Milujete řízky všeho druhu? Já tedy rozhodně ano. Když jsem tedy jednoho dne narazila na recept na kyjevské kuře, nebylo příliš moc co řešit.  Musím říct, že chuť předčila naproto všechna moje očekávání. To je taková lahůdka!

Kyjevské kuře se na první pohled tváří vcelku nevinně. Když se do něj ale zakousnete, v ústech se vám rozplyne dokonalá chuť česnekového másla, které prostupuje i masíčkem. K tomu všemu ještě křupavá krustička tradičního řízku. Oh lala!

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Kyjevské kuře

Ingredience na kyjevské kuře

Množství: 4 porce

800 g kuřecích prsou – cca 3–4
50 g másla
1 hrst petržele (10 g)
3 stroužky česneku (15 g)
1 špetka soli (5 g)
1 špetka pepře (1 g)

Na obalení
100 g hladké mouky
100 g strouhanky (ideálně panko strouhanky)
2 vejce M (100 g)
Olej na smažení
Olej na smažení

Na doplnění

1 kg vařených brambor nebo bramborového salátu s hruškou


CO ZÍTRA KE SVAČINĚ?

Problém vyřešen, mrkněte na naší kuchařku Velká svačinková bichle. Najdete v ní 190 receptů, to je na každý (školní) den jiný recept! Koupit zde. #každýdenjinásváča


Postup přípravy

Doba přípravy: 40 minut
Doba vaření: 10 minut
Celkový čas: 50 minut

Pokud si říkáte, odkud pochází tento recept a jeho historie by vás skutečně zajímala, doporučuji si přečíst senzační a moc zajímavý článek o tom, odkud se vlastně kyjevské kuře vzalo. A teď tedy k receptu.

Připravujeme si česnekové máslo

Základním prvkem kyjevského kuřete je česnekové máslo s petrželí, které se zaroluje do masa samotného a díky smažení se uvnitř kuřete vytvoří naprostá chuťová bombička

Nejlepší je pracovat se změklým máslem, případně, pokud ho vyndáte přímo z lednice, lze ho nastrouhat na hrubo – rychleji změkne. K máslu přidáme prolisovaný česnek, nasekanou čerstvou petržel a sůl a dobře promícháme. Máslo mezitím můžeme odložit do lednice, aby opět trošku ztvrdlo a drželo tvar. Jdeme na maso.

Maso

Jednotlivé kuřecí plátky budeme potřebovat rozklepat. Nic se ale nebojte, není na tom vlastně zas až tak nic složitého a zvládnete to levou zadní. Jelikož budeme pracovat s kuřecími prsy, nejdřív je podélně rozřízneme, abychom si je „srovnali do jedné výšky“. Poté je paličkou rozklepeme. Pokud nebudete mít zrovna precizní tvar čtverce či obdélníku, netrapte se, to se poddá.

Kuřecí plátky osolíme, opepříme z obou stran a jdeme na rolování.

Rolujeme

Doprostřed masa dáme kousky česnekového másla a maso zarolujeme. Poté ho dáme do potravinářské folie nebo alobalu a necháme chvíli v mrazáku, aby dobře drželo tvar a při obalování s námi lépe spolupracovalo.

Obalujeme

Do misek si připravíme mouku, strouhanku a vajíčka. Vajíčka dobře rozšleháme a můžeme začít obalovat. Nejprve mouku, vajíčko a nakonec strouhanku, ve které rolky jen lehce obalíme. Nic nepřitlačujeme.

Smažíme, pečeme, horkovzdušníme

Kyjevské kuře pak můžeme buď smažit jako klasický řízek v oleji.

Výborně nám zde ale poslouží i horkovzdušná fritéza, kterou si nastavíme na 200 °C a maso v ní osmažíme.  Před samotným smažením jej ještě zakápneme nebo zastříkneme olejem.

Případně se dá kuře péci v troubě, opět na 200 °C. Troubu před samotným pečením ale nechte dobře rozehřát.

Hotové kuře by mělo být ze všech stran krásně zlatavé. Vynikající je s bramborami, bramborovou kaší nebo třeba s lehkým bramborovým salátem.

Ať vám chutná,
Pája