14 tipů na silvestrovské pomazánky
Původní recept a podrobně nafocený postup přípravy najdete na www.receptypanicuby.cz
https://receptypanicuby.cz/postrehy/silvestrovske-pomazanky/
Vánoční svátky a Silvestr samotný jsou hodně o jídle, co si budeme povídat. Řešíme, co uvařit, nebo nevařit a jak se nepřeplácat nebo zas naopak jak toho sníst co nejvíc, aby nám nebylo špatně a nepřibrali ani deko (hahaha) atd.
Sedmi dní po Štědrém dni, kdy už naše bříška často křičí „pomoc, pomoc“, před námi stojí další jídelně náročný den a to Silvestr. Tápete, co připravit, abyste měli důstojné pohoštění na večer a třeba ochutnali něco nového? Připravit se toho dá vskutku nepřeberné množství od jednoduchých salátů počínaje, přes obložené chlebíčky, jednohubky až po složité lahůdky.
Podle mě jsou často nejvděčnější a nejjednodušší dobré a nápadité pomazánky, které nezklamou snad nikoho.
Připravila jsem pro vás 14 osvědčených tipů na pomazánkové pohoštění, kterým slavnostní večer (nejen ten silvestrovský) určitě nepokazíte.
1. Mrkvová pomazánka
Mrkev může být zatraceně sexy záležitost. Jak? V podobě této super jednoduché a moc dobré pomazánky. Potřebujete k ní jen pár drobností a výborná záležitost je na světě.
2. Avokádová pomazánka
Tahle nazelenalá avokádová dobrota sice na první pohled úplně parádu neudělá, ale chuťově je neskutečně dobrá a často se po ní vrhnou i ti, kteří avokádu příliš neholdují. S troškou toho zeleného (klíčky, nasekané rukola, polníček) nebo červeného (paprika, rajče) zdobení pak jednohubky dostanou hodně šmrncovní nádech.
3. Celerová pomazánka
Mnohdy velmi kontroverzní celerová pomazánka je mou milovanou záležitostí. Je vynikající a nebojte, typická chuť či vůně celeru, která často bývá problém, zde není. Zkuste ji a uvidíte.
4. Pomazánka ze syrečků
Olomoucké syrečky nebo také tvarůžky jsou naprosto geniální zásobárnou bílkovin a já je považuji za velkou lahůdku. Pomazánka z nich je naprosté labůžo a nebojte, nesmrďánkuje.
5. Domácí hummus
No dobrá. Nejde úplně tak o pomazánku, ale skvělé pohoštění je to každopádně. Vynikající, rychlé a ještě k tomu plné živin, které jako když najdete. Uvidíte, že se po něm jen zapráší.
6. Pikantní masová pomazánka
Lehce pikantní záležitost, která se na chleba hodí jako pr… na hrnec. Uvidíte, že všem zachutná na první ochutnání.
7. Tuňáková pomazánka
V jednoduchosti je krása, takže nechat vyniknout dobré chuti tuňáka (sorry makrelo a sardinky) s pár dalšími ingrediencemi z vás udělá pomazánkového guru. Jako dekor lze použít například plátek vajíčka nebo opět nějaké pěkně zelené klíčky či polníček a radost bude na světě!
8. Vajíčková pomazánka
Jeden by řekl, že jde o klasiku, která neurazí a ani neoslní. Souhlasím ale jen s tím, že jde o klasiku. Vajíčková pomazánka dokáže oslnit a host si bude spokojeně pomrmlávat a chrochtat nad tím, že i z obyčejného vajíčka se může vyklubat hodně dobrá zlatá slípka.
Co takhle ji nazdobit troškou jemně nastrouhané mrkve nebo třeba červenou cibulkou?
9. Domácí masová paštika
Velmi jemná delikátní záležitost v podobě neobyčejně obyčejně jednoduché paštiky, kterou velmi rychle připravíte i doma.
10. Rillettes
Vepřové rillettes je taková moje mantra pohoštění. Tato luxusní vepřovka je ukrutně dobrá, jednoduchá na přípravu a vlastně by ji měl mít doma každý jako takovou medicínku na všechno. Co k ní? Kyselá okurka! Bez diskuze :).
11. Pomazánka z pečených červených paprik
Může být paprika sexy v pomazánce? Tím si buďte naprosto jistí! Pomazánka z pečených červených paprik je příjemně nasládlá a opečené papriky mají tak úžasnou chuť, že si pomazánku zamilujete na první dobrou.
12. Pomazánka z červené řepy
Pokračuji dále na vlně jednoduchých pomazánek. Ochutnejte a zamilujete si tuto růžovou nádheru.
2 recepty, které najdete jen ve Velké svačinkové bichli
Někdy je fajn se podělit i o věci, které jsou jinak nedostupné, takže tu pro vás mám 2 recepty, které zatím nebyly zveřejněny tady na stránkách, ale jsou součástí Velké svačinkové bichle, tj. naší parádní kuchařky se 190 recepty nejen na školní svačinky
Vybrala jsem pro vás dva své favority, které mám tuze moc ráda a za které bych ručku do trouby dala a věřím, že když je pustíte i k sobě do kuchyně, tak vás víc než mile překvapí.
13. Pomazánka s gorgonzolou, vínem a ořechy
Pomazánka pro opravdové labužníky, dalo by se říct. Pro někoho může být chuť gorgonzoly moc výrazná, ale věřte, že když se zkombinuje ještě s hroznovým vínem a sekanými ořechy, tak je jen máloco lahodnějšího.
Zdobení snad ani není potřeba. Stačí jen přidat pár překrojených hrozínek navrch a chuť už udělá své.
14. Špenátová pomazánka se sýrem
Může to znít značně podezřele, ale špenátu také sluší pomazánková varianta. S něžným šmrncem sýra a česneku vám vznikne zelená radost na křupavé houstičce nebo bagetce, po které sáhne každý zvědavec. Poškádlit na povrchu ji můžete například rajčetem, bazalkou nebo sekanými oříšky, popřípadě ji dodejte pár hoblinek parmazánu nebo pecorina.
Všechny extra pomazánky najdete společně s dalšími 187 recepty (z toho celkem 30 je pomazánkových) ve Velké svačinkové bichli.
Líbí se vám recept s? Sdílejte ho s přáteli ;o) Díky!
Kolik byste dal/a receptu hvězdiček? (víc = lepší)
Další recepty z kategorií:
Mrkněte na můj nový projekt:
Jídelníček v čase karantény a náš nový projekt #vicnezkucharka. Mrkněte rovnou na www.vicnezkucharka.cz a nebo na článek zde na blogu, kde se dočtete, o co vlastně jde a proč to celé vzniklo.
Milá Pájo,
každý týden se těším na mailík s inspirací. Občas něco vyzkouším, takže už mám své oblíbené. Přemýšlím, kterou z pomazánek vybrat, i když některé už vyzkoušené máme a pravidelně je děláme. Těším se na kapustnicu. Rodiče ji dělali na Silvestra, byla výborná, pro mě to bude premiéra.
Mám obě kuchařky, jsou kouzelné. Moc děkuji, jsem nadšená z kuchařek, blogu a mailů s recepty, které mi chodí, a doufám, že nepřestanou. Užijte si Silvestra, v novém roce ať Vám i Vašim blízkým slouží zdraví, přeji štěstí, pohodu, radost.