Kapusta se slaninou a bramborem
Původní recept a podrobně nafocený postup přípravy najdete na www.receptypanicuby.cz
https://receptypanicuby.cz/rychla-jidla/kapusta-se-slaninou/
Máte chuť na něco jednoduchého, a přitom neskutečně lahodného? Smažená kapusta se slaninou a bramborem je kombinací, která vám udělá naprosto skvěle. Je to ideální pokrm pro chladné dny, kdy toužíte po něčem voňavém, křupavém a z pár ingrediencí. Kapusta se slaninou a bramborem je recept, který si zamilujete nejen pro jeho příjemně zemité chutě, ale také pro rychlou přípravu a nenáročnost na suroviny.
Ingredience na kapustu se slaninou a bramborem
Množství: 4 porce800 g kapusty nebo kadeřávku
1 cibule (100 g)
200 g libové slaniny na kostičky nebo uzené
1 malá špetka soli (3 g)
1 malá špetka pepři (1 g)
1 lžíce olivového oleje (20 ml)
Na doložení
1 kg brambor – uvařených či pečených
Postup přípravy
Doba vaření: 20 minut
Celkový čas: 30 minut
Také by vám mohlo chutnat:
Kapusta nebo kadeřávek?
Ať už sáhnete po kapustě nebo kadeřávku, nebudete litovat. Hlavní rozdíl v těchto dvou brukvovitých zeleninách je především v sezoně, kdy je seženete v nejlepší kvalitě a především od lokálních pěstitelů.
Kapustu seženete od jara až po podzim. Kadeřávku se naopak daří v zimním období. Takže takto krásně můžeme pokrýt celý rok buď jedním nebo druhým.
A teď tedy samotná příprava.
Příprava
Kapustu nebo kadeřávek si nakrájíme plátky nebo kostičky – prostě tak, aby se vám příjemně kousala. Slaninu nebo uzené také nakrájíme na kostičky – zde doporučuji spíše drobnější kousky. Já jsem měla po ruce uzená žebra, která jsem obrala a také se báječně hodila. Vřele doporučuji. Cibuli na drobno a můžeme začít s přípravou.
Tedy vlastně ještě jeden detail – pokud chcete jako přílohu brambory, tak je nechte buď vařit, nebo je nechte péct.
Smažíme
V pánvi rozehřejeme olej, na kterém nejprve orestujeme na kostičky nakrájenou cibuli. Chceme ji nechat zesklovatět. K cibuli po pár minutách přidáme kapustu nebo kadeřávek a budeme pozvolna na středním plameni smažit (10-15 minut). V průběhu trošku osolíme, ale se solí spíše opatrně, protože slanina nebo uzené často bývá hodně slané a samotný pokrm nám osolí.
Jakmile začne být kapusta příjemně křupavá, přidáme i slaninu či uzené a smažíme dál. Já mám třeba radši kapustu spíše křupavější, ale je to samozřejmě na vašich chutích, zda ji chcete mít úplně měkkou. Pokud by se směs až moc připalovala, klidně ji lehce podlijte vodou.
Nakonec vše ještě lehce opepříme a můžeme servírovat.
Kapustička a k tomu brambory a božský oběd nebo večeře jsou na světě.
Ať vám chutná
Pája
Líbí se vám recept na kapustu se slaninou a bramborem? Sdílejte ho s přáteli ;o) Díky!
Kolik byste dal/a receptu hvězdiček? (víc = lepší)
Další recepty z kategorií: Další recepty dle ingrediencí: brambory, cibule, hlávková kapusta, kadeřávek, olivový olej, pepř, slanina, sůl, uzené maso