Láska prochází žaludkem a pokud chcete někomu udělat opravdu ale opravdu radost, připravte mu tuto dokonalý lososový krém.

Můj muž má moc rád krémové polévky. Já, žena nezdárná, je nedělám tak často, jak by si asi zasloužil, ale když už se na krémovku dostane, snažím se z ní vyždímat maximum.

Jednou z takovým našich nejoblíbenějších je pak právě krémová lososová polévka.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Krémová lososová polévka

Ingredience na krémovou lososovou polévku

Množství: 4 porce

200 g filetu z lososa
2 brambory
1 menší petržel
2 stroužky česneku
1/2 cibule
Větší hrudka másla
150 ml vysokoprocentní smetany
1 l vody

2 bobkové listy
4-5 kuliček celého pepře
2 kuličky nového koření

2 krajíčky staršího chleba či 1/2 bagety nebo 2 rohlíky na krutony


TIP na vděčný vánoční dárek: V každé mé kuchařce vás čeká 190 receptů – to je 2-3× víc než ve většině ostatních kuchařek. Co uvařit zítra jednou pro vždy vyřešeno.

Prohlédnout kuchařky

Navíc k výhodnému balíčku 3 Bichlí získáte nyní dárek v hodnotě 490 Kč ZDARMA! #VícNežKuchařka

Postup přípravy

Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 20 minut
Celkový čas: 35 minut

Chcete posílat 1x týdně upozornění na nové recepty emailem? Navíc získáte pár dárečků! Klikněte sem a vše se dozvíte.


Také by vám mohlo chutnat:

Je pravda, že lososový krém není zrovna z nejlevnějších krmí a možná vás taky trochu píchne u srdce, když si uvědomíte, že část toho dokonalého masíčka bude rozsekána na maděru, ale ta chuť vám nechá na toto úskalí zapomenout.

Jestli vás napadá, že by se to třeba dalo nějako ošulit, těžko byste asi hledali nějakou alternativu za opravdového lososa vzdejte to, bylo by to kulinářské peklo.

Pojďme tedy k tomu pravému dokonalému lososovému krému.

Příprava

Jdeme krájet všechno, co se dá. Lososa si nakrájejte na menší kostičky – část z nich můžete nechat stranou a osmažit je ke konci vaření rychle na pánvi a dát je do připraveného krému i s krutonky, aby to celé bylo tip top. Pokud nehrajete na dekorace, tak lososa rozmixujte celého a parádu udělají i krutonky.

Cibuli a česnek nasekejte na jemno a veškerou zeleninu pokrájejte také na menší kostičky.

Jdeme založit vývar

Do hrnce si dejte hrudku másla a nechte na ní zpěnit cibulku i s česnekem a s kousky lososa. Po 2-3 minutách přidejte také veškerou zeleninu a přilijte 1 l vody popřípadě pokud disponujete rybím vývarem, tak klidně ten.

Přidejte také bobkové listy, celý pepř a nové koření a podle chuti dosolte.

Vše nechte vařit do změknutí zeleniny. S lososem si hlavu lámat nemusíte, protože ten je hotový během chvilky.

Krutoni

Polévka se vaří, takže je nejvyšší čas si připravit něco křupavého. Krémová lososová polévka je sice špica i bez křupnutí, ale zase co si budeme povídat – když tam proplave něco křupajícího, tak je to zase o něčem jiném, že?

Chléb, rohlíky či bagetku (vše staršího data ideálně) si na středním plameni upečte na pánvi. Je na vás, zda budete volit variantu úplně bez oleje či zda přikápnete například trošku olivového oleje. Já to většinou dělám tak, že rohlíčky nechám zezlátnout bez oleje a poté je jen jemně zakápnu olivovým olejem. To pro nás k dokonalosti stačí.

Dokončení

Zelenina je měkká? Krutoni hotoví? Dobrá, jedeme dál.

Vývar pěkně poctivě rozmixujte ponorným mixérem.Věnujte tomu 1-2 minuty a ono se vám to vyplatí. Krém bude hladký a jemný. Nakonec už jen přidejte smetanu a popřípadě krém ještě opepřete či dosolte dle chuti.

Dokonalé podání

Lososový krém podávejte s krutonky popřípadě s kousky lososa a velkou parádu uděláte například ještě něčím zeleným – např. troškou pažitky či čerstvou petrželí.

Dobrou chuť
Pája

PS. Což takhle ještě nějaké další lososové dobroty?