hodnotě 490 Kč ZDARMA! #VícNežKuchařka

Postup přípravy

Doba přípravy: 10 minut
Doba vaření: 20 minut
Celkový čas: 30 minut

Chcete posílat 1x týdně upozornění na nové recepty emailem? Navíc získáte pár dárečků! Klikněte sem a vše se dozvíte.


Také by vám mohlo chutnat:

Krom už zmiňované pestrosti, jak si polévku připravit je podle mě taky naprosto super, že je velmi rychlá a dost často chutná i těm nejmenším dětem (u těch ale prrr s ostrými chutěmi jako kari, chilli nebo právě zázvor).

Zakládáme polévku

Ještě než všechno naházíme do hrnce a odtančíme dělat další věci, tak si nejprve očistíme zeleninu – tedy mrkev, petržel, cibuli, česnek a brambory.

Zeleninu si nakrájíme na kostičky a opečeme ji v hrnci na rozpuštěném másle. Pečení v zelenině uvolní její dokonalou chuť, takže tento krok nepodceňujte a zeleninu jen nepřelíveje vodou.

Jakmile má zelenina lehce opečenou formu, přidejte také koření – nové koření, pepř, bobkový list, přelijte vodou a osolte.

Nechte zeleninu pěkně povařit a změknout.

Dotahujeme k dokonalosti

Protože chceme vytvořit něco moooc dobrého, bude teď trošku potřeba ladit chutě. Jak?

V první řadě zeleninu po jejím změknutí rozmixujeme dohladka společně s kořením. Pro opravdové fajnovky pak doporučuji ještě přelít přes cedník, aby byl krém krémovatý na 100%.

Přidejte smetanu a nechte lehce bublat. Dosolte, pokud je potřeba a jdeme na třešničku (rozuměj zázvor) na dortu. Čerstvý zázvor si nestrouhejte a vymačkejte z něj šťávu. Té stačí opravdu jen málo – já dávám třeba jen 1 malou lžičku, ale pro větší ostrost klidně přidejte i víc – prostě podle chuti. Méně je více, takže přidávejte pomalu a postupně, 😉 Nakonec přidejte trošku majoránky.

Polévka je hotová a můžeme servírovat. Pokud chcete větší pestrost polévky, určitě vyzkoušejte přidat například lžičku kari nebo lžičku chilli popřípadě se více rozvášněte se zázvorem. Ideálně ale nedávejte všechny tyto ingredience najednou, protože to už by se hodně tlouklo.

Skvělá je s opečenými houskovými nebo rohlíčkovými krutonky, aby něco křuplo, že? Ale i jen tak krém je báječný.

Dobrou chuť a karotenu zdar!
Pája