“Ty seš ale vážně pěkná kost!” řekl by muž…ale i žena…pokud by se bavili o marinovaných vepřových žebírkách. Já je mám tuze ráda. Nejenom proto, že se jí rukama – dobře tak nožem se dají taky, ale to už je vyšší dívčí a u žeber naprostá blbost, ale protože jsou lahodná, od kosti odpadávají a bohově chutnají s pivem. Sice mám ruce (ehm) zapatlané vždycky až za ušima a někdy se stopy najdou i na čele, ale to za to prostě stojí. Kdo si právě odfrkl nad tím, jaké jsem prase, tak ano jsem, bohužel. Nicméně jsem omyvatelná a Čubí muž je s tím v pohodě.

Hlavní fotka k receptu Marinovaná vepřová žebra

Ingredience


1kg vepřových žeber co nejkvalitnějších
Sůl
Pepř
3 stroužky česneku

Na marinádu:

2 lžíce medu
1 lžíce kečupu
1 lžička dijonské hořčice
1 lžíce sojové omáčky
1 lžička worchestrové omáčky
3 stroužky česneku
Na podlití buď 1 sklenku piva nebo sklenku bujonu, nebo vody 🙂

Množství: 2 velké porce


Kratičký dotazník + soutěž

Pod pokličkou našich kuchyní aneb pojďme se inspirovat

Cílem je zjistit, co nám v kuchyni nejvíc pomáhá a co bychom si rádi pořídili. 15 z vás navíc získá dáreček – roztomilou Čubičkovou formičku na cukroví z limitované edice 30ti kousků, které mi vyrobila firma Dilna 3D.


Postup přípravy

Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 240 minut
Celkový čas: 255 minut

Vepřová žebra najdete poměrně jednoduše asi skoro v každém řeznictví nebo ve vašem oblíbeném hyper řetězci. Nicméně! Ano! Pozor. Vy nebudete chtít nějaká nedomrlčata, ale pěkně obalené kosti, které nejsou jen kosti s náznakem masa, ale maso s náznakem kostí. Tento krok je při přípravě nejkomplikovanější. Horší už to nebude, věřte mi.

Když už se dostanete k pěkným poctivým žebrům, jste na dobré cestě do gastro nebe. Akorát si budete muset tak 3 hodiny počkat.

Nasolte a opepřete žebra a potřete je třemi stroužky česneku. Dejte je do pekáčku a zavřete – na fotce můžete vidět, jak to vypadá, když nemáte pekáček s pokličkou – zarolujte třeba do alobalu nebo pečícího papíru – inspiraci můžete hledat u mě 🙂 Pečte v troubě 2 hodiny na 120⁰C. Nic neodkrývejte, nepodlévejte. Prostě nechte žebra být sama sebou.

Po dvou hodinách, kdy se z trouby bude linout neskutečná vůně, žebra vyndejte a jdeme na marinádu.

Žebra si vyndejte někam stranou a z výpeku vytvořme marinádu. Já většinou hodně improvizuji podle chuti a nálady, ale tady popíšu takový můj oblíbený základ.

Pod pekáčkem si roztopím a do výpeku přidám další 3 stroužky česneku, med, worchester, sojovou omáčku, trošku kečupu, dijonskou a přidám buď vodu, pokud nemám pivo nebo např. zeleninový bujon. Vše pak ještě v troubě dopeču na 200⁰C, až jsou vepřovy žebra pěkně lepkavá a zlatavá.

Připravte si packy, nakrájejte chleba, dejte si nakládanou okurku, točené pivo a mručte si spokojeně pod fousy, dámy pod malé nenápadné knírky pod nosem.