Marinovaná vepřová žebra
Původní recept a podrobně nafocený postup přípravy najdete na www.receptypanicuby.cz
https://receptypanicuby.cz/peceme/marinovana-veprova-zebra/
“Ty seš ale vážně pěkná kost!” řekl by muž…ale i žena…pokud by na přetřes přišla marinovaná vepřová žebra. Já je mám tuze ráda. Nejenom proto, že se jí rukama – dobře tak nožem se dají taky, ale to už je vyšší dívčí a u žeber naprostá blbost, ale protože jsou lahodná, od kosti odpadávají a bohově chutnají s pivem. Sice mám ruce (ehm) zapatlané vždycky až za ušima a někdy se stopy najdou i na čele, ale to za to prostě stojí. Kdo si právě odfrkl nad tím, jaké jsem prase, tak ano jsem, bohužel. Nicméně jsem omyvatelná a Čubí muž je s tím v pohodě.


Ingredience na marinovaná vepřová žebra
Množství: 2 velké porce1kg vepřových žeber co nejkvalitnějších
Sůl
Pepř
3 stroužky česneku
Na marinádu:
2 lžíce medu
1 lžíce kečupu
1 lžička dijonské hořčice
1 lžíce sojové omáčky
1 lžička worchestrové omáčky
3 stroužky česneku
Na podlití buď 1 sklenku piva nebo sklenku bujonu, nebo vody 🙂
Postup přípravy
Doba vaření: 240 minut
Celkový čas: 255 minut
Také by vám mohlo chutnat:
Vepřová žebra najdete poměrně jednoduše asi skoro v každém řeznictví nebo ve vašem oblíbeném hyper řetězci. Nicméně! Ano! Pozor. Vy nebudete chtít nějaká nedomrlčata, ale pěkně obalené kosti, které nejsou jen kosti s náznakem masa, ale maso s náznakem kostí. Tento krok je při přípravě nejkomplikovanější. Horší už to nebude, věřte mi.
Když už se dostanete k pěkným poctivým žebrům, jste na dobré cestě do gastro nebe. Akorát si budete muset tak 3 hodiny počkat.
Nasolte a opepřete žebra a potřete je třemi stroužky česneku. Dejte je do pekáčku a zavřete – na fotce můžete vidět, jak to vypadá, když nemáte pekáček s pokličkou – zarolujte třeba do alobalu nebo pečícího papíru – inspiraci můžete hledat u mě 🙂 Pečte v troubě 2 hodiny na 120⁰C. Nic neodkrývejte, nepodlévejte. Prostě nechte žebra být sama sebou.
Po dvou hodinách, kdy se z trouby bude linout neskutečná vůně, žebra vyndejte a jdeme na marinádu.
Pečená žebra si vyndejte někam stranou a z výpeku vytvořme marinádu. Já většinou hodně improvizuji podle chuti a nálady, ale tady popíšu takový můj oblíbený základ.
Pod pekáčkem si roztopím a do výpeku přidám další 3 stroužky česneku, med, worchester, sojovou omáčku, trošku kečupu, dijonskou a přidám buď vodu, pokud nemám pivo nebo např. zeleninový bujon. Vše pak ještě v troubě dopeču na 200⁰C, až jsou vepřovy žebra pěkně lepkavá a zlatavá.
Připravte si packy, nakrájejte chleba, dejte si nakládanou okurku, točené pivo a mručte si spokojeně pod fousy, dámy pod malé nenápadné knírky pod nosem.
Dobrou chuť
Pája
PS. Hledáte tipy na další masové dobroty? Podívejte se do sekce Maso, masíčko a nechte se inspirovat.
Líbí se vám recept na marinovaná vepřová žebra? Sdílejte ho s přáteli ;o) Díky!
Kolik byste dal/a receptu hvězdiček? (víc = lepší)
Další recepty z kategorií: Další recepty dle ingrediencí: česnek, hořčice, kečup, pepř, pivo, sojová omáčka, vepřová žebra, worchestrová omáčka
Mrkněte na můj nový projekt:

Jídelníček v čase karantény a náš nový projekt #vicnezkucharka. Mrkněte rovnou na www.vicnezkucharka.cz a nebo na článek zde na blogu, kde se dočtete, o co vlastně jde a proč to celé vzniklo.
Recept vypadá úžasně,už se pečou…. jen se chci zeptat, zda žebra v marinádě se pečou zakrytá nebo bez pokličky… moc děkuji za radu! Šárka
Šárko, pozdě ale přeci. Ano, s marinádou už se pak pečou odkrytá, aby se udělala kůrčička.
Žebra jsem dnes dělala,chuťově moc dobrá,akorát strašně tuhá a to jsem pekla přesně
podle receptu
Ahoj Soňo, tak to mě mrzí, že byla tuhá. Napadlo mě, jestli byla žebírka pořádně utěsněna a nevysušila se? Jinak by totiž měla být vlastně doslova a do písmene uvařená. Pak už se jen narychlo dopékají s marinádou a to by jim nemělo způsobit újmu.
Pokud budeš recept třeba někdy ještě opakovat, tak klidně zkus žebra nechat na 3 hodiny v troubě a jen na 100°C. To by už opravdu měla být záruka toho, že žebra budou měkoučká.
Dej mi prosím vědět, jak to dopadlo. Měj se dobře.
Výborný recept, hned to zkusím.