Kuře na paprice mám spojené především se svým rodným městem a návštěvami u rodičů. Pojí se mi s tím pocit, že je zima a vracím se navečer domů, kde už na mě čeká teplý talíř s kuřátkem a domácími nočky, které k tomu mamka vždycky dělá. Je to pohoda, je to klasika.

Krom toho je to také jídlo velmi jednoduché na přípravu a odvděčí se vám plným a spokojeným bříškem.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Kuře na paprice

Ingredience na kuře na paprice

Množství: 6 porcí

1 kuřecí stehna (960 g)
1 cibule (100 g)
1 vrchovatá lžíce červené papriky (10 g)
1 bobkový list
3-5 kuliček nového koření
5 kuliček celého pepře
1 kysaná smetana (180 g)
2 lžíce hladké mouky (20 g)
2 lžíce oleje (20 g)


TIP na vděčný vánoční dárek: V každé mé kuchařce vás čeká 190 receptů – to je 2-3× víc než ve většině ostatních kuchařek. Co uvařit zítra jednou pro vždy vyřešeno.

Prohlédnout kuchařky

Navíc k výhodnému balíčku 3 Bichlí získáte nyní dárek v hodnotě 490 Kč ZDARMA! #VícNežKuchařka

Postup přípravy

Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 45 minut
Celkový čas: 60 minut

Ve větším hrnci si osmahněte na kostičky nakrájenou cibulku. Až zesklovatí, zaprašte jí vrchovatou lžící červené papriky a přelejte asi 1 l vody. Přidejte bobkový lístek, pár kuliček nového koření a celého pepře, prosolte a pak přidejte hlavního aktéra – tedy omyté kuřátko.

Vařte pak přibližně 40 minut, a když už je kuře měkké, vyndejte ho z vývaru a nechte před krájením trochu vychladnout, abyste si nespálili pařátky.

Teď už je jen potřeba doladit omáčku. Vývar je tedy potřeba nějak zahustit. Klasika je světlá jíška, nicméně já se s tím dost často nechci patlat, takže si jen rozmíchám mouku s vodou…cca dvě vrchovaté lžíce a to vleju do vývaru. Čím déle necháte jíšku provářet, tím líp. Dejte tomu aspoň 20 minut a omáčka se vám odmění dobrou chutí.

Jako třešničku na dortu pak do omáčky přidávám kysanou smetanu, která jí dodá takovou jemně kysele hebkou chuť.

Pak už jen stačí přidat nakrájené kousky kuřátka a dobrota je na světě.

Jako příloha jsou ideální nočky nebo třeba knedloš.

Dobrou chuť přeje paní Čuba