Uzenou polévku s kroupami řadím do svých velmi oblíbených jídel a je to pro mě vždycky takový malý svátek, když se k ní dostanu. Nepřítomnost této polévky v mém jídelníčku bych měla svést na mou milou drahou polovičku, který nemá kroupy rád… Což je za trest.

Těžko pátrat, kde se v jeho výchově a pozdějším růstu stala chyba, že si ke kroupám nevypěstoval pevný a kladný vztah. Ale mám ho ráda, chlapce jednoho mého, takže to zvládáme i přes tento nedostatek. 🙂  

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Uzená polévka s kroupami

Ingredience na uzenou polévku

Množství: 6 porcí

Na uzený vývar
1 kg uzených žeber nebo 1/2 kg uzeného vcelku
1 cibule (50 g)
5 celých pepřů (2 g)
3 nové koření (2 g)
2 stroužky česneku (10 g)
1,5 l vody

1 hrst krup (150 g)
1 mrkev (50 g)
1 petržel (50 g)
¼ celeru (80 g)
1 lžička majoránky (5 g)


TIP na vděčný vánoční dárek: V každé mé kuchařce vás čeká 190 receptů – to je 2-3× víc než ve většině ostatních kuchařek. Co uvařit zítra jednou pro vždy vyřešeno.

Prohlédnout kuchařky

Navíc k výhodnému balíčku 3 Bichlí získáte nyní dárek v hodnotě 490 Kč ZDARMA! #VícNežKuchařka

Postup přípravy

Doba přípravy: 10 minut
Doba vaření: 75 minut
Celkový čas: 85 minut

Chcete posílat 1x týdně upozornění na nové recepty emailem? Navíc získáte pár dárečků! Klikněte sem a vše se dozvíte.


Také by vám mohlo chutnat:

Jak vybrat uzené maso

Je pravda, že najít dobré uzené, se v současnosti může zdát jako hledání jehly v kupce sena, ale s troškou trpělivosti to jde. Mluvím teď nejen o uzených žebrech, nebo kýtě, ale třeba i o uzených kuřecích stehnech.

Vždycky si paní řeznici podezřívavě měřím a radši ještě jedním okem zblízka ohledám, jestli není uzené až moc napíchané solí (krásně to poznáte tak, že je maso ve vláknech hodně potrhané. Čím víc, tím dál se od masa držte) a nemá podezřelou vůni. Mnohdy je také lepší zainvestovat do dražšího ale kvalitního kousku, které se vám odmění v první řadě chutí, a pak také nebude tolik huntovat vaši tělesnou schránku. Když už máte dobré uzené, je vlastně vyhráno. Nejen, že budete mít dobrou večeři v podobě například uzených žeber, ale budete mít i uzenou polévku

Jak na vývar

Uzené dejte do studené vody společně s celou cibulí, česnekem, 5 celými pepři, 2 bobkovými listy a 3 novými kořeními. Solit většinou už není nutné, protože uzené je samo o sobě dost slané a do vývaru to pustí soli až až. Já vím, uzený vývar asi není to nejzdravější pod sluncem, ale je potřeba někdy hřešit. Maso nechte ¾ hodiny vařit – zase záleží na typu uzeného, tak do něj občas šťouchněte, jestli se moc nerozváří.

Maso vyndejte z vývaru a přidejte vodou pročištěné kroupy a nechte vařit do změknutí. To by mělo trvat přibližně 30 minut. Ve vhodnou chvíli přidejte i nakrájenou zeleninumrkev, petržel, celer, aby také stačila změknout. Pokud vám ještě z vyvařených žeber nebo kýtky zbyly nějaké kousky masa, tak je do polévky nezapomeňte přidat, ať je do čeho masitého kousnout. 

Ke konci vaření přidejte ještě drcenou majoránku – stačí rovná lžíce. Máme hotovo. 

Dobrou chuť a užívejte si kroupy
Pája

PS. Pro více inspirace z rajónu polévek se podívej sem.